Popiežius Pranciškus ragina Bažnyčią nepasiduoti „pesimizmui“

Popiežius Pranciškus penktadienį paragino Katalikų Bažnyčią nepasiduoti „pesimizmui“ ir rasti naujų būtų tikėjimui skleisti „iki pasaulio krašto“.

„Nepasiduokime pesimizmui - tam kartėliui, kurį velnias mums siūlo kiekvieną dieną“, - 76 metų pontifikas sakė per susitikimą su pasaulio kardinolais.

Kalbėdamas apie mažėjantį tikinčiųjų skaičių daugelyje pasaulio regionų, jis ragino kardinolus rasti „drąsos atkakliai ir ištvermingai toliau dirbti, taip pat rasti būtų nešti Gerąją Naujieną iki pasaulio krašto“.

Pranciškus pripažino, kad jis ir kardinolai yra „pagyvenę“, tačiau pažymėjo, kad su amžiumi ateina ir išmintis.

„Perduokime šią išmintį jaunimui kaip gerą vyną, kuris su metais darosi geresnis“, - sakė pontifikas.

Pirmasis Bažnyčios istorijoje iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius per susitikimą su kardinolais gyrė savo pirmtako Benedikto XVI istorinį sprendimą atsistatydinti, vadindamas jį narsiu ir kukliu žingsniu.

Pranciškus pažymėjo, kad Benediktas XVI, atsistatydinęs praeitą mėnesį, „įžiebė giliai mūsų širdyse liepsną, kuri degs toliau“.

Sakydamas kalbą puošnioje XVI amžiaus Klemenso salėje Apaštalų rūmuose Vatikane, naujasis popiežius dėvėjo baltus drabužius, tačiau taip pat paprastus juodus batus, o ne raudonus, kuriuos dažnai audavosi jo pirmtakas vokietis.

Buvęs Argentinos kardinolas ketvirtadienį perspėjo, kad skandalų krečiamai Katalikų Bažnyčiai reikia atsinaujinti, nes kitaip gresia jai gresia netekti dvasinio pagrindo ir supanašėti su labdaringomis organizacijomis.

Aukodamas konklavos uždarymo mišias su išrinkusiais kardinolais, argentinietis pontifikas pirmojoje savo pontifikato homilijoje pareiškė, kad „Bažnyčia be tikėjimo būtų tik labdaringa nevyriausybinė organizacija“.

Popiežius homilijoje priminė prancūzų mąstytojo Leono Bloy (Leono Blua) žodžius, kad kas neišpažįsta Kristaus kryžiaus, tas išpažįsta velnią.

„Jei keliaujame be Kryžiaus, jei statome Bažnyčią be Kryžiaus, jei išpažįstame Kristų be Kryžiaus – net ir būdami vyskupai, kunigai, kardinolai ar popiežiai - mes nesame Kristaus mokiniai“, - sakė jis.

Pradėdamas savo pontifikatą, Pranciškus pareikalavo, kad su juo būtų elgiamasi kaip su eiliniu piligrimu, demonstruodamas, kad jo valdymas gali būti grindžiamas tikėjimo paprastumu.

Didžiojoje Švč.Mergelės Marijos bazilikoje ketvirtadienį padėjo gėlių puokštę, pagerbdamas Švč. Mergelę Mariją, o paskui, išėjęs pasisveikinti su maldininkais, uždėjo rankas ant besilaukiančios moters pilvo.

Popiežius taip pat meldėsi prie Jėzuitų ordino, kuriam jis priklauso, įkūrėjo Šv.Ignaco Lojolos altoriaus, prieš grįždamas į kunigų viešbutį, kur buvo apsistojęs per konklavą ir pareikalavo leisti jam pačiam apmokėti sąskaitą.

Viešai demonstruodamas esantis paprastas žmogus, pontifikas pasirinko Šv.Pranciškaus Asyžiečio - XIII amžiaus šventojo, kuris atsisakė savo šeimos turtų ir pasišventė Dievui bei neturtėliams, vardą.

Vatikanas atskleidė, kad grįždamas į konklavo patalpas po trečiadienį įvykusių rinkimų, Pranciškus atsisakė popiežiaus limuzino ir nusprendė važiuoti mikroautobusu kartu su kitais kardinolais.

Pranciškaus inauguracinės mišios bus aukojamos antradienio rytą Vatikano Šv.Petro aikštėje. Tą dieną katalikai mini Juozapines, per kurias pagerbiamas Šv.Juozapas, laikomas visuotinės Bažnyčios globėju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių