Pasaulio elitas Davose ieškos naujo kelio kapitalizmui

Pasaulio politikos ir verslo elitas metiniame Davoso forume, kuris prasideda trečiadienį, aptarinės pasaulio ekonomiką ir ieškos naujo kelio kapitalizmui.

Maždaug 40 vyriausybių vadovų penkias dienas Šveicarijos Alpėse su prekybos ir pramonės titanais leis laiką ir aptarinės viską - pradedant euro zonos krize ir baigiant Irano branduoline programa, mokslo ir meno tendencijomis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pasakys pagrindinę forumo kalbą, o vėliau šią savaitę į delegatus kreipsis kiti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderiai, tokie kaip britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Kanados premjeras Stephenas Harperis.

Prie jų Davose prisideda naujos kartos premjerai iš tokių šalių kaip Tunisas ir Tailandas, kurios stengiasi atsigauti po neramumų periodų. Atvyksta ir Afrikos valstybių vadovų, tarp jų - Nigerijos Goodluckas Jonathanas, kurio šalis grumiasi su intensyvėjančiu islamistų sukilimu.

Tačiau dėmesį patraukia ir toks debatų pavadinimas: „Ar 20-ojo amžiaus kapitalizmas nuvilia 21-ojo amžiaus visuomenę?“

Tarp kitų numatytų diskusijų yra „Kapitalizmo sutvarkymas“, „Ar globalizacija pasiekė savo ekonomines ir politines ribas?“ ir „Kaip euro zonos šalys pakils iš euro zonos krizės?“.

JAV iždo sekretorius Timothy Geithneris aptars iššūkius JAV ekonomikai, o nemažas kontingentas iš kylančių valstybių, tarp jų - Indijos ir Pietryčių Azijos šalių, aptars temą „Ar tai tikrai Azijos šimtmetis?“.

Tačiau į Davosą neatvyksta euro zonos atsilikėlių Graikijos, Ispanijos ir Italijos lyderiai. Iš Rusijos, kur šiais metais vyks prezidento rinkimai, atvyko ne paties aukščiausio rango pareigūnai, o kinai vis dar švenčia Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių.

Griežtos taupymo priemonės privertė kai kuriuos valstybių ir vyriausybių lyderius nevykti į Davosą, bet tūkstančio didžiausių kompanijų vadovai atvyko masiškai, nors metinį narystės mokestį sudaro 35 tūkst. eurų.

Kaip sakė forumo slidinėjimo kurorte Davose steigėjas ir organizatorius Klausas Schwabas, šiemetiniame susitikime didžiausias dėmesys bus skiriamas tam, kaip sukurti naują pasaulio modelį, nes „kapitalizmui dabartine jo forma nėra vietos pasaulyje aplink mus“.

„Pasauliui iškilęs pavojus yra tas, kad politinė vadovybė yra priblokšta“, - antradienį vakare sutikdamas delegatus sakė K.Schwabas.

„Galbūt tai, ką turime čia, yra tam tikras perdegimas“, - pridūrė K.Schwabas, kuris Pasaulio ekonomikos forumą įsteigė prieš 42 metus.

Susitikimo išvakarėse paskelbti didelės apklausos rezultatai rodo, jog verslo lyderiai nelabai tiki, kad politikai artimiausioje ateityje pakeis padėtį.

1 258 verslo lyderių apklausa, kurią prieš forumą atliko „PricewaterhouseCoopers“, parodė, kad 48 proc. jų šiais metais tikisi ekonomikos smukimo ir tik 15 proc. - augimo.

Europos verslo lyderiai yra didžiausi pesimistai, nes baiminasi, kad vyriausybės neišgalės išspręsti savo skolų krizių, ir nerimauja dėl kapitalo rinkų stabilumo.

Verslo lyderių „pasitikėjimas yra aiškiai smukęs, nes jie susiduria su recesijos atgarsiais“ sakė „PwC International“ pirmininkas Dennisas Nally.

„(Verslo lyderiai) nusivylę pasaulio ekonomikos kursu ir atsigavimo sparta. Tas optimizmas, kuris pamažu kaupėsi nuo 2008-ųjų, pradėjo mažėti“, - pridūrė jis.

Saugumui Davose užtikrinti buvo mobilizuota 5 tūkst. Šveicarijos karių; oro erdvė virš šio prabangaus Alpių kurorto uždaryta.

Į Davosą sugebėjo atvykti antikapitalistų grupelė, kuri čia pasistatė protesto trobelę iš ledo. Elito diskusijose jie nedalyvaus.


Šiame straipsnyje: Davoso forumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių