NASA mini erdvėlaivio „Columbia“ katastrofos dešimtmetį

Moksleiviai kartu su JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovais bei erdvėlaivio „Columbia“ paskutiniojo tragiško skrydžio artimaisiais penktadienį Floridoje paminėjo katastrofos, nusinešusios septynias astronautų gyvybes, dešimtąsias metines.

Daugiau nei 300 žmonių susirinko Kennedy (Kenedžio) kosminiame centre į ceremoniją po atviru dangumi, vos už kelių kilometrų nuo vietos, kur „Columbia“ turėjo nutūpti 2003 metų vasario 1-ąją po 16 dienų trukusios mokslinės misijos. Tačiau erdvėlaivis subyrėjo skriedamas Žemės atmosferoje virš Teksaso, likus vos 16 minučių iki nusileidimo.

Septynių žuvusių „Columbia“ astronautų šeimoms atstovaujanti įgulos vado Ricko Husbando (Riko Hasbando) našlė sakė nuščiuvusiems klausytojams, kad ta nelaimė buvo tokia netikėta ir taip smarkiai visus sukrėtė, jog „netgi ašaros negalėjo laisvai lietis“.

„Jos pradėjo lietis po savaičių, mėnesių ir metų - bangomis ir kibirais“, - sakė Evelyn Husband Thompson (Evelin Hasband Tompson).

Tačiau ji visus patikino, kad padarytos žaizdos gali užgyti, o sunkumai gali suteikti stiprybės. Našlė šioje ceremonijoje dalyvavo kartu su dviem savo vaikais, antruoju vyru ir Sandra Anderson, „Columbia“ astronauto Michaelo Andersono (Maiklo Andersono) našle.

„Tegul Dievas laimina STS-107 šeimas, - pareiškė E.Husband Thompson, turėdama omenyje paskutinį “Columbia„ skrydį. - Mūsų sudaužytos širdys toliau gis, ir tegul grožis toliau pakeičia pelenus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių