Rusija ir JAV įsivėlė į žodžių karą (papildyta)

Rusija antradienį pareiškė, kad panaudos karines priemones, jei Jungtinės Valstijos netoli jos sienų dislokuos priešraketinės gynybos (PRG) skydą. Pentagonas tokį Maskvos perspėjimą pavadino „karine retorika".

Rusijos užsienio reikalų ministerija pažymi, kad Maskva bus priversta panaudoti „karinius-techninius metodus", jeigu JAV susitarimą dėl PRG radarų bazės įrengimo Čekijos teritorijoje ratifikuos šios šalies parlamentas.

„Jei netoli mūsų sienų prasidės realus Amerikos strateginės raketinės gynybos skydo dislokavimas, mes būsime priversti reaguoti ne diplomatiniais metodais, bet kariniais-techniniais metodais", - sakoma ministerijos pareiškime.

Pasak ministerijos, JAV priešraketinis skydas pakenktų pasaulio saugumui.

Politikos analitikas Pavelas Felgenhaueris sako, kad Maskva vartoja tipišką šaltojo karo retoriką, kad atgrasintų Čekijos parlamentą nuo minėto susitarimo, kurį antradienį pasirašė JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice ir čekų užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas, ratifikavimo.

„Šis pareiškimas labai nekonkretus, bet grasinantis, - sakė jis. - Tai psichologinis spaudimas, toks, kokį 9-ajame dešimtmetyje, kai Jungtinės Valstijos dislokavo Europoje sparnuotąsias raketas, naudojo Sovietų Sąjunga, bandydama paskatinti protestus prieš raketas ir JAV".

Buvęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, dabar dirbantis premjero poste, 2007 metais sakė, kad Rusija galėtų nukreipti raketas į Europos šalis, jei bus dislokuotas JAV priešraketinis skydas, kurį Maskva laiko grėsme savo nacionaliniam saugumui.

Rusijos generolai, reaguodami į Vašingtono raketinės gynybos planus, grasino kaimyninėje Baltarusijoje dislokuoti taktines raketas ir atnaujinti artimojo ir vidutinio nuotolių branduolinių raketų gamybą.

Tuo metu Pentagonas Maskvos grasinimą atsakyti karinėmis priemonėmis, jei Jungtinės Valstijos netoli jos sienų dislokuos priešraketinį skydą, vadina „karine retorika" ir teigia, kad jis skirtas sunervinti Vašingtono partnerius Europoje.

„Manau, kad Rusijos karinė retorika skirta tam, kad europiečiai nervintųsi dėl dalyvavimo šioje sistemoje, bet tai nesuveiks", - sakė Pentagono spaudos sekretorius Geoffas Morrellas.

Pasak jo, siūloma PRG sistema Europoje nekelia grėsmės Rusijai, o Maskvos ginklų arsenalas lengvai tą skydą sunaikintų.

Vašingtonas sako, kad PRG skydas apsaugotų nuo galimų Irano raketinių išpuolių. Skydo sudėtinės dalys būtų radiolokatoriai Čekijoje, kuri antradienį sutiko su jų dislokavimu, ir gaudomosios raketos Lenkijoje, su kuria JAV dar veda derybas.

Tuo metu Baltųjų rūmų atstovas Gordonas Johndroe pažymi, kad Rusija ir Europa turėtų būti „lygios partnerės" kuriant šią priešraketinės gynybos sistemą.

„Siekiame strateginio bendradarbiavimo užkertant kelią raketoms iš tokių piktavalių valstybių kaip Iranas, - sakė G.Johndroe - Tęsime dialogą su rusais".

Pranešama, kad JAV prezidentas George‘as W.Bushas ir Rusijos lyderis Dmitrijus Medvedevas pirmadienį Japonijoje, per pirmąjį savo susitikimą akis į akį nuo gegužės, kai D.Medvedevas tapo prezidentu, susikirto dėl prieštaringai vertinamo PRG plano.

Pasak D.Medvedevo, JAV ir Čekijos pasirašytas susitarimas dėl skydo „labai įžeidžia".

JAV valstybės sekretorė C.Rice, tęsianti vizitą Europoje, trečiadienį išreiškė nusivylimą dėl Rusijos reakcijos į Vašingtono planus Rytų Europoje dislokuoti dalį priešraketinės gynybos skydo.

„Apgailestaudama sakau, kad nors ir buvo nuspėjama, tai nuvilia", - sakė ji per spaudos konferenciją.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių