Popiežius Velykų iškilmėms uždės asmeninę žymę

Popiežius Pranciškus, pabrėžiantis, kaip svarbu kreiptis į tuos, kuriems reikia pagalbos, Velykų iškilmėms uždės asmeninę žymę - ketvirtadienį jis nuplaus kojas jauniems kaliniams.

Didžiojo ketvirtadienio mišiomis prasidės intensyvios, keturias dienas truksiančios ir simboliškai reikšmingos ceremonijos, primenančios tikintiesiems apie Jėzaus Kristaus nukryžiavimą ir prisikėlimą.

Pranciškaus sprendimas aukoti Paskutinės vakarienės mišias kalėjime „Casal del Marmo“ Romos šiaurės vakaruose, o ne Laterano šv. Jono bazilikoje, kur jos tradiciškai vykdavo, gali būti užuomina apie galimus pokyčius Velykų papročiuose.

Pontifikas trečiadienį „Twitter“ ragino keisti kasdienio tikėjimo apraiškas: „Buvimui su Jėzumi reikia, kad eitume nuo savęs ir nuo pabodusio bei rutina tapusio tikėjimo gyvenimo“.

Kai popiežius dar buvo Buenos Airių arkivyskupas Jorge Bergoglio (Chorchė Bergoljas), jis aukodavo mišias kalėjimuose, ligoninėse, lūšnynuose ir senelių namuose. Pranciškus ne kartą yra raginęs Katalikų Bažnyčią būti artimesnę paprastiems žmonėms.

Kojų plovimas per Didžiojo ketvirtadienio mišias yra tradicija, grindžiama tikėjimu, kad Jėzus Kristus prieš Paskutinę vakarienę nukryžiavimo išvakarėse nuplovė kojas savo apaštalams. Tuo tarpu popiežiaus sprendimas nuplauti kojas kaliniams atitinka jo Didžiosios savaitės žinią.

Trečiadienį, per pirmąją savo bendrąją audienciją, pontifikas paragino 1,2 mlrd. pasaulio katalikų artimiausiomis dienomis kreiptis į „paklydusias avis“.

„Didžioji savaitė reikalauja iš mūsų peržengti save ir pasirūpinti kitų poreikiais: tų, kurie ilgisi užjaučiančio išklausymo, tų, kuriems reikia paguodos ar pagalbos“, - sakė Pranciškus tūkstančiams tikinčiųjų, susirinkusių Vatikano Šv.Petro aikštėje.

„Neturėtume tiesiog likti saugiame savo pačių pasaulyje - tų 99 avių, kurios niekada nenuklydo nuo kaimenės, - turėtume išeiti, su Kristumi, ieškoti tos vienos nuklydusios avies, kad ir kaip toli ji būtų nuklydusi“, - pridūrė jis.

Ketvirtadienio apeigas Pranciškus 8 val. 30 min. Grinvičo (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku pradėjo aliejų šventinimo mišiomis Šv.Petro bazilikoje, o paskui nuvyks į minėtą kalėjimą, kur po pietų aukos Paskutinės vakarienės mišias, kuriose dalyvaus 35 kaliniai vaikinai ir 11 kalinamų merginų nuo 14 iki 21 metų amžiaus.

Dauguma to kalėjimo kalinių yra gimę užsienyje, musulmonai ar ateistai.

12 kalinių, kuriems popiežius nuplaus kojas, bus atrinkti skirtingų pilietybių ir religinių įsitikinimų. Kol kas neaišku, ar tarp jų bus moterų.

Nors J.Bergoglio anksčiau per apeigas yra plovęs kojas moterims, senųjų tradicijų puoselėtojams toks ženklas nepatiktų, nes jie akcentuoja, kad visi Jėzaus mokiniai buvo vyrai.

Popiežius kalėjimo gimnazijoje taip pat susitiks su kitais kaliniais.

Penktadienį Pranciškus Šv.Petro bazilikoje primins Viešpaties kančios istoriją, o paskui vadovaus Kryžiaus kelio procesijai prie Koliziejaus, kur Romos imperijos laikais buvo nukankinta tūkstančiai krikščionių.

Šiemet Kryžiaus kelio apmąstymus parašė du jauni libaniečiai, vadovaujami maronitų patriarcho Besharos Rai (Bešaros Rajaus), kuriam šią užduotį prieš atsistatydindamas skyrė Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI.

Benediktas XVI, kuris atrodė silpnos sveikatos, pernai apeigoms vadovavo iš po baldakimo prie Koliziejaus, o 76 metų Pranciškus šiemet turėtų dalyvauti procesijoje ir net dalį kelio nešti ant pečių medinį kryžių.

Šeštadienį pontifikas dalyvaus vakarinėse Velyknakčio mišiose Šv.Petro bazilikoje. Vatikanas dar nepaskelbė, ar Pranciškus tęs tradiciją per tas pamaldas pakrikštyti aštuonis suaugusius atsivertėlius.

Sekmadienį popiežius, kuris yra pirmasis po beveik 1 300 metų Katalikų Bažnyčios vadovas, kilęs ne iš Europos, priešais dešimtis tūkstančių maldininkų Šv.Petro aikštėje aukos Velykų mišias, o vėliau paskelbs palaiminimą „Miestui ir pasauliui“ (Urbi et orbi).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių