NATO tikisi iki 2014 metų pabaigos pasitraukti iš Afganistano

NATO yra pasirengęs kitais metais pradėti perduoti atsakomybę už saugumą Afganistane patiems afganams - tai bus pirmasis žingsnis pagal planą iki 2014 metų pabaigos išvesti iš šios šalies beveik visas užsienio pajėgas, penktadienį sakė JAV lyderiai.

Kai kurie NATO ir Pentagono aukšto rango pareigūnai išreiškė abejonę dėl galimybių laikytis 2014 metų termino, nes didėja Talibano keliama grėsmė silpnai Afganistano vyriausybei.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) Lisabonoje prieš NATO viršūnių susitikimą sakė, kad Jungtinės Valstijos ir Aljansas įsiklausė į Afganistano prezidento Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) raginimą dėl 2014 metų termino.

H.Karzai dalyvaus šiame viršūnių susitikime ir šeštadienį susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama).

"Rytoj susitarsime dėl perdavimo ... pradžios ... kitais metais, ketindami ir (turėdami) tikslą Afganistano saugumą 2014 metais perduoti Afganistano vyriausybei ir liaudžiai, - po susitikimo su Portugalijos užsienio reikalų ministru žurnalistams sakė H.Clinton. - Tuo pačiu metu bus tęsiami įsipareigojimai dėl civilinės paramos".

Kitos NATO valstybės, kurios Afganistane patiria vis didesnių nuostolių, taip pat ragina kovos veiksmuose dalyvaujančias pajėgas išvesti iki 2014 metų pabaigos.

"Tikrai nenorime vaidinti kovinio vaidmens, ... bet net ir tada, po 2014-ųjų, kai kontrolę perims afganų vyriausybė, jiems reikės pagalbos ir patarimo", - BBC radijui sakė britų gynybos sekretorius Liamas Foxas (Lajemas Foksas).

NATO lyderiai šio viršūnių susitikimo metu oficialiai paskelbs išvedimo strategiją, vildamiesi pagaliau užbaigti karą, kuriame, daugelio nuomone, Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms sekasi prastai. Per šį jau dešimtmetį trunkantį konfliktą Afganistane žuvo daugiau kaip 2,2 tūkst. užsienio karių.

Lyderiai taip pat patvirtins naują NATO viziją ateinantiems 10-čiai metų ir akcentuos būtinybę šiam kariniam 28 valstybių aljansui ir ateityje būti pasirengusiam panašioms misijoms - nepaisant nesėkmių Afganistane.

Obama ragina pradėti dialogą

Prieš Lisabonos viršūnių susitikimą straipsnyje ir interviu B.Obama sakė, kad JAV pajėgų Afganistane mažinimas prasidės kitų metų liepą, ir dar kartą patvirtino įsipareigojimą dėl susitaikymo su Talibanu.

"Amerika ir mūsų sąjungininkai NATO tvirtai remia ... procesą, kuriuo siekiama vėl integruoti į visuomenę tuos talibus, kurie sutinka su tam tikrais pagrindiniais dalykais: jie turi atsisakyti smurto, nutraukti savo ryšius su "al Qaeda" ir sutikti gyventi pagal afganų konstitucijos taisykles", - ispanų laikraščiui "El Pais" sakė B.Obama.

"Šis susitaikymas prasideda dialogu su sukilėlių pajėgomis ir jam privalo vadovauti patys afganai", - pridūrė JAV prezidentas.

NATO aukšto rango civilinis atstovas Kabule Markas Sedwillas (Markas Sedvilas) šią savaitę sakė, kad dėl prastos saugumo situacijos kai kuriuose regionuose gali reikėti pratęsti minimą terminą ir kad Afganistanas gali susidurti su itin dideliu - "vakarietiškais standartais - smurto lygiu.

Pentagonas ketvirtadienį nurodė, kad 2014 metų data yra tik "siekiamybė" ir kad ji gali būti pasiekta ne visur.

Lyderiai taip pat turėtų susitarti išplėsti raketinės gynybos sistemą ir akcentuoti bendradarbiavimo su strateginėmis partnerėmis, tokiomis kaip Rusija, svarbą plečiant tiekimo kelius į Afganistaną.


Šiame straipsnyje: AfganistanasNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių