Prancūzija šventė Bastilijos dieną

Virš Paryžiaus šeštadienį skrisdami naikintuvai, leisdami Prancūzijos vėliavos spalvų - raudonus, baltus ir mėlynus - dūmus, atidarė Bastilijos dienos proga rengiamą paradą, kuris yra pirmasis Francois Hollande'ui prezidento poste. Parado pabaigą vainikavo tų pačių spalvų parašiutais į Eliziejaus laukus priešais naująjį šalies lyderį nusileidę desantininkai.

1789 metų Prancūzijos revoliucijos pradžios minėjimą lydėjo dūdmaišiai, išjodinėjimas, nacionalinio himno Marseljezės atlikimas.

Bene gražiausia parado dalis buvo apie 250 prezidento gvardijos raitelių jojimas.

Griausmingai dangumi praskriejo naikintuvai, žeme judėjo karinių dalinių ir tankų srautas.

Stiprokas vėjo gūsis nubloškė vieną parašiutininkų už puskilometrio nuo taikinio į Santarvės aikštę. F.Hollande'as po parado užsuko ten patikrinti prie fontano atsidūrusio desantininko, kuris pasakė prezidentui nikstelėjęs kelio sąnarį, bet šiaip jaučiąsis gerai.

Saulė stengėsi prasiskverbti pro debesis, bet orai šį kartą buvo gerokai palankesni negu per F.Hollande'o inauguracijos kelionę, kai lietus permerkė jo kostiumą, akiniai aprasojo, prezidentui mojant paryžiečiams iš atviro automobilio.

Šventinę dieną šiek tiek temdė šeimyninis skandalas, kuriame atsidūrė jo dabartinė partnerė Valerie Trierweiler, buvusi partnerė Segolene Royal ir 27-erių sūnus advokatas Thomas Hollande' as. Aktyviai politinėje veikloje dalyvaujantis sūnus pakomentavo skandalingą V.Trierweiler pranešimą socialiniame tinkle - esą ji palaikanti S.Royal priešininką rinkimuose.

Paradą V.Trierweiler stebėjo iš pirmos eilės, bet ji, kaip ir kiti įžymybes lydintys asmenys, sėdėjo atskirai nuo savo partnerių.

Bastilijos dieną Prancūzija mini 1789-ųjų liepos 14-ąją, kai įpykusi paryžiečių minia šturmavo Bastilijos kalėjimą ir įžiebė Prancūzijos revoliuciją.


Šiame straipsnyje: PrancūzijaBastilijos diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
jei slovinami nuverte teiseta to meto valdzia .... tai gal ir \\\lietuvoj galima nuversti vagis?

praeivis

praeivis portretas
kaip Prancuzai parada padaro ,- tai gerai... , kaip Rusija , -tai blogai...

paradas

paradas portretas
na ka veciam vagiu valdzia,ir minesim paradais...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių