Politikai ir analitikai apie V.Putino sugrįžimą į Kremlių

Rusijos valdantysis tandemas nusprendė likti valdžioje dar mažiausiai šešerius metus. Kaip tai komentuojama:

LIUDMILA ALEKSEJEVA, TEISIŲ GYNĖJA

„Tai gana liūdna. Tai reiškia, kad dar šešerius metus, o galbūt 12 metų šalis niekur neis, trypčios vietoje ir net slinks žemyn dėl korupcijos, verslo nuosmukio, dėl to, kad nėra nepriklausomų teismų ir žiniasklaidos priemonių“.

ALEKSANDRAS ŠOCHINAS, RUSIJOS PRAMONININKŲ IR VERSLININKŲ SĄJUNGOS VADOVAS IR „LIAUDIES FRONTO“ NARYS

„Aš vis dėlto manau, kad nebus kaip tame anekdote, kai du mūsų lyderiai sėdi iki 2030 metų ir mėgina prisiminti, kieno eilė eiti į rinkimus, iki to nebus prieita. 2012 metų problema neturi tapti automatiškai po šių metų suvažiavimo 2024 metų problema. Aš manau, kad penkeri metai vyriausybei, kurią suformuos Dūdos dauguma, ir šeši metai prezidentui - tai pakankamas laikotarpis, kad mums nereikėtų kelti klausimo, kaip mums pertvarkyti šalį“.

„Per 5-6 metus reikia arba išspręsti posūkio į modernizaciją uždavinį, arba tiems lyderiams, kurie vadovaus šaliai, teks pripažinti, kad jiems ne viskas pavyko, ir todėl turi ateiti nauji žmonės. 5-6 metų visiškai pakanka“.

RUPRECHTAS POLENZAS (RUPRECHTAS POLENCAS), BUNDESTAGO UŽSIENIO POLITIKOS KOMITETO NARYS

„Tai rodo, kad Rusija yra toli nuo atviros, demokratinės kovos dėl prezidento posto. Aš nesitikiu Rusijos politikos pokyčių. Sprendžiant iš realaus jėgų išsidėstymo, visa valdžia Rusijoje - Putino rankose“.

ANDREJUS PIONTKOVSKIS, RMA POLITOLOGAS

„Pavojus tas, kad tai atmeta galimos liberalizacijos ir modernizacijos iliuziją. Šalis plėtotės modernizacija dabar niūri, tai - sąstingis ir nuosmukis... Tarsi sugrįžome į Brežnevo laikus“.

MICHAILAS KASJANOVAS, BUVĘS RUSIJOS PREMJERAS

„Nuspėjami rezultatai. Pasirinktas pats šiurkščiausias ir nemaloniausias scenarijus. Todėl nuspėjamas žlugimas, ir jis vyks greičiau - per metus ar dvejus. Šešerius metus jie valdžios neišlaikys“.

TIMAS ASHAS (TIMAS EŠAS), BANKO „ROYAL BANK OF SCOTLAND“ EKONOMISTAS

„Jokių staigmenų - mes žinojome, kad vadovauja viskam čia Putinas. Tai tik patvirtina, kas šioje poroje alfa-patinas. Tai rodo, jog valdančioji partija nuogąstauja, kad populiarumas mažėja. Krintančio populiarumo ir sudėtingos ekonominės situacijos derinys reiškia, kad jie norėjo patikimesnio kandidato. Aš nelaukčiau reagavimo rinkose... Tai paverčia niekais tik vieną neigiamą veiksnį, bet kur kas didesnės problemos - siaubinga pasaulinės ekonomikos būklė ir Rusijos ekonomikos priklausymas nuo žaliavų - lieka“.

JEVGENIJUS NADORŠINAS, AKCINĖS FINANSŲ KORPORACIJOS „SISTEMA“ VYRIAUSIASIS EKONOMISTAS

„Bet kuris aiškumas geriau nei neaiškumas. Šiuo požiūriu - teigiamas veiksnys. Stabilus kapitalo nutekėjimas, kuris darė spaudimą rinkoms visus metus, gali sulėtėti. Bet pastaruoju laiku prie to prisidėjo ir situacija užsienio rinkose...(Rezidentų pardavimai) susiję su visuma užsienio ir vidaus veiksnių: netikėjimu nacionaline valiuta, institutų, modernizacijos, naujo konkurencijos modelio nebuvimu. Bijau, kad tai gali turėti įtakos nefinansinio sektoriaus ekonominiam aktyvumui“.

MAKSIMAS OREŠKINAS, „CREDIT AGRICOLE“ EKONOMISTAS

„Šis sprendimas nebus didelis netikėtumas: rinka maždaug to ir laukė. Juo labaiu kad esant dabartinei situacijai išorės fonas vaidina svarbiausią vaidmenį rinkos dinamikai“.

„Medvedevas parodė, kaip ir anksčiau, kad jis - tik tandemo dalyvis ir kad neketina susipriešinti su savo vyresniu partneriu“.

BORISAS NEMCOVAS, OPOZICIJOS POLITIKAS

„Tai - blogiausias šalies raidos scenarijus. Tai reiškia, kad valdžią uzurpavo grupuotė, jog vykdomas totalinis valdžios nesikeitimo kursas, kad Putinas tvirtai nusprendė tapti Lukašenka, po to Kadhafi (Kadafiu) ir Mubaraku, tai reiškia kapitalų bėgimą, naują emigracijos, taip pat verslo srityje, bangą, tai reiškia, kad šalis bus toliau griaunama“.

„Tikriausiai bus prieita prie didelės socialinės ir ekonominės krizės, kaip kad įvyko Baltarusijoje. Tai, kad jie sužlugdys šalį, aš neabejoju“.

CHARLESAS ROBERTSONAS (ČARLZAS ROBERTSONAS), „RENAISANCE CAPITAL“ STRATEGAS

„Rusija rimtai nukentėjo nuo turbulencijos rinkose... Pašalinusi politinį neaiškumą valdžia galės tikėti, kad kapitalo nutekėjimas sulėtės. Galbūt kai kurie nuspręs sugrąžinti pinigus artimiausiais mėnesiais, kad pasinaudoti galimybe supirkti atpigusius aktyvus“.

BORISAS BEREZOVSKIS, POLITINIS EMIGRANTAS

„Baigiasi gėdingiausia per visą Rusijos istoriją epocha - Rusijai ketverius metus vadovavo augalas. Bet galiausiai tai apibūdina ne Putiną, ne Medvedevą, o visuomenę“.

„Neklaidinsime savęs - per rinkimų apylinkes valdžia Rusijoje nepasikeis. Šis režimas arba kris drauge su Rusija, kaip buvo tai su Sovietų Sąjunga, tai jau vyksta, arba liaudis prabus kiek anksčiau ir atsikratys šio režimo“.

CHRISAS WEAFERIS (KRISAS VIFERIS), „TROIKA DIALOG“ STRATEGAS

„Priežastis, dėl kurios jie paskelbė viską iš anksto - nukreipti parlamento rinkimuose dėmesį nuo “Vieningosios Rusijos„ į faktiškai referendumą dėl pasitikėjimo Putinu. Atsižvelgiant į tai, kad mažėja “Vieningosios Rusijos„ populiarumas ir gali būti nedidelis aktyvumas rinkimuose, parlamento rinkimų susiejimas su prezidento rinkimais didina partijos galimybes išlaikyti pozicijas Valstybės Dūmoje“.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikasas

Pikasas portretas
Šiame straipsnyje pasisako tie politikai ir politikos apžvalgininkai, kurie ne tik žino kada verta sustoti ploti "putiniškai demokratijai", bet ir puikiai mato, kad toks epitetas su demokratijos suvokimu yra beveik ar net visai nesusijęs. Po brežnevinio "brandaus socializmo" Rusijoje atėjo naujo imperinio režimo era. Rusijos pirmųjų asmenų tandemas vargu ar gali kelti vilčių apie kokius nors demokratinius proveržius kaimyninėje šalyje. "Putiniška demokratija", pradėjusi savo žygį Antrajame Čečėnijos kare, jau baigia sutrypti net ir tuos gležnus demokratijos daigus, kurie buvo pradėję augti M.Gorbačiovo ir B.Jelcino laikais. Tai nereiškia, kad per Rusijos prezidentų rinkimus jokių alternatyvių kandidatų ir kad šie bus sukišti po rinkimų į kameras, kaip buvo padaryta lukašenkinio režimo. Rusijoje daugiausia turi galių tas, kuris valdo jėgos struktūras. Nors pagal Rusijos konstituciją daug teisių turi dabartinis prezidentas D.Medvedevas, tačiau tos teisės daugiau fiktyvios negu tikros. Premjeras V.Putinas nepaleido iš savo rankų saugumo tarnybos, karinių ir policinių struktūrų, tad niekas šalyje per pastarąjį laikotarpį iš esmės nepasikeitė. Tos pačios agresyvios ir gan įžūlios kalbos su ciniškais išsireiškimais , kurias nepajėgė užglaistyti ir "geresnio" politinio partnerio manevravimas. D.Medvedevas yra pakankamai pasikaustęs valstybiniuose reikaluose ir jis sugebėjo pasverti savo kuklias kandidatavimo galimybes. Beje, manau, kad jis savo pasisakymais būnant Kinijoje ir savai publikai jau buvo priėjęs pavojingą ribą. Jau vien už tai jam ateityje dar gali labai atsirūgti. Nors ir buvo atsargiai pažadėjęs tą ribą peržengti bolotiruodamasis kandidatu į prezidentus, bet dar laiku nuo tokių ketinimų rezignavo. Niekas nenori atsidurti gretimoje kameroje su Chodorkovskiu. Surasti ar prikurpti milijardinių ieškinių dėl kokių iššvaistymų - juokų darbas tam, kuriam teisėsauga ploja nežinodama, kada plojimus baigti. Žinoma, tai tik kraštutiniai spėliojimai, tačiau kas gali paneigti, kad jie labai toli nuo galimos realybės.

idas

idas portretas
rusija gal ir trypcios,vietoje,Tik kazin ka Lietuva ir kitos rytu europos salys paskieke ,su demokratija,issivadave is sovietu jungo,jau berods 20 metu,Ogi absoliuciai nieko,zopoj sedi 80 procentu gyventoju,na o kokia 10 procentu,kurie valdo kapitala,slovina demokratija,ir tie patys korumpuoti ligi ausu.Kalbant apie Lietuva ,tai siaubingi faktai;500000 emigrave,likusieji ,vos gala su galu duria.Del darbo stygiaus ir mazu atlyginimu;velcome to freedom.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių