Paskutiniuose debatuose - triuškinanti B. Obamos pergalė

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį įnirtingai triuškino respublikoną Mittą Romney „visame žemėlapyje“, per paskutiniuosius karštus debatus užsienio politikos srityje atremdamas visas savo varžovo pastangas perimti iniciatyvą itin įtemptose lenktynės dėl Baltųjų rūmų.

„Žinau, kad neturėjot galimybių iš tikrųjų vykdyti užsienio politiką, tačiau kiekvieną kartą, kai pateikdavot nuomonę, jūs klysdavot“, - atakavo B.Obama, kovodamas dėl savo politinio išlikimo per debatus svyruojančioje Floridos valstijoje.

B.Obamai priklausė šio vakaro geriausi išsireiškimai; prezidentas aštriai kamantinėjo M.Romney dėl jo požiūrio į padėtį Sirijoje, Irane bei prekybos ginčus su Kinija, kaltindamas respublikoną stengiantis „užtušuoti istoriją“ ir atsiriboti nuo savo anksčiau išsakytų karingų konservatyviųjų pozicijų.

M.Romney, kuris dažnai nukrypdavo nuo pagrindinės debatų temos - užsienio politikos - stengdamasis kalbėti apie JAV ekonomikos sunkumus, sudavė kelis smūgius, komentuodamas darbo vietų kūrimą, tačiau jo požiūris į nacionalinio saugumo klausimus skyrėsi nuo B.Obamos pozicijos veikiau tonu, o ne esme.

Respublikonas, kuris kelis pastaruosius mėnesius kritikavo B.Obamą kaip silpną ir nusileisti linkusį tarptautinį lyderį, per šiuos debatus daugeliu atžvilgiu palaikė prezidento pasaulinę strategiją, stengdamasis palenkti į savo pusę svyruojančius rinkėjus, nuo kurių priklausys lapkričio 6-ąją vyksiančių rinkimų baigtis.

Jis palaikė B.Obamos sprendimą išvesti JAV pajėgas iš Afganistano 2014 metais, prezidento administracijos vykdytą bepiločių lėktuvų karą, sudavusį skaudžių smūgių įtariamiems teroristams, taip pat pasveikino jį sumedžiojus tarptautinio džihadistų tinklo „al Qaeda“ vadovą Osamą bin Ladeną, aiškiai mėgindamas kurti savo nuosaikų įvaizdį.

Tačiau respublikonas atnaujino kaltinimus, kad B.Obamos elgsena sprendžiant tarptautinius reikalus buvo nepriimtina, teigdamas, kad prezidentas užsienyje rengė „atsiprašymų gastroles“. Tokie pareiškimai sulaukė pikto B.Obamos atsako, jog šie kaltinimai yra „melas“.

65 metų multimilijonierius verslininkas M.Romney stengėsi išvengti klaidų, kurios galėtų pakirsti pasitikėjimą, jog jis yra pajėgus būti šalies vyriausiuoju vadu, taip pat vengė bet kokių jo įvaizdžiui galinčių pakenkti rimtų klaidų.

Televizijos „CBS News“ atlikta momentinė apklausa rodė, kad B.Obama laimėjo šiuos debatus 53 proc. prieš 23 procentus. Panašu, kad šie rezultatai sustiprino pasitikėjimą prezidento lyderystės įgūdžiais, o šalies vadovas taip pat pademonstravo užsidegimą, kurio stigo per B.Obamai tragiškus pirmuosius debatus.

Televizijos CNN apklausa rodė, kad B.Obama įveikė M.Romney 48 proc. prieš 40 procentų


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaMittas RomneyJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių