NATO lyderiai patvirtino pasitraukimo iš Afganistano strategiją

NATO lyderiai šeštadienį patvirtino planą, pagal kurį kitais metais bus pradėtas karinių reikalų perdavimas Afganistano pajėgoms ir tikimasi jį užbaigti iki 2014 metų.

"Mes pradėjome procesą, kuriuo Afganistano žmonės vėl taps šeimininkais savo namuose", - pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas per spaudos konferenciją, surengtą po aljanso lyderių susitikimo.

Afganistano pajėgos pradės saugumo operacijų vadovavimo perėmimą kitais metais, iš pradžių keliuose rajonuose ir provincijose, palaipsniui plečiant šį procesą po visą šalį, pažymėjo A.F.Rasmussenas.

"Tikslas yra toks - iki 2014 metų pabaigos Afganistano pajėgos perims vadovavimą (karinėje srityje) visoje šalyje", - pasakė NATO vadovas, greta jo stovint Afganistano prezidentui Hamidui Karzai ir Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui .

A.F.Rasmussenas pažadėjo, kad Aljansas palaikys Afganistaną ir pasibaigus perdavimo laikotarpiui. "Mes liksime po perdavimo atlikdami palaikymo vaidmenį", - sakė jis.

"Prezidentas H.Karzai ir aš pasirašėme susitarimą dėl ilgalaikio NATO ir Afganistano bendradarbiavimo, kuris išliks užbaigus mūsų kovinę misiją", - pridūrė A.F.Rasmussenas.

"Kalbant paprasčiau, jeigu Talibanas ar dar kas nors sieks mus išvaryti, tegu užmiršta tai. Mes liksime tol, kol bus baigtas mūsų darbas", - pabrėžė jis.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai šeštadienį pasakė turįs vilčių, kad "sunkumai", apie kuriuos jis pranešė Aljanso lyderiams apie JAV vadovaujamas karines operacijas Afganistane, bus išspręsti.


Šiame straipsnyje: NATOAfganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių