Rygos įlankoje 200 žmonių gelbėjimo operacija baigta

Latvijoje baigta ant dviejų ledo lyčių Rygos įlankoje atsidūrusių žmonių gelbėjimo operacija, kurią atliko Valstybinė ugniagesių ir gelbėtojų tarnyba (VUGT), bendradarbiaudama su pasieniečiais ir kariais, pranešė agentūrai BNS VUGT atstovė Viktorija Šembelė. Pasak jos, nukelti visi žmonės, buvę ant ledo lyčių - 221 ledinės žūklės mėgėjas.

Anksčiau buvo pranešta, kad tolyn į Rygos įlanką srovės nunešė nuo kranto atskilusias dvi ledo lytis, ant kurių neva buvo 543 žmonės.

Vėliau gelbėtojai nustatė, jog ant vienos lyties ties Vakarbuliu buvo 180 žmonių, iš kurių 10 į krantą buvo nugabenti guminėmis policijos ir VUGT valtimis, o likę 170 - Rygos uosto laivais.

Ant kitos mažesnės lyties Jūrmaloje ties Majoriais buvo 41 žmogus. Sraigtasparniu nuo jos buvo paimta 19 žmonių, kiti 22 - valtimis.

Kad būtų kas nors nukentėjęs, nepranešama.

Rygos uosto atstovė Anita Leiškalnė sakė agentūrai BNS, kad žmonių, buvusių ant ledo lyties ties Vakarbuliu, gelbėjime dalyvavo uosto ledlaužis „Varma“, kuris savo korpusu stabdė lyties dreifavimą ir užtikrino žmonių evakavimą.

Žmones skubėjo gelbėti ugniagesiai, pasieniečiai, Pakrančių apsaugos ir ginkluotųjų pajėgų kariai, pranešė ugniagesių gelbėtojų tarnyba.

Penktadienio rytą meteorologai perspėjo, jog vėjai Rygoje dieną sustiprės nuo 3-4 iki 12 metrų per sekundę.

Vienas žvejas, perkeltas į krantą sraigtasparniu nuo ledo lyties ties Jūrmala, pasakojo, kad dauguma pramogautojų nepastebėjo, kaip ties krantu atsirado properša, kuri, deja, sparčiai platėjo.

Keli arčiausiai buvę žmonės spėjo properšą peršokti, o kiti, likę ant sparčiai tolstančios ledo lyties, puolė skambinti gelbėtojams mobilaus ryšio telefonais.

Paplūdimyje susirinko minia stebėti, kaip vyksta neatsargių žvejų gelbėjimas. Žiopsančiųjų ant kranto buvo tiek daug, kad gelbėtojams teko varyti žmones iš vieno ploto, kad galėtų nutūpti išgelbėtus žmones keliantis sraigtasparnis.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius socialiniame tinkle „Facebook“ pasveikino gelbėtojus ir karius, parodžiusius „aukštą profesionalumo lygį“.

Nedarbo dieną, paskelbtą Latvijoje Didžiojo penktadienio proga, nemažai ledo žūklės mėgėjų išsiruošė į Rygos įlanką šį šaltą šių metų pavasarį. Nors ketvirtadienį pareigūnai perspėjo, kad dieną tirpstant ledui ir sustiprėjus vėjui nuo kranto atskyla ledo lytys, kurios nešamos tolyn nuo kranto.

Kasmet Rygos įlankoje tenka gelbėti dešimtis tokių žvejų; būna, kad ir nuskęsta, ypač, kai ledas per plonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių