Prašmatnus Kinijos prezidento Xi Jinpingo sutikimas Rusijoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį surengė didingą sutikimą Kinijos prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui), kuris pasirinko Maskvą pirmajam savo vizitui po oficialaus patvirtinimo praėjusią savaitę šalies vadovu.

Tokiu prašmatniu sutikimu prabrėžiami glaudūs šių dviejų buvusių šaltojo karo priešių ryšiai, kurie grindžiami interesais energetikoje ir troškimu apriboti JAV įtaką pasaulyje.

Kremliaus sargyba sustingo atiduodama pagarbą Xi Jinpingui, kuris su didele palyda įžengė į paauksuotus, švytinčius Didžiuosius rūmus Kremliuje. Abu vadovai, pasveikinę oficialių delegacijų narius Šv.Georgijaus salėje, susėdo prie derybų stalo.

Prieš prasidedant deryboms V.Putinas šių abiejų valstybių ryšius pavadino „svarbiausiu pasaulinės politikos faktoriumi“.

„Tas faktas, kad pirmoji naujojo Kinijos vadovo užsienio kelionė surengta į mūsų šalį, patvirtina ypatingą Rusijos ir Kinijos strateginės partnerystės pobūdį“, - pažymėjo jis.

„Mūsų valstybės yra visaapimančios strateginės sąveikos partnerės, - sakė Xi Jinpingas, kuris lapkritį tapo Komunistų partijos vadovu, o praėjusią savaitę buvo oficialiai patvirtintas prezidentu. - Šiandien Kinijos ir Rusijos santykiai išgyvena geriausią laikotarpį per visą savo egzistavimo istoriją“.

 

„Rusijai ir Kinija rodo pasverto ir pragmatiško požiūrio pavyzdį aštriausiais klausimais - tokiais kaip padėtis Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Amerikoje, branduolinė problema Korėjos pusiasalyje, situacija dėl Irano branduolinės programos“, - pabrėžė V.Putinas, netiesiogiai užsimindamas ir apie abiejų šalių nepritarimą JT sankcijoms Sirijos prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimui.

„Mes dirbame kartu, padedame formuoti naują, teisingesnę tvarką pasaulyje, užtikrinti taiką ir saugumą, ginti pagrindinius tarptautinės teisės principus“, - sakė V.Putinas.

Dabartinis Kinijos prezidento vizitas patvirtina tradiciją - abiejų šalių vadovai, kai tik būna išrinkti, pirmiausia vyksta vienas pas kitą, kad pabrėžtų ryšių stiprumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
ko gero ims ir issipildys senas R. Reigano laiku anekdotas ir Kinija aneksuos Rusija...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių