Pusei europiečių trūksta laiko mėgstamai veiklai

Namų ruošos darbai, maisto gaminimas, apsipirkinėjimas bei kiti kasdieniniai darbai – tai pagrindiniai žmonių laisvalaikio, kurį jie norėtų skirti savo mėgstamai veiklai, rijikai. Net 3 iš 4 JAV gyventojų ir 56 proc. europiečių skundžiasi laiko savo asmeniniams pomėgiams trūkumu.

Labiausiai savo organizuotumu išsiskyrė danai – net 45 proc. respondentų šioje šalyje teigia, kad jie itin gerai organizuoja savo dienotvarkes. Laiko mėgstamai veiklai taip pat suranda austrai, brazilai, kinai, Saudo Arabijos ir Šveicarijos gyventojai. Iš europiečių buities darbų gausa skundžiasi ir laiko pomėgiams pasigenda airiai bei italai.

Lietuvių įpročiai atskirai nebuvo tiriami, tačiau jie esą nesiskiria nuo europiečių ir kultūriškai artimų rinkų – Čekijos, Lenkijos, Rusijos. Daugmaž pusei lietuvaičių trūksta laisvalaikio, o norėdami jo turėti daugiau, turėtų efektyviau valdyti savo laiką ir darbus.

Kaip parodė tyrimas, 70 proc. žmonių tiki, kad galėtų sutaupyti iki 4 valandų per dieną, jeigu geriau organizuotų savo dienotvarkę, o 80 proc. apklaustųjų viltis deda į technologijas.

Žmonės švaisto laiką

Informacijos technologijų mokymo centro projektų vadovė Vilma Eidukynaitė teigia, kad žmonės turėtų aktyviau išnaudoti technologijų galimybes, kad susikurtų daugiau laisvalaikio.

„Kurdami naują techninę ir programinę įrangą mes pirmiausia galvojame apie tai, kaip galime padėti žmonėms efektyviau atlikti darbus, kad jiems liktų daugiau laisvalaikio. Išmanieji telefonai bei planšetiniai kompiuteriai padeda sutaupyti brangaus laiko, nes leidžia užduotis atlikti iš bet kurios vietos, bet kuriuo įrenginiu. Todėl belaukdami, kol vaikui baigsis būrelis galite, pavyzdžiui, apmokėti sąskaitas, išsiųsti el. laiškus ar susidaryti pirkinių sąrašą ir pasidalinti juo su partneriu“, – įsitikinęs „Microsoft Lietuva“ vadovas Kristijonas Kaikaris.

Tiesa, tyrimas parodė, kad ne visų šalių gyventojai vienodai vertina galimybę sutaupyti vieną kitą valandą per dieną. Kad ir kaip bebūtų keista, dauguma europiečių nemano, kad papildoma valanda laiko būtų itin vertinga. Tuo tarpu daugiau nei pusė respondentų iš Azijos šalių nurodė, kad papildoma valanda per dieną jiems turi neįkainojamą vertę.

Nukenčia namų švara

Išsamesnė Airijos, Rusijos ir Nyderlandų vartotojų apklausa parodė, kad, stingant laiko, žmonės dažniausiai atideda namų švaros darbus ar administracinius darbus, pavyzdžiui, sąskaitų apmokėjimą arba asmeninių el. žinučių siuntimą.

Vartotojai taip pat nurodė, kad, jeigu turėtų daugiau laisvo laiko, jį skirtų knygoms skaityti, muzikai klausyti, filmams žiūrėti, taip pat pabūti su šeimos nariais ar artimaisiais, sportui, kūrybinei veiklai ar tiesiog nieko neveiktų.

Kompanijos „Microsoft“ atliktame tyrime dalyvavo per 10 tūkst. respondentų iš 25 pasaulio šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių