Popiežiui - kardinolo kritikos strėlės

Australijos aukščiausio rango katalikų dvasininkas, kardinolas George'as Pellas, ketvirtadienį kritikavo pasitraukiantį popiežių Benediktą XVI, kurio istorinį atsistatydinimą pavadino destabilizuojančiu, ir kėlė klausimus dėl jo sugebėjimo vadovauti.

G.Pellas, Australijos atstovas kitą mėnesį įvyksiančioje slaptoje konklavoje naujam popiežiui išrinkti, atvirame interviu popiežiaus atsistatydinimo išvakarėse sakė, kad Benediktas XVI buvo „puikus mokytojas“, bet „valdymas nebuvo jo stiprioji pusė“.

„Manau, jog teikiu pirmenybę žmogui, kuris gali vadovauti Bažnyčiai ir kiek ją suimti į rankas“, - sakė G.Pellas komerciniam televizijos kanalui.

Jis taip pat sakė, kad 85 metų pontifiko sprendimas atsistatydinti - pirmasis toks nuo viduramžių - nustato nerimą keliantį precedentą Bažnyčiai.

„Žmonės, kurie, pavyzdžiui, gali nesutikti su kuriuo nors būsimu popiežiumi, surengs kampaniją, kad jis atsistatydintų“, - kalbėdamas apie galimybes nurodė šis 71 metų kardinolas.

Vėliau interviu radijui jis, paklaustas apie vadovavimą, atkreipė dėmesį į „Vatileaks“ skandalą dėl Benedikto XVI liokajaus „nutekintų“ slaptų popiežiaus dokumentų, kurie atskleidė intrigas tarp besivaržančių kardinolų grupių.

„Manau, kad vadovauja daugiausia popiežiaus aplinkos žmonės ir tai ne visuomet buvo daroma puikiai“, - teigė G.Pellas.

„Galbūt procedūrų pakeitimas tai būtų apsunkinęs, tačiau labai lengva būti išmintingam po laiko. Tai buvo visiškai be precedento“, - pridūrė jis, turėdamas omenyje „Vatileaks“.

Pasak G.Pello, vokiečių tautybės popiežius, kuris iki išrinkimo buvo Josephas Ratzingeris, „gerai žinojo“, kad atsistatydindamas „pažeidžia tradiciją“. Šis atsistatydinimas „kiek destabilizavo“, pridūrė kardinolas.

Australijos katalikiškojo universiteto teologijos profesorius Neilas Ormerodas sakė nežinantis, kad praeityje koks nors aukšto rango dvasininkas būtų pareiškęs tokią atvirą kritiką popiežiui ir Šventajam Sostui, bet pridūrė, kad tai nėra blogai.

„Nemanau, kad tai yra nerimą keliantis precedentas, aš manau, kad atviresnė diskusija apie kai kuriuos šių reikalų Bažnyčioje būtų puiku dalykas“, - AFP sakė N.Ormerodas.

Paklaustas, kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti naujas popiežius, G.Pellas sakė, kad norėtų žmogaus, „kuris saugotų tradiciją - ir tikėjimo, ir, ypač, moralės - ten, kur ji yra atakuojama“.

„Aš taip pat norėčiau žmogaus su didele ganytojiška patirtimi kokioje nors vyskupijoje, kuris sugebėtų pakelti Romos kurijos moralę ir galbūt įvestų kiek daugiau disciplinos“, - nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaltindamas

kaltindamas  portretas
popieziu kardinolas elgiasi ne krikscioniskai..neteisk ir nebusi teisiamas,cia aiskus kardinolo noras uzimt atsilaisvinancia vieta.nereiktu arogantisko popieziaus,bet tokie akiplesos daznai laimi

Jozefa

Jozefa portretas
Tragedija,kad ..Dievas neleis gale apsijuokti"-kaip Senajam tastamente parasyta.o katalikam tai tragedija,jog ,,subliusko" ju DOGMA-popiezius-sventasis-Dievo ,,atstovas".O pagaliau ar tai ne AROGANCIJOS virsune-pats popiezius zemina kito tikejimo ,kitos rases zmones....Ir dar issisukineja....Nesveikas popieziaus kultas! Kad ji pamatyt,susirenka didziules minios,tarsi transo apimti. O pakviestu siaip pasimelst Dievo garbei po atviru dangum(be popieziaus)-ar besusirinktu visa ta minia?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių