Saliamono Salas krato pakartotiniai požeminiai smūgiai

Stiprūs pakartotiniai požeminiai smūgiai penktadienį trukdo pastangoms pasiekti cunamio nusiaubtus Saliamono Salų kaimus, o žuvusiųjų per 8 balų stiprumo žemės drebėjimą skaičius padidėjo iki devynių ir dar daug žmonių laikomi dingusiais.

Pasak pareigūnų, Ndendės saloje Saliamono Salų rytuose padaryta žala yra daug didesnė nei manyta iš pradžių: trečiadienio drebėjimo sukeltas cunamis užliejo iki 20 kaimų, todėl 6 tūkst. žmonių - dvigubai daugiau nei skelbta anksčiau - liko be namų.

„Iš pradžių manėme, kad mastas bus gana nedidelis, bet dabar atrodo, kad (žala) bus labai didelė ir bendruomenės negalės pačios su tuo susidoroti, - sakė nacionalinės katastrofų valdymo agentūros atstovas Sipuru Rove'as. - Štai čia mums gali prireikti pagalbos iš išorės“.

Premjero Gordono Darcy Lilo biuro atstovas George'as Hermingas sakė, jog, patvirtintais duomenimis, devyni žmonės žuvo, o dar kažkiek žmonių dingo, bet žuvusiųjų skaičius turėtų didėti ateinant pranešimams iš atokių rajonų.

Pasak atstovo, nukentėjęs rajonas penktadienį oficialiai buvo paskelbtas nelaimės zona, o Australija tuo tarpu pranešė, kad padės vykdyti gelbėjimo darbus.

Australijos užsienio reikalų ministras Bobas Carras (Bobas Karas), kuris sekmadienį apsilankys Saliamono salose, sakė, kad drebėjimas ir cunamis „buvo sukrečianti patirtis“ žmonėms šiose nedaug virš jūros lygio iškilusiose salose.

B.Carras paskelbė apie 300 tūkst. Australijos dolerių (309 tūkst. JAV dolerių) pagalbą ir sakė, kad Australijos karališkųjų oro pajėgų „Hercules“ buvo nusiųstas į Saliamono salas teikti logistinės pagalbos.

S.Rove'as sakė, kad tas lėktuvas žvalgys minėtą salą ir pateiks pareigūnams pirmąjį detalų padarytos žalos vaizdą.

Bandymams nuskraidinti pagalbos krovinius į tą atokų rajoną, esantį už daugiau kaip 600 km nuo sostinės Honiaros, trukdė padaryta žala tūpimo takui Ndendės pagrindiniame mieste Latoje.

Nors cunamio atneštos nuolaužos nuo tako buvo nuvalytos, dėl virtinės salą krečiančių pakartotinių požeminių smūgių, tarp kurių penktadienį buvo 6,6 balo smūgis, pilotai baiminasi čia tūpti.

JAV geologijos tarnyba trečiadienį pranešė, kad žemės drebėjimas įvyko dieną ir kad jo epicentras buvo jūroje 76 km į vakarus nuo Latos.

Saliamono Salos yra vadinamajame Ugnies žiede - Ramųjį vandenyną juosiančioje tektoniškai aktyvioje zonoje, kurioje dažnai įvyksta žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

2007 metais Saliamono Salose 8 balų žemės drebėjimo sukeltas cunamis nusinešė mažiausiai 52 žmonių gyvybes, o dar tūkstančiai liko be pastogės. Tie požeminiai smūgiai buvo tokie stiprūs, jog pakėlė salą, o jos krantai persistūmė dešimtis metrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių