„Pussy Riot“ byla rodo, kad V. Putino galia susilpnėjo?

„Pussy Riot“ narė Nadežda Tolokonikova sėdi už grotų, bet jos vyras yra nepalenktas ir sako, kad prieštaringai vertinama šios pankgrupės byla atskleidė Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdymo silpnąsias puses.

Lankydamasis Ženevoje, kur dalyvavo žmogaus teisių aktyvistų susitikime, Piotras Verzilovas sakė, jog griežtas Kremliaus elgesys su savo oponentais, paradoksalu, rodo, kad V.Putinas nebėra toks galingas lyderis, koks stengdavosi atrodyti.

„Putinas valdė šalį, bent jau pastaruosius dvejus metus, labai, labai neefektyviai“, - interviu AFP sakė P.Verzilovas.

„Grupės, nuo kurių priklauso Putinas, yra susijusios su ekonomika, o ekonomika Rusijoje yra susijusi su naftos kaina. Tad Putinas neturi jokio pagrindo politiniam optimizmui, nes jo politinė ir ekonominė sistema tikrai yra silpna“, - pridūrė jis.

„Tad tai sudaro sąlygas mūsų optimizmui dėl permainų“, - tvirtino šis liesas 26 metų vyras, priklausantis su „Pussy Riot“ susijusiam meno kolektyvui „Voina“ („Karas“).

N.Tolokonikova ir kita „Pussy Riot“ narė Marija Aliochina už pernai Maskvos katedroje surengtą protesto prieš V.Putiną akciją atlieka dvejų metų kalėjimo bausmes kolonijose.

Jos ir dar viena jų grupės narė, Jekaterina Samucevič, 2012 metų rugpjūtį buvo nuteistos už chuliganizmą iš religinės neapykantos - sudainuotą „pankų maldą“ prieš V.Putiną.

J.Samucevič spalio mėnesį po apeliacijos buvo paleista su lygtine bausme, nes teismas nusprendė, kad apsaugininkai ją sulaikė dar prieš tai, kai ji galėjo sudalyvauti protesto akcijoje.

Pasak P.Verzilovo, katedra buvo pasirinkta dėl to, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, politiškai paremdama V.Putiną, „pažeidė liniją“ tarp religijos ir valstybės.

„Norime, kad Rusija būtų šalis, integruota į Vakarų kultūrą, Vakarų teisinę sistemą ir turėtų tas pačias vakarietiškas vertybes. Su šiuo kontekstu absoliučiai nepriimtina tai, jog žmonės gauna kalėjimo bausmes dėl to, kad neparodo pakankamai pagarbos kažkieno religinėms pažiūroms“, - sakė jis.

„Pussy Riot“ narių areštai pranašavo bylų Kremliaus oponentams pagausėjimą.

„Putinas nusprendė palaipsniui sugriežtinti Rusijos politinę sistemą, mėnuo po mėnesio. Tos merginos buvo pirmosios jo politikos aukos“, - sakė P.Verzilovas.

„Per metus nuo jų arešto matėme iki 20 (kitų) areštų“, - pažymėjo jis ir pažėrė pavardes, tarp jų - kovotojo su korupcija Aleksejaus Navalno ir kairiųjų lyderio Sergejaus Udalcovo.

„Mes neturime 58-ojo straipsnio už antisovietinę veiklą kaip prie Stalino, - sakė P.Verzilovas. - Tačiau iš esmės reikšmingas skaičius žmonių, kurie vaidina aktyvų vaidmenį Rusijos opozicijoje, turi jiems iškeltas baudžiamąsias bylas. Jeigu yra bent mažiausia galimybė kaltintojams iškelti tau bylą, jie tai ir padaro“.

Bet dėl „Pussy Riot“ bylos pasidarė dar sunkiau naudoti šį įrankį prieš V.Putino oponentus, nes byla sulaukė didžiulio pasaulinės žiniasklaidos dėmesio, kuris „Pussy Riot“ ir jų šalininkams buvo netikėtas, kalbėjo P.Verzilovas.

„Dėmesys buvo toks didžiulis, kad iš esmės nėra pavojaus jam dingti iš radiolokatorių ekranų ir iš ilgo dalykų, kurie formuoja šių dienų Rusijos įvaizdį, sąrašo, - pabrėžė jis. - Mums tai didelė pergalė“.

N.Tolokonikova kalėjimo bausmę atlieka Rusijos centriniame Mordovijos regione, kuris yra maždaug 600 km į rytus nuo Maskvos ir garsėja nuo sovietinių laikų likusių kolonijų tinklu.

Porai leidžiama po15 min. per dieną pasikalbėti telefonu ir siųsti cenzūruojamas žinutes per kolonijos elektroninį paštą.

Kas tris mėnesius kalinamų moterų vyrams leidžiama tris dienas praleisti kalėjime su žmonomis, o kas du mėnesius - aplankyti jas keturioms valandoms.

„Yra galimybių reikšmingiems kontaktams. Tai padeda“, - sakė P.Verzilovas ir pridūrė, kad per kitą apsilankymą į koloniją ketina nusivežti ir poros penkerių metų dukterį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Kažkokia pliurpalynė. Reikėjo toms mergoms už tokius išsidirbinėjimus , tuo labiau ne pirmą kartą, duoti daugiau metų.

tas kur.vas

tas kur.vas portretas
reikejo per sikine gerai atrurint,kad sudai kristu ,kovotojos atsirado
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių