Naujojoje Zelandijoje išsiveržė „Žiedų valdovo“ ugnikalnis

Naujosios Zelandijos ugnikalnis, matomas filmo „Žiedų valdovas“ scenose, išsiveržė trečiadienį, išspjaudamas pelenų stulpą į trijų kilometrų aukštį virš Šiaurinės salos, pranešė mokslininkai.

Pasak vulkanologų, Tongariro ugnikalnis pabudo 13 val. 25 min. vietos (2 val. 25 min. Lietuvos) laiku ir siautėjo penkias minutes. Dėl išsiveržimo buvo trumpam uždaryti keliai, civilinės aviacijos tarnybos paskelbė padidintą parengtį, o netoli ugnikalnio esantys žygeiviai skubėjo į saugias vietas.

„Tai buvo visiškai netikėta - nebuvo jokių perspėjančių ženklų, - valstybinės stebėjimų tarnybos “GNS Science„ atstovė naujienų agentūrai AFP. - Stebėjome (kaimyninį) Ruapehu (ugnikalnį), laukdami išsiveržimo, o vietoje jo įvyko tai - tarsi perkūnas iš giedro dangaus.“

Šiaurinės salos centrinėje dalyje esantis ugnikalnis snaudė ilgiau nei šimtmetį iki šių metų rugpjūčio, kai galingas sprogimas atvėrė naują kraterį kalno šlaite ir nusviedė lengvojo automobilio dydžio akmenis toliau nei du kilometrus.

Pareigūnai nurodė, kad naujausias išsiveržimas buvo palyginti nedidelis, tačiau jie vis tiek dėl visa ko trumpam uždarė kelius ir perspėjo lėktuvus aplenkti pavojingą zoną.

Apie 50 žmonių, tarp kurių buvo moksleivių, dalyvavo turistiniuose žygiuose Tongariro nacionaliniame parke, kai įvyko išsiveržimas, tačiau policija pranešė, kad šiems žmonėms pavojus negresia ir kad niekas nenukentėjo.

Parko vedlys Stuartas Barclay sakė, kad tarp moksleivių kilo „ne visai panika, bet arti to“, kai jie išgirdo garsų trenksmą ir pamatė kylantį pelenų debesį.

„Skubiai išvedėme juos iš ten“, - jis sakė nacionaliniam radijui.

Nacionalinis parkas, kuriame buvo filmuojamos Mordoro šalies dykvietės didžiulės sėkmės sulaukusiame režisieriaus Peterio Jacksono kino trilogijoje „Žiedų valdovas“, kasmet pritraukia 800 tūkst. lankytojų į savo kalnų slidinėjimo centrus ir žygių trasas.

Jame stūksantys trys ugnikalniai nekelia tiesioginio pavojaus gyvenvietėms: artimiausias Taupo miestelis yra už maždaug 80 kilometrų, tačiau jie anksčiau yra nusinešę žmonių gyvybių.

1953 metais išsiveržus Ruapehu įvyko didžiausia Naujojoje Zelandijoje geležinkelio katastrofa: kalno šlaitais nuslinkusi purvo nuošliauža sugriovė geležinkelio tiltą per Fangaehu upę, nuo kurio nulėkus vienam keleiviniam traukiniui žuvo 151 žmogus.

Toliau į šiaurę nuo nacionalinio parko esantis Taraveros ugnikalnis išsiveržė 1886 metais - tąsyk žuvo apie 120-150 žmonių.

Naujoji Zelandija yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede, kur susiduria Žemės tektoninės plokštės ir dažnai vyksta ugnikalnių išsiveržimai bei žemės drebėjimai.

Vietos gyventojas Clintas Greenas pasakojo, kad naujausias Tongariro išsiveržimas buvo „gana įspūdingas“.

„Staiga pradėjo labai greitai veržtis aukštas juodas debesis, kylantis į viršų tarsi raketa, - jis sakė Naujosios Zelandijos radijui. - Iš pradžių nepatikėjau tuo, ką matau.“

Oro bendrovių darbas buvo tik nežymiai sutrikdytas, o visi keliai buvo atidaryti iki trečiadienio pavakarės. Tačiau pareigūnai nurodė, kad parkas aplink ugnikalnį liks uždarytas dar bent penkias dienas, nes gali įvykti naujų išsiveržimų.

„Kitaip nei rugpjūtį, nebuvo balistikos (išsviestų akmenų), - sakė GNS atstovė. - Iš esmės į atmosferą buvo išmesta tik pelenų, tačiau nežinome, kas gali nutikti toliau.“

Vietos gyventojai buvo perspėti, kad ateinančias kelias dienas sulaukti nesmarkaus pelenų lietaus, tad jiems patarta likti namuose ir sandariai uždaryti langus ir duris.

Mokslininkai šią savaitę perspėjo apie tame regione suaktyvėjusius vulkaninius procesus, nurodydami, kad kaimyninis Ruapehu ugnikalnis gali išsiveržti, požeminiame lavos kanale kaupiantis slėgiui.

GNS nurodė, kad neįmanoma nuspėti, ar požeminiai virpesiai aplink Ruapehu ir netikėtas Tongariro išsiveržimas yra susiję.


Šiame straipsnyje: ugnikalnisNaujoji Zelandija,

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių