Rusija nori „rimto" pakto su ES

Rusija tikisi derybų dėl „rimto" susitarimo, reguliuojančio šalies santykius su Europos Sąjunga (ES), bet neperkrauto smulkiais įsipareigojimais, interviu naujienų agentūrai „Reuters" sakė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Likus dienai iki ES ir Rusijos strategiškai svarbaus susitikimo, kuris prasidės Chanty Mansijske ketvirtadienio vakarą, D.Medvedevas pareiškė, kad Rusija laiko save „didele valstybe, kuri suvokia esanti Europos dalis", ir susilaikė nuo konkrečių Europos bloko dalyvių kritikos.

Sibiro mieste rengiamame susitikime, kaip tikimasi, prasidės seniai atidėliojamos derybos dėl partnerystės susitarimo, aprėpiančio įtemptus Maskvos santykius su jos kaimynėmis Vakaruose, tarp jų buvusiomis respublikomis sovietinėje imperijoje.

D.Medvedevas apibūdino ES kaip „gana patogią" Rusijos partnerę, bet pridūrė, kad dėl „eurosolidarumo" kyla problemų Maskvos ir Briuselio tarpusavio santykiuose.

„Pavyzdžiui, kai didelė Europos valstybių dalis yra pasirengusios žengti vienokius ar kitokius tarpusavio santykių plėtojimo žingsnius, tuo pat metu viena ar kelios valstybės gali juos blokuoti", - sakė D.Medvedevas, užsimindamas apie Rusijos santykių su Lenkija ir Lietuva sunkumus. Šios kaimyninės Rusijos šalys beveik dvejus metus blokavo ES derybų su Maskva pradžią, nurodydamos neišspręstas dvišalių santykių problemas.

D.Medvedevas paminėjo Airijos atsisakymą prisijungti prie Lisabonos susitarimo kaip pavyzdį, parodantį kaip Bendrijos narių įsipareigojimas pasiekti kompromisą su visomis bloko narėmis gali pakenkti visos ES interesams.

„Aš nemanau, kad Europos Sąjunga - sunkus partneris. Bet tai partneris, kuriam kartais iškyla sunkumų", - sakė jis.

D.Medvedevas užsiminė, jog Maskva nenori varžančių smulkių įsipareigojimų, o siekia bendro susitarimo.

„Tai turi būti rimtas dokumentas, tačiau drauge jis neturi apsunkinti kokiais nors visiškai konkrečiais dalykais: tai vis dėlto turi būti bendras susitarimas, kuris numatys pagrindines pozicijas keleriems metams į priekį", - sakė jis.

Jis nurodė svarbiausius prioritetus santykiuose su ES - politinę partnerystę, energetinę kooperaciją, bendrą kovą su nusikalstamumu.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių