„Pussy riot“ aktyvistės Sacharovo premijos negavo

Irano kino režisierius Jafaras Panahi ir šios šalies žmogaus teisių gynėja Nasrin Sotoudeh pelnė Europos Parlamento kasmet skiriamą Sacharovo premiją už minties laisvę, sakoma keliose žinutėse, kurias penktadienį deputatai paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“.

Abu iraniečiai pelnė prestižinę 50 tūkst. eurų (172,6 tūkst. litų) premiją, į kurią taip pat pretendavo kalinamos Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narės ir Baltarusijos disidentas Alesis Beliackis.

Kandidatų į šią premiją už indėlį remiant žmogaus teises ir demokratines vertybes „trumpasis“ sąrašas šiemet buvo ypatingas tuo, kad visi į jį įtraukti asmenys, išskyrus J.Panahi, šiuo metu sėdi už grotų.

J.Panahi yra laisvėje, bet jam gresia šešerių metų kalėjimas, be to, buvo uždrausta kurti filmus. Drauge su juo nominuota N.Sotoudeh atlieka 11 metų kalėjimo bausmę.

Pernai J.Panahi dokumentinė juosta „Tai - ne filmas“ (In film nist) turėjo būti kontrabanda išvežta kompiuterio atmintuke, kuris savo ruožtu buvo paslėptas pyrage, ir buvo parodyta Kanų kino festivalyje.

+++„Pussy Riot“ narės Nadežda Tolokonikova, Jekaterina Samucevič ir Marija Aliochina rugpjūtį buvo nuteistos dvejus metus kalėti kolonijoje už „religinės neapykantos pakurstytą chuliganizmą“. Jos buvo įsiveržusios į Maskvos katedrą, kur atliko protesto dainą prieš Rusijos lyderį Vladimirą Putiną.

Rusija praėjusį mėnesį griežtai kritikavo europarlamentarus už „Pussy Riot“ nominavimą, nes tai esą yra kišimasis į Rusijos vyriausybės darbą.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos apeliacinis teismas netikėtai nurodė paleisti J. Samucevič. Daugelis stebėtojų mano, kad tai buvo bandymas suskaldyti išvien besilaikančias grupės nares.

Baltarusijos aktyvistas A. Beliackis, kuris vadovavo žmogaus teisių gynimo organizacijai „Vesna“ („Pavasaris“), lapkritį buvo nuteistas puspenktų metų kalėti dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius. Jo turtas buvo konfiskuotas.

„Vesna“ visus 2011 metus aktyviai rinko lėšas, kad galėtų padėti aktyvistams ir politikams, įkalintiems po 2010-ųjų gruodžio prezidento rinkimų ir masinių protestų.

Baltarusijos valdžia grupę uždraudė, ir ji veikė iš Lietuvos bei Lenkijos, kur laikė savo banko sąskaitas. Nuteisti A.Beliackį tapo įmanoma po to, kai abi šios šalys perdavė Minskui informaciją apie jo banko sąskaitas.

Šią bylą smerkė Europos Sąjunga, kuri dar labiau izoliavo jau 18 metų valdančio prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą.


Šiame straipsnyje: Sacharovo premijaPussy Riot

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
teisingai zynos kaip dergt dievo sventyklas :DDD

vidmai

vidmai portretas
Dievo ar KGB???

premijininkam

premijininkam portretas
Gal ir aš tada altoriaus prisiksiu ir paškauskų kad rinkimai demokratiški, tai gal ir aš gausiu tą Saharovo premiją, o ką man 50000 eurų nepamaišytų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių