Respublikonas M.Romney paviešino savo mokesčių dokumentus

JAV prezidento posto siekiantis respublikonas Mittas Romney, stiprėjant varžovų spaudimui, antradienį paviešino savo mokesčių deklaracijas, rodančias, kad jis neseniai uždirbo milijonus dolerių, pranešė dienraštis „The Washington Post“.

Kaip pranešama, šis buvęs rizikos kapitalistas ir vienas iš turtingiausių kada nors JAV prezidento posto siekusių žmonių 2010 metai deklaravo uždirbęs 21,7 mln. dolerių, o pernai - 20,9 mln. dolerių. Praktiškai visą šį uždarbį sudarė pajamos iš investicijų, nurodė dienraštis.

M.Romney šeima nuo 2010 metų labdarai paaukojo 7 mln. dolerių - daugiausiai Mormonų Bažnyčiai, o per šį laikotarpį sumokėjo 6,2 mln. dolerių federalinio pajamų mokesčio.

Pagal jam taikomą 13,9 proc. pajamų mokesčio tarifą M.Romney 2010 metais sumokėjo apie 3 mln. dolerių, o už praeitus metus planuoja sumokėti 3,2 mln., taikant 15,4 proc. apmokestinimą. Šiam kandidatui buvo taikomas gerokai mažesnis pajamų mokesčio tarifas negu jo politiniam varžovui - buvusiam Atstovų Rūmų pirmininkui Newtui Gingrichui arba prezidentui demokratui Barackui Obamai.

Į Baltuosius rūmus taikantys kiti respublikonai spaudė buvusį Masačusetso gubernatorių atskleisti informaciją apie savo mokesčius, kaip yra pasielgę kiti ankstesni ir dabartiniai kandidatai į prezidento postą.

M.Romney buvo užsiminęs, kad deklaracijas apie mokesčius už 2011 metus paviešins balandį, tačiau savo planus tikriausiai pakeitė triuškinamai pralaimėjęs N.Gingrichui per praeitą šeštadienį Pietų Karolinoje vykusius pirminius rinkimus.

M.Romney oponentai - tiek demokratai, tiek respublikonai - kaltina jį plėšrūnišku elgesiu vadovaujant bendrovei „Bain Capital“, kuri uždirbo milžiniškus pelnus, supirkinėdama bendroves ir jas išskaidydama bei naikindama darbo vietas.

Tačiau pats M.Romney teigia, jog dėl sukauptos patirties versle jis yra geriausias kandidatas, galintis vesti šalį iš ekonomikos duobės, argumentuodamas, kad dirbdamas „Bain Capita“ pastatė ant kojų kelias įmones ir sukūrė dešimtis tūkstančių darbo vietų.

Pagal JAV mokesčių įstatymus, pajamos iš investicijų paprastai apmokestinamos 15 proc. tarifu, o darbo atlyginimai, kurie yra daugumos amerikiečių pajamų šaltinis, gali būti apmokestinti iki 35 proc. tarifu.

B.Obama ir jo Demokratų partija argumentuoja, jog milijonieriai ir stambiosios įmonės turėtų labiau prisidėti mokesčiais, siekiant sumažinti milžinišką šalies įsiskolinimą. Tuo tarpu respublikonai priešinasi be kokiam mokesčių didinimui, sakydami, jog tai žlugdys darbo vietų kūrimą.

Jungtinėse Valstijose didėjanti ekonomikos nelygybė gali tapti viena iš pagrindinių problemų, kurios bus nagrinėjamos prieš visuotinius rinkimus. Respublikonai teigia, kad per lėtą šalies ekonomikos atsigavimą lemia B.Obamos administracijos veiksmai, o prezidentas kaltina savo varžovus ignoruojant sunkiai gyvenančią viduriniąją klasę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių