Naujojoje Zelandijoje viesulas nusinešė trijų žmonių gyvybes

Smarkus viesulas ketvirtadienį smogė didžiausiam Naujosios Zelandijos miestui Oklandui, nusinešdamas trijų žmonių gyvybes ir sukeldamas „didžiulį nuniokojimą“ - audra griovė namus ir sukėlė staigų potvynį.

Audra, kurio vėjo gūsių greitis buvo didesnis nei 110 kilometrų per valandą, smogė Oklando priemiesčiui Hobsonviliui ketvirtadienio popietę, plėšdama namų stogus ir pakėlusį į orą nuolaužas.

Civilinės saugos tarnyba pranešė, kad žuvo trys žmonės, o dar septyni buvo hospitalizuoti. Manoma, jog du žmonės žuvo, kai betono luitas nukrito ant vieno sunkvežimio kabinos, o kitą mirtinai sužalojo nuvirtęs medis.

Apie 150 namų buvo smarkiai apgadinti, o daugelis pripažinti netinkamais gyventi, todėl jų gyventojai buvo laikinai įkurdinti netoliese esančioje oro pajėgų bazėje.

Vietos gyventoja Suzanne McFadden (Sjuzan Makfaden) pasakojo, kad viesulas siautėjo „penkias minutes, sukeldamas didžiulį nuniokojimą“.

„Iš tikrųjų atrodo tarsi gatvėje būtų sprogusi bomba, - ji sakė radijui “Newstalk ZB„. - Pamačiau jį atslenkantį iš kitapus upės; oras labai įsielektrino, o dangus pajuodo. Tuomet pradėjo švilpti vėjas.“

Policija paragino žmones likti namuose, kai staigūs potvyniai blokavo kelius, o virstantys medžiai sugadino elektros linijas, palikdami be šviesos apie 1 300 namų.

Orų biuras „Metservice“ nurodė, kad viesulas kilo dėl virtinės smarkių audrų su perkūnija, kurios užgriuvo Oklandą anksčiau tą dieną. Pavakare orai aprimo, nors baiminamasi, kad naktį vėl gali pakilti smarkus vėjas.

Kitas viesulas smogė šiam miestui pernai gegužę - tąsyk žuvo vienas žmogus, o dar dešimtys buvo sužeisti, kai vėjas nuplėšė prekybos centro stogą viename priemiestyje.

Naujojoje Zelandijoje retkarčiais susiformuoja viesulai, tačiau jie retesni ir paprastai daug mažesnis negu tornadai Šiaurės Amerikoje, kur pernai kovą virtinė galingų vėjo sūkurių nusinešė dešimtis žmonių gyvybių JAV Vidurio Vakaruose.


Šiame straipsnyje: OklandasNaujoji Zelandijavėtra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių