Popiežius paskyrė šešis kardinolus, kurie rinks jo įpėdinį

Šeši nauji kardinolai tapo elitinio Katalikų Bažnyčios hierarchų rato, rinksiančio naują popiežių, nariais, suteikdami didesnę geografinę įvairovę Kardinolų kolegijai, kurioje tradiciškai dominuoja europiečiai.

Popiežius Benediktas XVI, vadovaudamas ceremonijai Šv.Petro Bazilikoje, oficialiai paaukštino šešis dvasininkus iš Kolumbijos, Indijos, Libano, Nigerijos, Filipinų ir JAV. Pontifikui garsiai paskelbiant kiekvieną vardą per ceremoniją lotynų kalba, bažnyčios klauptuose susirinkę dvasininkų draugai ir artimieji sveikino juos džiaugsmingais šūksniais ir plojimais.

Ceremonija buvo džiaugsminga ir jaudinanti: Manilos arkivyskupui Luisui Antonio Tagle (Luisui Antonijui Taglei) pastebimai gniaužė kvapą, kai jis atsiklaupė priešais popiežių, priimdamas purpurinį biretą (kampuotą kepuraitę) ir auksinį žiedą, o grįždamas į savo vietą braukė ašaras.

Tuo tarpu Nigerijai atstovaujantis Abudžos arkivyskupas Johnas Olorunfemi Onaiyekanas (Džonas Olorunfemis Onajekanas) atrodė norintis atsisėsti ir pasišnekučiuoti su kiekvienu iš dešimčių kardinolų, kuriuos jis pasveikino per tradicinį ramybės palinkėjimą po oficialių paaukštinimo apeigų.

Aiškindamas, kaip pasirinko kandidatus šiai „mažajai konsistorijai“, pontifikas sakė iš esmės užbaigiantis paskutinę kardinolų skyrimo ceremoniją, vykusią vasarį, kai jis paskyrė 22 naujus kardinolus - daugiausiai Europos arkivyskupus ir Vatikano administracijos narius.

Benediktas XVI šeštadienį sakė, kad naujieji kardinolai atstovauja „unikaliai, universaliai ir visaapimančiai (Katalikų Bažnyčios) tapatybei“.

„Šioje konsistorijoje norėjau ypatingai pabrėžti faktą, kad Bažnyčia yra visų žmonių Bažnyčia ir kad ji kalba per įvairias kultūras skirtinguose žemynuose, - jis aiškino susirinkusiems, tarp kurių buvo Libano prezidentas Michelis Sleimanas (Mišelis Sleimanas), Filipinų viceprezidentas Jejomaras Binay (Chechomaras Binajus) ir įstatymų leidėjų iš Indijos bei Nigerijos. - Ji yra ne vieno kurio nors žemyno Bažnyčia, o Visuotinė Bažnyčia “.

Kardinolo insignijas - skiriamuosius ženklus - sudaro kardinolo kryžius ir žiedas, purpurinė sutana, modzetė, juosta, biretas ir pijusė.

Įteikdamas kiekvienam kardinolui biretą, pontifikas priminė, kad jų purpurinė spalva reiškia kardinolų įsipareigojimą skleisti ir ginti tikėjimą, net jei tektų dėl to pralieti savo kraują.

„Sukviesdamas šią mažąją konsistoriją norėjau užbaigti tą, kuri buvo surengta vasarį atsižvelgiant į naujojo evangelizavimo kontekstą, ... parodydamas, kad Bažnyčia yra visų tautų Bažnyčia, kad ji kalba visomis kalbomis “, - Benediktas XVI praėjusį mėnesį sakė vyskupams.

Šeši kardinolai iš Kolumbijos, Indijos, Libano, Nigerijos, Filipinų ir Jungtinių Valstijų gali sustiprinti Pietų atstovų pozicijas Katalikų Bažnyčioje. Po kardinolų skyrimo konsistorijos jie prisidės prie elitinės institucijos, kuri patarinėja popiežiui, o jam mirus, renka naują Bažnyčios vadovą.

Naujieji kardinolai yra šie: amerikietis arkivyskupas Jamesas Michaelas Harvey (Džeimsas Maiklas Harvis), Antiochijos maronitų patriarchas libanietis Bechara Boutrosas al Rai (Bešara Butrosas Rajis), sirų malankarų didysis arkivyskupas indas Baselios Cleemisas Thottunkalas (Baselijus Klemisas Totunkalas), nigerietis arkivyskupas J.Onaiyekanas, Bogotos arkivyskupas kolumbietis Rubenas Salazaras Gomezas (Rubenas Salasaras Gomesas) ir filipinietis arkivyskupas L.A.Tagle.

63 metų M.Harvey, kuris nuo 1998-ųjų yra Popiežiaus namų prefektas, buvo tiesioginis dabartinio pontifiko buvusio liokajaus Paolo Gabriele (Paolo Gabrielės) viršininkas. Liokajus praėjusį mėnesį buvo nuteistas pusantrų metų kalėti už slaptų Vatikano dokumentų vagystę.

M.Harvey skiriamas vienos iš keturių pagrindinių Romos šventovių – Popiežiškosios Šv. Pauliaus už Romos Mūrų bazilikos - arkikunigu.

72 metų B.B.al Rai vadovauja Libano Maronitų Bažnyčiai. Pasigirdus nuogąstavimams, kad Sirijoje įsigalės islamo ekstremizmas, kuris kels grėsmę krikščionims, jis pernai ragino Vakarus suteikti galimybę Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui).

Jauniausias iš šio šešeto, 53 metų B.C.Thottunkalas, 2007-aisiais tapo Tiruvanantapuramo (Trivandrumo) arkivyskupu.

Jis yra jau antras iš Pietų Indijos kardinolu paskirtas prelatas, - tokiu būdu popiežius parodo dėmesį klestinčiai, bet menkai pažįstamai nacionalinei Bažnyčiai.

68 metų J.Onaiyekanas propagavo taiką po islamistų sektos „Boko Haram“ išpuolių prieš krikščionis Nigerijoje ir ragino nukentėjusiuosius nekeršyti.

70 metų R.Salazaras Gomezas nuo 2010-ųjų yra Bogotos arkivyskupas ir visuomet skatino šalies vyriausybės derybas su sukilėlių FARC.

55 metų L.A.Tagle garsėja jaunatviška, modernia prieiga. Vasario mėnesį jis atvirai ragino Bažnyčią spręsti klausimą dėl vaikų lytiniu išnaudojimu įtariamų jos narių ir kvietė vyskupus pranešti apie įtariamus pedofilus, o ne juos ginti.

Konsistorija rengiama pastaraisiais mėnesiais mirus keliems kardinolams; po jos Kardinolų kolegijos narių skaičius vėl padidės iki maksimumo - 120.

Kardinolai turi būti jaunesni nei 80 metų, kad galėtų dalyvauti popiežiaus rinkimuose, tačiau kaip kardinolai be balso teisės gali būti ir vyresniame amžiuje.

Vakario mėnesį įvykusi konsistorija išprovokavo kritiką dėl nepakankamo atstovavimo regionams už Europos ribų. Beveik pusė visų pasaulio katalikų gyvena Lotynų Amerikoje, bet buvo paskirtas tik vienas kardinolas iš šio „katalikiškojo žemyno“.

Be to, paskyrus kardinolais septynis italus, Italijos kardinolų skaičius padidėjo iki 30 ir sudarė kone ketvirtį visos Kolegijos. Jokia kita šalis tiek kardinolų neturi.

Po naujosios konsistorijos Kolegiją sudaro 62 balso teisę turintys kardinolai europiečiai (vasarį jų buvo 67), 14 kardinolų iš Šiaurės Amerikos, 21 - iš Pietų Amerikos, po 11 - iš Afrikos ir Azijos.

Sekmadienį, Kristaus Visatos Valdovo iškilmės dieną Benediktas XVI su naujais kardinolais koncelebruos mišias Šv. Petro bazilikoje.


Šiame straipsnyje: Popiežiuskardinolaibažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių