Po rinkimų Italijai gresia politinė aklavietė

Italijai antradienį iškilo politinės aklavietės pavojus, o finansų rinkos susvyravo, kai per svarbius rinkimus dešinieji ir kairieji gavo apylygiai balsų, o tikruoju nugalėtoju gali tapti viena nauja protesto partija, reikalaujanti referendumo dėl šalie ateities euro zonoje.

Demokratų partijos lyderis Pieras Luigi Bersani ir jo kairioji koalicija itin maža persvara užsitikrino pergalę per rinkimus į žemuosius parlamento rūmus. Gavus rezultatus iš 99,9 proc. apylinkių, paaiškėjo, kad jie laimėjo tik 29,55 proc. balsų prieš 29,18 proc., kuriuos surinko buvęs premjeras Silvio Berlusconi.

Kartu su nugalėtojams tenkančiomis papildomomis vietomis kairieji turės daugumą parlamento žemuosiuose - Deputatų - rūmuose.

Tačiau preliminarūs VRM paskelbti rezultatai rodo, kad 305 vietų Senate S.Berlusconi koalicija galbūt turės 110, o kairieji - 97 vietas, tad nei vienas blokas neturės daugumos.

Dauguma abiejuose parlamento rūmuose reikalinga, kad būtų suformuota vyriausybė, todėl Italijos parlamentas lieka neapibrėžtoje padėtyje, kuri neturi precedento šalies istorijoje po Antrojo pasaulinio karo.

„Visiems aišku, kad tai labai delikati situacija šaliai. Su atsakomybėmis, kurias mums suteikė šie rinkimai, elgsimės (vadovaudamiesi) Italijos interesais“, - sakė P.L.Bersani, pateikdamas savo pirmąją reakciją į balsavimą.

„Politinis netikrumas grįžo“, - investicijų banko „SMBC Nikko Securities“ maklerių padalinio generalinis direktorius Hiroichi Nishi sakė prasidedant prekybai biržoje antradienį.

Tuo tarpu naujasis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S), vadovaujamas buvusio komiko Beppe Grillo, kuris kurstė visuomenės pasipiktinimą tradiciniais politikais ir biudžeto išlaidų karpymais, tapo trečiąja didžiausia šalies politine jėga ir atvedė į parlamentą dešimtis naujų deputatų.

Lyginant atskiras partijas be koalicijų, M5S dabar bus didžiausia partija žemuosiuose rūmuose, surinkusi 25,55 proc., nes už Demokratų partiją balsavo 25,41 proc. rinkėjų. Ši stulbinama sėkmė, kaip prognozuoja analitikai, gali sukelti bangas visoje Europoje, pavargusioje nuo taupymo programų.

„Tai fantastika! Mes būsime nepaprasta jėga!“ - B.Grillo pareiškė pirmadienį, duodamas interviu telefonu savo tinklalapiui ir perspėdamas tradicinius politikus, kad jie „išsilaikys tik dar kelis mėnesius“.

„Turėsime 110 žmonių parlamente, o už jo ribų mūsų bus milijonai“, - sakė aktyvistas, kuris į savo rinkimų kampanijos mitingus visoje Italijoje pritraukdavo pilnas aikštes žmonių.

Europos šalių sostinėse baiminamasi, kad nesant aiškaus nugalėtojo trečioje didžiausioje euro zonos ekonomika po Vokietijos ir Prancūzijos gali vėl tapti nestabili ir vėl patekti į skolų krizės sūkurį.

„Aklavietė tarp abejų parlamento rūmų suteiktų triukšmingą nestabilumo elementą politiniame kokteilyje ir galbūt galiausiai lemtų naujus rinkimus“, - Vokietijos banko „Berenberg“ analitikai nurodė pranešime investuotojams.

Kai kurie Demokratų partijos pareigūnai kėlė prielaidą, kad naujus rinkimus gali tekti surengti jau po kelių mėnesių, kai bus atlikta sudėtingos Italijos rinkimų sistemos reforma. Kiti sakė, kad su Penkių žvaigždučių judėjimu, nusistačiusiu prieš taupymo priemones, bus įmanoma vienaip ar kitaip susitarti.

Politikos analitikai perspėjo, kad gali būti grįžta prie plačios koalicijos tarp dešiniųjų ir kairiųjų, kokia dirbo vadovaujama Mario Monti (Marijaus Mončio) pastaruosius 18 mėnesių. Pasak jų, taip pat gali būti nuspręsta paleisti tik Senatą ir surengti rinkimus į vienus parlamento rūmus.

„Sukrečiantys rinkimai duoda mums blokuotą parlamentą“, - skelbė Italijos populiariausio dienraščio „Corriere della Sera“ tinklalapis.

Dienraščio „La Repubblica“ skiltininkas Massimo Razzi (Masimas Racis) sakė, kad po šių rinkimų Italija tapo „neįmanoma valdyti“.

Kontrastą netikėtai B.Grillo sėkmei sudarė kadenciją baigiančio premjero M.Monti pasiekimai - rinkimuose į žemuosius parlamento rūmus jis surinko tik 10,56 proc. balsų. Nors jis buvo giriamas Europoje, savo šalyje sulaukdavo vis didesnės kritikos dėl griežto taupymo priemonių.

Premjeras sakė esantis „patenkintas“ rezultatais ir ragino bet kokią būsimą vyriausybę „neišsklaidyti aukų, kurias sudėjo italai“.

„Šaliai turi būti garantuota vyriausybė“, - sakė jis.

S.Berlusconi partijos „Laisvės tauta“ nacionalinis sekretorius Angelino Alfano (Andželinas Alfanas) sakė, kad rinkimų rezultatai yra „nepaprasti“.

„Manau, šie rinkimai parodė, kad žmonės, kurie galvojo, kad ... Silvio Berlusconi jau atėjo galas, turėtų pagalvoti iš naujo“, - pareiškė jis.

Investuotojai gyrė ankstyvų balsavusių rinkėjų apklausų rezultatus, kurie prognozavo aiškią pergalę kairiesiems. Tuo metu akcijos Milano biržoje pabrango daugiau nei 3,5 procento.

Tačiau entuziazmas vėliau išblėso, o biržose kainos patraukė žemyn, kai tapo aišku, jog rezultatai pernelyg artimi, kad būtų galima skelbti nugalėtoją.

Galiausiai prekybos pabaigoje akcijų kaina liko pakilusi tik 0,73 procento.

Skirtumas tarp Italijos ir Vokietijos vyriausybių 10 metų obligacijų pelningumo, kuris prieš pasibaigiant balsavimui buvo apie 255 bazinių punktus, pirmadienį padidėjo iki 293 punktų, rodydamas sąmyšį rinkose.

Tragikomiškas momentas

Pragmatiškai į gyvenimą žvelgiantis 61 metų P.L.Bersani, kuris yra automobilių mechaniko iš šiaurė Italijos sūnus, prieš rinkimus sakė esantis geriausias kandidatas, galintis padėti populiarinti Europos ekonomikos augimo programą ir „perversti puslapį“ po daugelio S.Berlusconi.

Buvęs komunistas tvirtino, kad laikysis fiskalinės drausmės, nustatytos postą paliekančio premjero Mario Monti (Marijaus Mončio) - buvusio ES komisaro, kuris buvo pakviestas vadovauti vyriausybei po S.Berlusconi nuvertimo 2011 ir daug nuveikė, stengiantis grąžinti pasitikėjimą finansų rinkoms.

Tačiau S.Berlusconi, tris kartus užėmęs premjero postą, vadovavo populistinei kampanijai, kaltindamas Vokietiją dėl Italijos ekonomikos problemų ir žadėdamas grąžinti italams pinigus, sumokėtus pagal neseniai įvestą nepopuliarų nekilnojamojo mokestį - jeigu prireiks, iš savo paties kišenės.

76 metų žiniasklaidos magnatas per savo 20 metų politikoje atlaikė daugybę skandalų ir šiuo metu yra kaltinamasis dviejose bylose: dėl mokesčių vengimo ir dėl sekso su nepilnamete prostitute bei įgaliojimų peržengimo. Jis buvo užpultas trijų pusnuogių feminisčių protestuotojų, kai atvyko į savo rinkimų apylinkę sekmadienį

Milane gimęs S.Berlusconi taip pat yra vienintelis pokario premjeras, išsilaikęs visą penkerių metų kadenciją.

Pirmadienį atidavęs savo balsą Romoje, 77 metų Luciano Pallagroni atsiduso: „Išgyvename tragikomišką momentą su daugybe fantastinių pažadų. Kad ir kas laimės, nemanau, kad jie turės stabilią daugumą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių