Šalta, agresyvi, nepakenčiama - tokia M. Thatcher argentiniečiams

Argentinos žmonės buvusią Didžiosios Britanijos premjerę Margaret Thatcher (Margaret Tečer) prisiminė su kartėliu, vadindami pirmadienį mirusią politikę karo kurstytoja, kuri užtęsė konfliktą dėl Folklando salų, siekdama politinių tikslų.

Keli argentiniečiai veteranai, dalyvavę 1982 metais vykusiame abiejų šalių kare dėl salų, kurios Argentinoje vadinamos Malvinais, tapusiame vienu iš svarbiausių epizodų M.Thatcher politinėje karjeroje, džiaugėsi sužinoję apie jos mirtį nuo insulto Londone.

„Tegul Dievas palaimina dieną, kurią mirė ta siaubinga moteris, - sakė 71 metų Domenico Gruscomagno (Domenikas Grustemanjas). - Ji buvo nepakenčiama asmenybė. Kad laimėtų rinkimus Didžiojoje Britanijoje, ji surengė karą.“

Malvinų karo veteranų centro vadovas Mario Volpe (Marijus Volpė) sakė, kad M.Thatcher „mirė nenubausta, nestojusi prieš teismą.“

M.Volpe kaltino M.Thatcher ignoravus galimybę sudaryti taikos sutartį su Argentinos kariškių chunta, prieš priimdama savo garsųjį sprendimą patvirtinti karinį smūgį prieš kreiserį „General Belgrano“ to konflikto įkarštyje.

„Tarkime, kad ji nebus prisimenama kaip kuo nors prisidėjusi prie taikos, - aiškino jis. - Nuolat galvoju apie jos sprendimas paskandinti kreiserį (“General Belgrano„), nes kai jai pasitaikė galimybė sustabdyti karą, ji to nepadarė. Jinai jį dar labiau pakurstė.“

Įtampa tarp Argentinos ir Didžiosios Britanijos labai padidėjo pastaraisiais metais, kai vandenyse prie Folklando salų buvo atrasta naftos telkinių, taip pat minint karo dėl šių salų Atlanto vandenyno pietuose 30-ąsias metines.

Londonas kontroliavo Folklando salas nuo 1833 metų, tačiau Buenos Airės jas laiko okupuota teritorija, o ten gyvenančius Britanijos piliečius - kolonistais, negalinčiais spręsti savo likimo.

Argentina atkreipia dėmesį, kad Jungtinės Tautos paskelbė 40 rezoliucijų, kuriose Buenos Airės ir Londonas raginami derėtis dėl tos teritorijos suverenumo. Jungtinė Karalystė iki šiol atsisakydavo tai padaryti.

Kreiseris „General Belgrano“ buvo nuskandintas 1982 metais, kai Amerikos Šalių Organizacija (OAS) jau buvo pasiūliusi taikos planą. Per tą ataką žuvo 323 Argentinos jūreiviai - beveik pusė iš 649 argentiniečių, žuvusių per 74 dienas trukusį karą. Britanija per tą konfliktą neteko 255 žmonių.

Pasak veterano M.Volpe, kuris iš to karo grįžo prakiurdintu plaučiu ir sunkiai sužalotu petimi, „apsispręsdama tęsti konfliktą “Belgrano„ paskandinimu (1982-ųjų gegužės 2 dieną), M.Thatcher atsidūrė tame pačiame lygyje kaip (Argentinos karinis diktatorius Leopoldo) Galtieri (Leopoldas Galtjeris)“.

L.Galtieri, siekdamas didesnio palaikymo tarp savo šalies žmonių, pakurstydamas nacionalistinius jausmus, įsakė surengti invaziją į Folklando salas 1982 metų balandžio 2-ąją.

Tą pačią dieną Argentinos vidurio mieste Santjago del Estero gimė Carlosas Diazas (Karlosas Diasas).

Nors dauguma argentiniečių, kuriems nuo pirmosios dienos mokykloje buvo aiškinama, kad tos salos priklauso jų šaliai, yra įsitikinę, jog tai yra tiesa, tai nereiškia, kad jie pritaria nedemokratinės vyriausybės sprendimui pradėti karą.

„Pirmiausiai norėčiau pasakyti, kad turėtų būti paskelbtas oficialus mūsų (Argentinos) lyderių atsiprašymas dėl to, kad jie pasiuntė šalį į nebūtiną karą, kad pasiuntė neapmokytus vaikus į tikrą mirtį“, - sakė C.Diazas.

Tačiau jis pridūrė: „Thatcher buvo neteisi dėl to, kad žinojo, jog tarptautinė teisė yra Argentinos pusėje, tačiau vis tiek aktyviai pasirinko veltis į karą prieš kariniu požiūriu silpnesnę šalį.“

„Ji šaltakraujiškai pasinaudojo proga ... gindama tų salų naftą ir Britanijos žmones“, - teigė C.Diazas.

„Ji buvo agresyvi - Geležinė ledi“, - sako 69 metų Rene Miranda (Renė Miranda), tačiau iškart pridūrė: „Galtieri taip pat surengė labai nesąžiningą karą, nes jis pasiuntė mūsų vaikinus į karą, nors jie netgi nemokėjo naudotis šautuvais, o kariuomenės vadai pasiuntė juos į frontą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

rasa

rasa portretas
Galvojau kad seniai mirusi. Ir jau stop.Jau dvi dienas rašot apie svetimos šalies stiriai senyvo amžiaus moteriškės ministrės mirtį. Asipeikėkit, pažiūrėkit kiek nuostabių dalykų vyksta ir vyko paskutinėm dienom LT, kiek festivalių tarptautinių konkursų-PRADĖKIT normaliai rašyt. žalgiris, popiežius, dabar tečer...targedija ne laikraštis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių