Musulmonų metinė piligriminė kelionė baigėsi be incidentų

Musulmonų maldininkai pirmadienį Saudo Arabijos Mekos mieste atliko paskutinius hadžo ritualus, o Saudo Arabijos valdžia, šiemetinei piligriminei kelionei pasibaigus be jokių rimtų incidentų, pasveikino maldininkus su „sėkmingu“ hadžo sezonu.

Oficialiai maldininkų buvo 3,1 mln., bet daug žmonių į šventąsias vietas atvyko be atitinkamų leidimų.
Tačiau tai nesutrukdė Mekos gubernatoriui princui Khaledui al Faisalui sekmadienį pareikšti žurnalistams: „Viskas ėjosi labai gerai“. Princas pridūrė, kad šiemetinis hadžas buvo „visų laikų sėkmingiausias“.

Pernai hadže dalyvavo beveik 3 mln. tikinčiųjų. Ši piligriminė kelionė į Meką yra vienas iš penkių islamo stulpų; ją bent kartą gyvenime turi atlikti visi išgalintys ir fiziškai pajėgiantys musulmonai.

Pasak pareigūnų, penkias hadžo dienas saugumu rūpinosi maždaug 120 tūkst. policininkų ir dar tiek pat sveikatos apsaugos ir sanitarijos darbuotojų. Hadžas laikomas didžiausiu pasaulyje metiniu žmonių susibūrimu.

Kaip sakė Saudo Arabijos sveikatos apsaugos ministras Abdullah al Rabia, šio hadžo metu nebuvo jokių rimtų ligų ar epidemijų.

Rugsėjo mėnesį Jungtinių Tautų (JT) sveikatos agentūra patvirtino, kad vienas Saudo Arabijos pilietis mirė nuo paslaptingos ligos, kurią sukelia SARS šeimai priskiriamas virusas, bet Saudo Arabijos sveikatos apsaugos pareigūnai tuo metu neteikė didelės reikšmės tikimybei, kad hadžo metu gali įvykti šios ligos protrūkis.

Paskutiniai likę hadžo maldininkai pirmadienį mėtė akmenukus į tris Šėtoną vaizduojančius stulpus Minos slėnyje, o tada patraukė į Meką paskutinį kartą apeiti Kaabos Didžiojoje mečetėje, į kurią atsisukę meldžiasi viso pasaulio musulmonai. Po šių ritualų maldininkai išvyksta namo.

Nors anksčiau hadžą temdydavo žmonių aukų pareikalaudavę incidentai, tokie kaip potvyniai, spūstys ir gaisrai, pastaraisiais metais incidentų beveik nebuvo, nes vyriausybė įgyvendino daug milijonų dolerių kainavusius projektus hadžo sąlygoms pagerinti.

Vien šiais metais karalystė išleido daugiau kaip 1,1 mlrd. rialų (293,3 mln. dolerių) plėtros projektams šventosiose vietose Minoje, Arafate ir Muzdalifoje netoli Mekos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių