Rusijos protestų lyderiui S. Udalcovui skirtas namų areštas

Rusijos pareigūnai trečiadienį skyrė namų areštą masinių protestų prieš prezidentą Vladimirą Putiną lyderiui Sergejui Udalcovui, kurį apklausė dėl įtarimų, kad jis planavo smurtinį sukilimą.

Rusijos Tyrimų komitetas pranešė, kad 35 metų S.Udalcovui skirta „prievolė neišvykti iš savo gyvenamosios vietos“. Pagal Rusijos įstatymus tai yra tam tikra namų arešto forma.

Kiek anksčiau tyrėjai apklausė smarkia retorika ir radikalia politika garsėjantį S.Udalcovą, kurį paskelbė įtariamuoju kriminaliniame tyrime dėl dėl „sąmokslo organizuoti masinius neramumus“, sakoma Tyrimų komiteto atstovo Vladimiro Markino pareiškime.

Pats S.Udalcovas sako, kad yra nekaltas.

„Nelaikau savęs kaltu. Drauge su advokatu nustatysime gynybos liniją“, - sakė jos po apklausos. Jo žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Tyrimų komiteto pareigūnai apklausai savo būstinėje S.Udalcovą pasikvietė po daugiau kaip penkias valandas trukusios kratos jo šeimos namuose, kurioje dalyvavo kaukėti specialiųjų pajėgų pareigūnai ir kurios metu buvo paimti keli maišai įrodymų.

Komitetas nurodė, kad prieš paleidimą S.Udalcovas turėjo pasirašyti pasižadėjimą gerai elgtis ir neišvykti iš savo gyvenamosios vietos.

Pasak tyrėjų, kitas įtariamasis, S.Udalcovo padėjėjas Konstantinas Lebedevas, bus sulaikytas dar 48 valandas, be to, ieškoma dar vieno įtariamojo - garsaus opozicijos parlamentaro padėjėjo.

Tyrimas pradėtas po spalio 5 dieną Kremliui palankios televizijos parodyto dokumentinio filmo, kuriame teigiama, kad opozicijos lyderiai dirbo su Gruzijos pareigūnais siekdami per smurtinį sukilimą nuversti vyriausybę.

Filme „Protesto anatomija 2“ tvirtinama, kad S.Udalcovas nuversti vyriausybę planavo su užsienio konsultantų ir čečėnų kovotojų pagalba, taip pat - kad S.Udalcovą finansavo buvęs Maskvos banko vadovas Andrejus Borodinas, šiuo metu gyvenantis Didžiojoje Britanijoje.

Slapta kamera nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip S.Udalcovas ir jo padėjėjai esą susitinka su gruzinų parlamentaru Giviu Targamadze ir rezga perversmo Rusijoje sąmokslą.

Filme parodyti „masinių riaušių Maskvoje ir kituose Rusijos regionuose rengimo faktai“, sakoma Tyrimų komiteto pareiškime.

S.Udalcovas šią juostą pavadino „bepročio kliedesiais“.

„Niekada, niekada savo gyvenime nesusitikau su niekuo iš Gruzijos, Izraelio ar Amerikos slaptųjų tarnybų“, - sakė jis Rusijos televizijai.

Tai rimčiausi kaltinimai opozicinio judėjimo „Kairysis frontas“ lyderiui per visą jo karjerą, nors jis per protestus dažnai sulaikomas dėl viešosios tvarkos pažeidimų.

S.Udalcovas išgarsėjo per žiemos protestus prieš 12 metų trunkantį V.Putino politinį dominavimą ir būdavo vienas pagrindinių kalbėtojų opozicijos mitinguose.

Šiuo metu dėl masinių riaušių per gegužės 6-osios opozicijos protestą yra sulaikyta 13 žmonių, o dar keturiems uždrausta tyrimo metu išvykti iš Maskvos.

V.Putinas į Kremlių trečiai kadencijai gegužę grįžo vykstant precedento neturintiems protestams prieš jo valdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
na neikap nesigauna pakartuot 90 metu . matyt kazka praleido zvalgyba uz okeano .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių