Rusijoje paleisti protestuotojai, nekenčiantys V. Putino

Rusijos policija sekmadienį pranešė paleidusi apie 40 žmonių, tarp jų opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, kurie buvo sulaikyti per nesankcionuotą protestą prieš prezidentą Vladimirą Putiną.Nepabūgę žvarbių orų ir gresiančių itin didelių baudų, šimtai žmonių šeštadienį buvo susirinkę Lubiankos aikštėje Maskvoje, prie kurios yra Federalinės saugumo tarnybos (FSB) būstinė, minint precedento neturinčių protestų prieš V.Putiną, išprovokuotų pernai gruodį vykusių klastojimų aptemdytų parlamento rinkimų, pirmąsias metines.

Kaip pranešė policija, per šį mitingą buvo sulaikyti apie 40 žmonių, tarp jų - garsus tinklaraštininkas ir kovotojas prieš korupciją A.Navalnas, judėjimo „Kairysis frontas“ lyderis Sergejus Udalcovas, velionio V.Putino mentoriaus Anatolijaus Sobčiako dukra Ksenja Sobčak ir iškilus aktyvistas Ilja Jašinas.

„Visi sulaikytieji buvo paleisti“, - vienas Maskvos policijos atstovas sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, atsisakydamas atskleisti kokių nors detalių.

Opozicija iš pradžių planavo surengti eitynes miesto centre, tačiau pirmąkart nuo masinių protestų prieš V.Putiną pradžios organizatoriai negavo leidimo iš sostinės valdžios.

Planuojamo renginio išvakarėse jie paragino savo šalininkus tiesiog ateiti į Lubiankos aikštę.

Pareigūnai nurodė, kad už dalyvavimą nesankcionuotame mitinge gresia areštas arba iki 300 tūkst. rublių (25,8 tūkst. litų) baudos. Tokia suma artima vidutiniam metiniam atlyginimui Rusijoje.

Pasak policijos, mitinge dalyvavo apie 700 žmonių, iš jų per 300 žurnalistų ir tinklaraštininkų. Patys dalyviai teigia, kad aikštėje buvo susirinkę keli tūkstančiai žmonių, o daugelis jų padėjo gėlių prie paminklo Stalino laikų valymų aukoms.

S.Udalcovas nurodė, kad mitinge dalyvavo apie 5 tūkst. žmonių.

Apžvalgininkai pastebi, kad opozicijos judėjimui sunkiai sekasi išsilaikyti, valdžiai ėmusis griežtų priemonių prieš disidentus po V.Putino grįžimo į Kremlių gegužę, taip pat dėl vidinio susipriešinimo tarp liberalų, kairiųjų ir nacionalistų.

Per didžiausius protestus praeitą žiemą netoli Kremliaus sienų buvo susirinkę apie 120 tūkst. žmonių.

Kai kurie komentatoriai teigė, jog šeštadienį surengtas mitingas įrodo, jog daugelio žmonių neįbaugino didelės baudos, tačiau kiti tvirtino, kad ši akcija buvo nuvilianti ir tapo smūgiu opozicijos judėjimui.

„Šis mitingas buvo absoliuti klaida“, - politikos apžvalgininkė Julija Latynina sakė radijui „Echo Moskvy“.

Pasak jos, opozicija be reikalo rizikavo, kviesdama žmones dalyvauti nesankcionuotame mitinge, ir jai pasisekė, kad šie protestai nesibaigė smurtiniais susirėmimais.

Daugeliui aktyvistų gresia kalėjimas dėl dalyvavimo protestuose, surengtuose gegužės 6-ąją, V.Putino inauguracijos trečiai kadencijai prezidento poste išvakarėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
kas gi cia per mitingas kur protestojanciu tiek pat kiek zurnaliugu :DDDD
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių