Prancūzijos gėjų santuokų priešininkai surengė demonstraciją

Šimtai tūkstančių žmonių sekmadienį susirinko Paryžiuje prie Eiffelio bokšto, protestuodami prieš prezidento Francois Hollande'o planą iki birželio įteisinti gėjų santuokas ir galimybę įsivaikinti tos pačios lyties poroms.

Trys protestuotojų, kolonos, mojuojančios rožinės ir mėlyno spalvos vėliavomis, vaizduojančiomis tėvą, motiną ir du vaikus, susitiko prie Paryžiaus simboliu laikomu statinio, atžygiavusios iš skirtingų rinkimosi vietų sostinėje. Daugelis demonstrantų sukorė ilgą kelią traukiniais ir autobusais iš provincijų.

F.Hollande'as pažadėjo, kad daugumą parlamente turinti jo Socialistų partija priims įstatymą dėl gėjų santuokų, tačiau jo priešininkų kampanija susilpnino visuomenės palaikymą ir privertė deputatus atidėti planus leisti lesbiečių poroms naudotis dirbtiniu apvaisinimu.

Marso laukų parkas prie Eiffelio bokšto buvo pilnas žmonių, tačiau buvo nurodomas įvairus demonstracijų dalyvių skaičius. Organizatoriai sakė, kad susirinko milijonas protestuotojų, o policija teigė, kad jų buvo 340 tūkst., tačiau šie skaičiai atrodo įspūdingi netgi prie protestų įpratusioje Prancūzijoje.

„Niekas to nebūtų tikėjęsis prieš du ar tris mėnesius“, - sakė ekscentriška komikė Frigide Barjot, vadovavusi „Demonstracijai už visus“. Per mitingą ji perskaitė laišką F.Hollande'ui, prašydama atšaukti minėto įstatymo projektą ir pratęsti viešus debatus šiuo klausimu.

F.Barjot ir su ja bendradarbiaujančios organizacijos, tvirtai palaikomos Katalikų Bažnyčios hierarchų, mobilizavo protestuoti tikinčiųjų šeimas ir konservatyviuosius politikus, taip pat kai kuriuos musulmonus, evangelikus ir netgi homoseksualus, nusistačiusius prieš gėjų santuokas.

F.Hollande'o kanceliarija pareiškė, kad protestuotojų buvo „nemažai“, tačiau tai nekeičia prezidento ryžto imtis šios reformos.

Tolerantiški, tačiau susirūpinę

„Prancūzai tolerantiški, tačiau labai prisirišę prie šeimos ir gina vaikus“, - sakė Prancūzijos evangelikų nacionalinės tarybos viceprezidentas Danielis Liechti, kurio organizacija ragino savo narius dalyvauti eitynėse.

Gėjų santuokų ir įsivaikinimo priešininkai, tarp jų dauguma Prancūzijos religinių lyderių, argumentuoja, jog ši reforma sukels psichologinių ir socialinių problemų vaikams, dėl kurių, jų nuomone, užkerta kelią siekti lygių teisių suaugusiems gėjams.

F.Hollande'as supykdė tos pačios lyties asmenų santuokų priešininkus, mėgindamas išvengti viešų debatų dėl reformos, kurią teisingumo ministrė Christiane Taubira pavadino civilizacijos pokyčiu, o vėliau pradėjo svyruoti dėl kai kurių šio plano detalių.

Abejotini prezidento veiksmai įgyvendinant kitus jo pažadus, tokius kaip 75 proc. pajamų mokesčio įvedimas turtingiesiems, kuris buvo pripažintas prieštaraujančiu konstitucijai, bei stringanti kova su didėjančiu nedarbu, sumažino F.Hollande'o populiarumą, rodo naujausios apklausos.

Katalikų protestai Britanijoje ir Italijoje

Tos pačios lyties asmenų santuokos yra įteisintos 11 šalių, įskaitant Belgiją, Portugaliją, Nyyderlandus, Ispaniją, Švediją, Norvegiją ir Pietų Afrikos Respubliką, taip pat devyniose JAV valstijose ir sostinėje Vašingtone.

Šeštadienį per tūkstantis Didžiosios Britanijos katalikų dvasininkų paskelbė protesto laišką dėl planų įteisinti gėjų santuokas jų šalyje.

Vatikano dienraštis „L'Osservatore Romano“ sekmadienį pasmerkė Italijos teismo sprendimą prieš tėvą, kuris siekė perimti savo sūnaus globos teises, nes jo motina dabar gyvena su lesbiete partnere.

Paryžiuje žvarbiu oru vykusiose demonstracijose dalyvavo įvairaus amžiaus žmonės, tarp jų poros su vaikais, įskaitant mažamečius, kuriuos tėvai vėžė vežimėliais arba nešė užsikėlę ant pečių.

„Man visiškai tinka, kad būtų užtikrinamos homoseksualų porų teisės ir kad jos būtų pripažįstamos teisiškai, - sakė protestuotojas Vianney Gremmelis. - Tačiau man kyla klausimų dėl įvaikinimo.“

Katalikų kardinolas Andre Vingt-Trois, pradėjęs prieš gėjų santuokas nukreiptą kampaniją rugpjūtį paskelbtu griežtu pamokslu, pasveikino protestuotojus pietiniame Paryžiaus rajone, tačiau prie eitynių neprisidėjo.

Silpstantis palaikymas

Kaip rodo apklausų rezultatai, palaikymas gėjų santuokoms Prancūzijoje susilpnėjo apie 10 procentinių punktų iki mažiau nei 55 proc., kai jų oponentai pradėjo viešą kampaniją. Tik mažiau nei pusė naujausių apklausų dalyvių sakė pritariantys tos pačios lyties asmenų porų teisei įsivaikinti.

Dėl šio spaudimo įstatymų leidėjai taip pat atsisakė plano leisti lesbietėms naudotis dirbtiniu apvaisinimu.

Protestų organizatoriai teigia nesantys nusistatę prieš gėjus arba lesbietes, tačiau veikiau ginantys vaikų teisę turėti tėvą ir motiną.

Demonstrantų plakatuose ir transparantuose buvo skelbiama „Palaikantys šeimas, o ne homofobai“, „Visi gimę iš tėvo ir motinos“ bei „Tėvystė, motinystė, lygybė“.

Radikali katalikiška organizacija „Civitas“, laikanti homoseksualumą nuodėme, surengė daug mažesnes eitynes kitu maršrutu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Kaip? Negali buti, kad prancuzai tokie nedemokratiski ir netolerantiski kitaip manantiems. Galvojau, kad Lietuva - Europos provincija, tik lietuviai tokie kaimo japai ir nesupranta progreso. O pasirodo ir kitose Europos salyse vyksta demonstracijos. Nors pasvarscius, sunku geju santuokas pripazinti progresu. Del tokio progreso gali ir zmonija isnykti. Juk gimines pratesimas iki siol galimas tik seimose, kurias sudaro vyras ir moteris. Dar sakyciau butu normalu, jei gejai gyventu ir nesireklamuotu bei nesigviestu dirbtinai kurti seimas, t.y. auginti pagal savo pavyzdi gejukus ir lesbijieciukes. Abejoju, ar vaikas augdamas tokioje seimoje, nebutu veliau visuomeneje traumuojamas.

iškrypėliai

iškrypėliai portretas
ir paiderastai/pagal brolį Astijų/ pasmerkti išnykti savaime kadangi nesidaugina .............nebent kiaušinius pradėtu dėti kaip vištos

aras

aras portretas
Na ir kokias nesamones cia tauskiate, gejai yra, buvo ir neabejotinai bus, taciau del ju pasaulis nei sugriuvo, nei griuva, nei grius. Koks kieno reikalas kas su kuo kaip ir ka daro lovoje, ar jums ne visvien, man tikrai vienodai. As vertinu zmones pagal ju indeli i kultura, sporta, politika, socialines sfera... O jeigu garsus aktorius ar politikas yra gejus, tai jo reikalas, svarbu koki indeli jis duoda visuomenei, o ne su kuo jis guli savo lovoje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių