Pasaulio kardinolai tariasi dėl kunigų pedofilų

Pasaulio kardinolai penktadienį, per precedento neturinčias derybas dėl kunigų pedofilų, meldė Dievo vadovavimo, o aktyvistai ragino Bažnyčią neberodyti "simbolinių gestų" ir paskelbti seksualinio išnaudojimo bylas.

Maždaug 150 iš 203 Katalikų Bažnyčios kardinolų dalyvavo popiežiaus Benedikto XVI organizuotame susitikime Vatikane, kurio metu taip pat aptarė religijos laisvės klausimą bei anglikonų atsivertimus į katalikybę.

Šį už uždarų durų vykusį susitikimą Vatikanas vadino "maldos ir apmąstymų" apie iššūkius, su kuriais susiduria Bažnyčia, diena. Derybos dėl "Bažnyčios atsako į seksualinio išnaudojimo atvejus" turėjo prasidėti 16 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku.

Kunigų lytiniai nusikaltimai ir tai, kad vyskupai juos dangstydavo, yra itin opus klausimas daugeliui paprastų katalikų, kuriems nepatinka tai, kaip Vatikanas sprendžia šį klausimą. Tuo tarpu Bažnyčios hierarchai yra priversti teisintis.

"Aš pavargau kalbėti šiuo klausimu, - derybų užkulisiuose žurnalistams sakė meksikiečių kardinolas Javieras Lozano Barraganas (Chavjeras Losanas Baraganas). - Tai tikra žiniasklaidos audra".

Po to, kai pernai Airijoje buvo paskelbtas šokiruojantis pranešimas apie šimtus atvejų, kai kunigai seksualiai išnaudodavo vaikus, o aukštesni dvasininkai sistemingai bandydavo tai dangstyti, Bažnyčią ištiko didžiausia per daugelį metų krizė.

Vėliau šimtai panašių pranešimų pasirodė kitose Europos šalyse ir JAV.

"Jei popiežius ir kardinolai norėtų kažką padaryti, jie susitiktų su teisėsaugos profesionalais, o ne vieni su kitais", - sakė 40-metė Joelle Casteix (Džoel Kastiks), kuri yra patyrusi kunigų išnaudojimą ir kuri į Romą protestuoti atvyko iš Jungtinių Valstijų.

"Patirtis mums sako, kad Bažnyčia tikriausiai šiandien išgirs apie mūsų kampaniją, bet nieko nedarys, nebent į juos būtų nukreiptas teisinis ginklas", - Romoje žurnalistams sakė J.Casteix, kuri priklauso JAV kovos su išnaudojimu grupei "Survivors' Network of those Abused by Priests" (SNAP).

28 metų Lucy Duckworth (Liusi Dakvort), kuri teigia, kad vaikystėje ją seksualiai išnaudojo du kunigai, pridūrė: "Bažnyčia sako, kad remia aukas. Aš tokios paramos niekada negavau. Jokių skambučių iš Bažnyčios. Pati moku už savo terapiją".

SNAP surengė nedidelę protesto akciją Romos centre, kurios metu seksualinio išnaudojimo aukos laikė savo vaikystės nuotraukas ir dalijo skrajutes.


Šiame straipsnyje: kunigaipedofilija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių