Prancūzija planuoja kurti „Napoleonalendą“

Įamžinant Napoleoną Bonapartą, mirusį prieš beveik 200 metų, Prancūzija planuoja kurti jam skirtą teminį pramogų parką.

„Napoleonaendas“, buvusio Prancūzijos ministro ir istorijos entuziasto Yveso Jego sumanymas, jau vadinamas „Disneilendo“ konkurentu. Tačiau tik tuomet, jei pavyks surinkti reikiamus 745 mln. litų, kad idėja neliktų vien brėžiniuose.

Pramogų parką norima statyti į pietus nuo Paryžiaus esančioje vietovėje, kur 1814 metais prancūzų karvedys iškovojo paskutinę pergalę prieš austrus Montereau mūšyje.

Parke norima kasdien inscenizuoti 1815 metų Vaterlo mūšį, kuriuo Velingtono kunigaikštis užbaigė Napoleono valdymą Prancūzijoje. Jame galbūt galėtų dalyvauti ir parko lankytojai.

Jie taip pat galės pamatyti 1805 metų Trafalgaro jūrų mūšio, kuriame lordas Nelsonas iškovojo lemiamą pergalę prieš prancūzų ir ispanų koaliciją, inscenizaciją.

Tačiau parkas pagerbs ir didžiausias Napoleono pergales, ypač – Austerlico mūšį, kuriame įveikta rusų-austrų kariuomenė.

„Mes nebūsime šališki“, – teigia Y. Jego, kalbėdamas apie labai besiskiriantį Napoleono paveldo vertinimą Prancūzijoje ir Britanijoje, kur karvedys vadinamas ir brutaliu diktatoriumi, ir herojišku svajotoju.

Parke taip pat norima įrengti muziejų, viešbutį, parduotuves, restoranus ir kongresų centrą.

Tarp kitų įdomių potencialių atrakcionų – čiuožimas slidėmis pro mūšio lauką, „nusėtą sušalusiais karių ir arklių kūnais“, Liudviko XVI nukirsdinimas per revoliuciją – tai atvėrė kelią Napoleonui iškilti valdžioje.

„Tai patiks visai šeimai“, – Y. Jego teigė „The Times“.

Napoleonas giliai įsišaknijęs prancūzų sąmonėje, tačiau jis dar neturi nacionalinio jam skirto muziejaus. Parkas padėtų palaikyti jo žinomumą ir paskatintų vietos ekonomiką. Planuojama, kad pirmaisiais metais parką galėtų aplankyti 1,5 mln. žmonių.

Y. Jego tikisi, kad parko statybos darbai galėtų prasidėti 2014 metais, o duris atverti jis galėtų 2017 metais.


Šiame straipsnyje: NapoleonalendasPrancūzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių