Neregys Kinijos disidentas aktyvistas užbaigė odisėją į JAV

Neregys kinų aktyvistas Chen Guangchengas (Čen Guangčengas) šeštadienį pradėjo naują gyvenimą Jungtinėse Valstijose ir padėjo tašką mėnesį trukusioje diplomatinėje sagoje, dėl kurios Pekinas buvo atsidūręs nepatogioje padėtyje ir kuri išbandė dviejų pasaulio „supervalstybių“ santykius.

Chen Guangchengas su žmona Yuan Weijing (Juan Veidzing) ir dviem - aštuonerių ir šešerių metų - vaikais maždaug 23 val. 30 min. Grinvičo (sekmadienį 2 val. 30 min. Lietuvos) laiku „United Airlines“ lėktuvu iš Pekino atskrido į Niuarko tarptautinį oro uostą netoli Niujorko.

Aktyvistas buvo sutiktas plojimais, kai jis su šeima atvyko į Niujorko universitetui priklausantį bendrabutį, kuris taps jų naujaisiais namais

Paprašęs leisti tarti „kelis paprastus žodžius“, jis pagyrė Pekiną už „santūrumą ir ramybę“.

„Po didelių sukrėtimų išvykau iš Šandongo (provincijos) - tai man padėjo padaryti daug draugų, - sakė Chen Guangchengas. - Labiausiai kritinėje padėtyje Amerikos ambasada Kinijoje suteikė man saugų prieglobstį, o Amerikos vyriausybė - pagalbą ir pilietybės teises čia.“

Jis padėkojo JAV ambasadai, raginusiai suteikti jam naują gyvenimą Jungtinėse valstijose, tačiau taip pat pagyrė Kinijos vyriausybę dėl jos santūrumo sprendžiant šį įtemptą tarptautinį ginčą.

Chen Guangchengas sakė tikintis, kad Pekino pažadai buvo „nuoširdūs“, tačiau jis buvo aiškiai susirūpinęs dėl Kinijoje likusių savo giminaičių.

Disidento atvykimas vainikuoja neįtikėtiną odisėją. Balandžio mėnesį Chen Guangchengas, kuris daugiau kaip septynerius metus praleido kalėjime arba namų arešto sąlygomis, dramatiškomis aplinkybėmis pabėgo iš savo kaimo ir galiausiai pasislėpė JAV ambasadoje Pekine.

Žurnalistams jis intriguojamai pasakojo, kaip po kelias savaites trukusio pasirengimo sargybiniams suklaidinti jo žmona padėjo jam perlipti sieną, pastatytą aplink jo mažą namelį.

Nušokdamas kitoje sienos pusėje jis susilaužė pėdą, bet nepaisydamas skausmo įsiropštė į vieno kaimyno kiaulidę, kur slėpėsi iki sutemo.

Po ilgos ir skausmingos kelionės per laukus ir tvoras, jis galiausiai priėjo vieno draugo namus.

Netikėtas jo atvykimas į JAV ambasadą sukėlė tarptautinį ginčą, kuris galėjo pakenkti JAV ir Kinijos santykiams, bet pareigūnai paskubomis susitarė dėl Chen Guangchengo paleidimo ir atrodė, kad tas susitarimas tenkino abi šalis.

Vėliau tam susitarimui iškilo kliūčių, bet po ilgų derybų buvo pasiektas naujas susitarimas leisti jam pasinaudoti stipendija Niujorko universitete.

Po daugiau kaip dviejų savaičių Pekino ligoninėje, kai jo likimas buvo neaiškus, šeštadienį Chen Guangchengui staiga buvo nurodyta krautis daiktus ir pasirengti išvykti.

„Esu oro uoste. Paso neturiu. Nežinau, kada išvyksiu. Manau, kad vykstu į Niujorką“, - anksčiau telefonu sakė jis AFP.

Tačiau jau oro uoste Chen Guangchengas vienam draugui pasakė, kad pagaliau gavo pasus sau ir savo šeimai.

Chen Guangchengas, vienas garsiausių Kinijos aktyvistų, pripažinimą pelnė tuo, kad ištyrė prievartinius sterilizavimus ir vėlyvus abortus pagal Kinijos „vieno vaiko“ politiką.

JAV politikai sveikino jos atvykimą, tačiau daugelis taip pat reiškė susirūpinimą dėl Kinijoje likusių jo artimųjų ir kitų disidentų, kurie gali patirti represijas.

„Chen Guangchengo atvykimas į Jungtines Valstijas yra gairė kovoje už žmogaus teises Kinijoje, - sakė buvusi JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelozi). - Chen Guangchengp narsa rizikuoti savo gyvybe ir pragyvenimu, kad palaikytų nuskriaustus žmonės Kinijoje yra įkvėpimas laisvės siekiantiems žmonėms visame pasaulyje.“

„Džiaugiuose, kad ponas Chen (Guangchengas) dabar gali saugiai studijuoti Jungtinėse Valstijose ir kad jis kartu su savo šeima dabar gali siekti savo tikslų“, - pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: Chen Guangchengas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių