M.Saakašvilis: Gruzija tikisi taikiai išspręsti ginčą su Rusija

Tbilisis pasiruošęs "ištiesti ranką Rusijai" ir pareikšti ketinimą atsisakyti naudoti jėgą, jeigu jo šalis bus užpulta, siekdamas užbaigti aštrų teritorinį ginčą su Maskva, interviu Prancūzijos dienraščiui pareiškė Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.

"Ketinu pasinaudoti galimybe įsipareigoti nenaudoti jėgos", - pirmadienį jis sakė "Le Figaro", turėdamas omenyje savo kalbą, kurią jis antradienį pasakys Strasbūre posėdžiaujančiam Europos Parlamentui.

M.Saakašvilis pripažino, jog "tai - ginčijama iniciatyva, nes bet kuri šalis turi teisę ir netgi privalo grumtis, taip pat ir panaudoti armiją, kad apgintų savo suverenitetą".

Tačiau prezidentas pridūrė nenorintis, kad jo šalis "baigtų kaip Afganistanas arba Čečėnija".

"Bet aš kitaip žiūriu į šį klausimą. Mes matėme, kaip Afganistanas veja lauk sovietinius okupantus. Bet šalis buvo sugriauta, o jos problemos iki šiol neišspręstos. Gruzija turi tapti europine, modernia šalimi", - pareiškė jis.

2008 metų rugpjūtį Rusijos pajėgos užėmė dalį Gruzijos teritorijos, smogusios Tbilisio pajėgoms, kurios mėgino jėga susigrąžinti separatistinę Pietų Osetiją. Rusijos pajėgos iki šiol laiko okupavusios 20 proc. Gruzijos teritorijos.

"Išmėginome viską, kad galėtume tiesiogiai tartis su rusais. Kaskart, kai pasiūlydavome dialogą, jie gana šiurkščiai atsisakydavo", - sakė M.Saakašvilis.

"Dabar man belieka tik pasikliauti Europos Parlamento moraliniu autoritetu ir vienašališkai pareikšti, kad atsisakome panaudoti jėgą. Esant bet kuriai situacijai, mes nesirengiame imtis ginklo agresoriams pasipriešinti", - pridūrė jis.

Paklaustas apie Pietų Osetiją ir Abchaziją - du separatistinius Gruzijos regionus, kurie pasiskelbė nepriklausomais ir yra remiami Maskvos - M.Saakašvilis pareiškė, jog dialogas "neturi apsiriboti šiuo klausimu, nes viskas yra susiję".

"Reikia parodyti kantrybę strateginiu lygiu. Tai gali padėti ne tik visiškai išvaduoti mūsų teritoriją, bet ir susitaikyti su Rusija. Įsivaizduokite, kad dar artimiausius 50 metų mes būsime priešai. Tai nepageidautina. Mes negalime pakeisti savo šalies geografijos, bet mums reikia rasti būdą susitarti su Rusija", - pridūrė Gruzijos prezidentas.

Atsakydamas į klausimą, ar siekia jis "ištiesti ranką" Rusijai, paskelbęs atsisakyti naudoti jėgą, M.Saakašvilis atsakė: "Taip, be abejo. Aš tai darau, naudodamas labai atvirą ir labai "europinį būdą", kalbėdamas Europos forume (Europos Parlamente)".

"Nėra geresnės vietos tokiam siūlymui nei Europos Parlamentas", - pridūrė jis.

Jis paaiškino, kad ragina vesti derybas "be išankstinių sąlygų ir bet kuriuo lygiu. Reikia pradėti kalbėtis vienam su kitu. Mūsų diskusijos Ženevoje vyksta tik dėl incidentų vietose (buvusio Rusijos ir Gruzijos konflikto rajone)", - paaiškino Gruzijos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad kai kuriais klausimais Maskva negali nepaisyti Tbilisio pozicijos ir pateikė Rusijos stojimo į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO) pavyzdį. Gruzija, kuri jau yra PPO narė, turi galimybę blokuoti šį procesą.

M.Saakašvilio nuomone, padėtis Abchazijoje ir Pietų Osetijoje "tapo nepakeliama. Abiem atvejais buvo išvaryta nemaža dalis gyventojų".

"Tokia situacija yra neteisėta ir tarptautiniu bei teisiniu požiūriu, ir vietose. Aš nemanau, kad visa tai atitinka Rusijos interesus. Maskvai tai bus nelengvas žingsnis, bet mums reikia pradėti dialogą", - sakė Gruzijos prezidentas.

Kalbėdamas apie padėtį nuo konflikto nukentėjusiuose rajonuose M.Saakašvilis pareiškė, kad "situacija tebėra tragiška".

"Yra beveik 500 tūkst. pabėgėlių, 20 proc. mūsų teritorijos okupuota, mes praradome du trečdalius savo pakrantės. Rusija nusprendė ieškoti naftos telkinių Abchazijoje. Maskva atsisako vesti derybas ir net nenori pripažinti Gruzijos vyriausybės", - pareiškė jis.


Šiame straipsnyje: Michailas Saakašvilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių