Šalčio aukų skaičius Europoje artėja prie 300

Europą daugiau kaip prieš savaitę užplūdęs arktinis šaltis jau pareikalavo beveik 300 žmonių gyvybių, Londone sukėlė skrydžių chaosą ir atnešė sniegą net iki Romos bei Šiaurės Afrikos.

Dėl šalčio mirusių žmonių skaičius sekmadienį padidėjo Ukrainoje, Lenkijoje, Italijoje ir Prancūzijoje, kur naujausios aukos yra du mirtinai sušalę benamiai. Visame žemyne jau užregistruotos mažiausiai 297 žmonių mirtys dėl šalčio.

Londono Hitrou oro uoste, kuris pagal aptarnaujamų keleivių skaičių yra intensyviausiai dirbantis visame pasaulyje, buvo atšaukta trečdalis sekmadienio skrydžių. Didelę Didžiosios Britanijos teritorijos dalį užklojo sniegas, dėl kurio vairuotojai per naktį buvo įstrigę keliuose.

Italijoje, iš kurios pranešta apie septintąją šalčio auką, sniegu padengta Roma iš esmės yra paralyžiuota: tūkstančiai žmonių įstrigo traukiniuose, gyventojai puola į prekybos centrus papildyti maisto atsargų.

„Prekybos centre negalėjau gauti jokio maisto, žmonės kaupia atsargas taip, kaip kaupė duoną 1943-iaisiais, - “Twitter„ rašė Romos gyventojas Salvatore Merlo (Salvatorė Merlas). - Romos infrastruktūra kaip trečiojo pasaulio šalies“.

Labiausiai nukentėjusioje Ukrainoje šalčio aukų skaičius padidėjo devyniais - iki 131. Dauguma aukų - gatvėse mirę benamiai, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Per devynias speigo dienas į ligonines buvo paguldyta maždaug 1,8 tūkst. žmonių, o 75 tūkst. gyventojų šilumos ir maisto ieškojo daugiau kaip 3-ijuose tūkst. prieglaudų.

Lenkijoje šaltis pareikalavo dar aštuonių aukų; bendras jų skaičius dabar yra 53.

Serbijoje, kurioje užregistruoti devyni mirties atvejai, 32-iejuose municipalitetuose, daugiausia - pietuose ir pietvakariuose, buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

Beveik 70 tūkst. žmonių yra atkirsti nuo išorinio pasaulio užsnigtuose kaimuose. Būtiniausiomis jų reikmėmis rūpinasi policija ir kariškiai, sakė policijos aukšto rango pareigūnas Predragas Maričius.

Rumunijoje užregistravus šešias naujas šalčio aukas, bendras jų skaičius padidėjo iki 34.

Suomijoje praėjusią naktį oro temperatūra nukrito iki 40 laipsnių šalčio, bet tai neatbaidė daugelio Helsinkio gyventojų nuo balsavimo antrajame prezidento rinkimų rate.

Automobilininkai buvo perspėti dėl dar stipresnio arktinio vėjo, slidžių kelių ir prasto matomumo dėl smulkių snaigių.

Panašiomis oro sąlygomis penktadienį netoli Helsinkio buvo susidariusios automobilių grūstys, kuriose įstrigo daugiau kaip 200 automobilių ir dėl kurių maždaug 40 žmonių teko vežti į ligoninę.

Anglijos pietryčiuose automobilininkai buvo priversti praleisti naktį savo mašinose, nes eismą keliuose sustabdė iki 16 cm aukščio pusnys.

Hitrou atstovas sakė: „Atšaukėme maždaug 30 proc. dienos skrydžių. Toliau sakome keleiviams prieš kelionę susisiekti su savo oro bendrovėmis“.

Stanstedo, Mančesterio, Birmingamo ir Lutono oro uostų darbas vėlai šeštadienį buvo sustojęs dėl sniego ant kilimo ir tūpimo takų.

Italijoje daugiau kaip 400 kareivių padėjo valyti miestų gatves po gausiausio sniego per 27-erius pastaruosius metus.

Prancūzijoje buvo rasti du mirtinai sušalę benamiai - 46 metų moteris, rasta Kompjene į šiaurę nuo Paryžiaus, ir 56 metų vyras, rastas ant vieno Paryžiaus namo gaisrinių laiptų. Iš viso šalyje dėl šalčio mirė penki žmonės.

Šaltasis oro frontas atnešė sniegą net į Šiaurės Afriką, kur jo iškrinta labai retai.

Alžyre sniegui savaitgalį užklojus miestus, mirė mažiausiai 16 žmonių, o dar daugiau kaip 100 buvo sužeisti. Blokuota šimtai kelių, o kaimai kalnuotame Kabilijos regione atkirsti nuo išorinio pasaulio. Penki žmonės, kaip pranešama, mirė apsinuodiję anglies viendeginiu, susidariusiu šildantis dujomis. Šie mirties atvejai nėra susiję tarpusavyje.


Šiame straipsnyje: šaltis

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Įdomu, liek žmonių sušalo Azijoje, konkrečiai, Rusijoje, Kinijoje, Japonijoje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių