Rusija naujame įstatyme išplėtė valstybės išdavystės sąvoką

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuris išplėtė valstybės išdavystės sąvoką, atverdamas kelią apkaltinti bet kurį pilietį, palaikantį ryšius su užsieniečiais, nors buvo žadėta šį teisės aktą peržiūrėti atidžiau.

Įstatymas, numatantis atsakomybę asmenims, atstovaujantiems užsienio organizacijoms ir valstybėms, įsigaliojo trečiadienį, kai buvo paskelbtas valstybiniame leidinyje „Rosijskaja gazeta“, nors V.Putinas pirmadienį žadėjo peržiūrėti šį teisės aktą.

Opozicijos veikėjai ir žmogaus teisių aktyvistai sako, kad šis įstatymas yra vienas iš kelių neseniai priimtų teisės aktų, turinčių padėti sutriuškinti opoziciją ir sumažinti užsienio įtaką, V.Putinui gegužę grįžus į Kremlių trečiai šešerių metų kadencijai.

„Piliečiai, užverbuoti tarptautinių organizacijų, veikiančių prieš šalies interesus, taip pat bus laikomi išdavusiais valstybę“, - sakoma „Rosijskaja gazeta“ tinklalapyje paskelbtame komentare.

Didžiausia bausmė už šį nusikaltimą buvo palikta ta pati - 20 metų laisvės atėmimo.

Pirmadienį per susitikimą su prezidentine žmogaus teisių taryba V.Putinas išklausė vieno buvusio Konstitucinio Teismo teisėjo išsakytų nuogąstavimų dėl šio įstatymo, pažymint, kad jis nereikalauja įrodyti, jog įtariamasis pakenkė valstybės saugumui.

V.Putinas per šį susitikimą pareiškė veiksiantis atsargiai ir sakė, kad teisės aktas buvo kruopščiai peržiūrėtas, kai jį priiminėjo parlamentas. Tačiau prezidentas pridūrė: „Bet kokiu atveju, esu pasiruošęs prie to grįžti, atidžiau pasižiūrėti.“

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas pasirašė įstatymą antradienį, nors Kremlius jokio oficialaus pranešimo nepaskelbė.

Rusijos pareigūnai sakė, kad šis įstatymas reikalingas, siekiant užkirsti galimybę užsienio vyriausybėms naudotis Rusijoje veikiančiomis organizacijomis, kad galėtų rinkti valstybės paslaptis.


Šiame straipsnyje: Rusijaįstatymai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių