Mongolijos sostinėje pašalinta paskutinė Lenino statula

Mongolijos sostinėje buvo demontuotas paskutinis Vladimiro Lenino paminklas - vienas iš paskutiniųjų simbolių, bylojusių apie šios šalies ilgamečius ryšius su Sovietų Sąjunga, Ulan Batorui mezgant glaudesnius santykius su Vakarų valstybėmis ir Kinija.

Ulan Batoro meras Erdenijnas Bat-Uulas pareiškė, kad velionis komunistų lyderis buvo „žudikas“, kai V.Lenino statula sekmadienį buvo įkelta į sunkvežimį, o nedidelis būrys žiūrovų svaidė į ją senus batus.

Mongolija priklausė Sovietų Sąjungos įtakos zonai per Šaltąjį karą, tačiau 1990 metais ši šalis atsikratė komunistinio režimo, neiššovus nė šūvio.

„Per komunistinę epochą žuvo apie 100 mln. žmonių. Taigi, matėme, jog komunistai nužudė netgi daugiau žmonių nei žuvo per Pasaulinius karus“, - pareiškė E.Bat-Uulas, kuris yra įnirtingas komunizmo priešininkas ir anksčiau vadovavo protestams, padėjusiems įžengti į naują demokratijos epochą prieš daugiau nei du dešimtmečius.

„Ir visa tai pradėjęs žmogus buvo Leninas“, - pažymėjo meras.

58 metus stovėjusi statula bus parduota aukcione, o jos pradinė kaina - 400 tūkst. tugrikų (apie 780 litų).

Mongolijos moksleiviai dešimtmečius buvo verčiami šlovinti „mokytoją Leniną“, tačiau mineralinių ir kitokių išteklių turtinga, bet priėjimo prie jūros neturinti šalis gyveno skurdžiai per septynis Maskvos dominavimo dešimtmečius, nes jai buvo leidžiama prekiauti beveik vien tik su Sovietų Sąjunga.

Tačiau šiuo metu Mongolija sparčiai modernizuojama: pernai jos ekonomika augo net 17,3 proc., o šį šuolį daugiausiai lėmė įspūdingas kasybos pramonės suklestėjimas, sudominęs Vakarų šalių ir kitus užsienio investuotojus, kuriems rūpi šios valstybės dideli akmens anglių, vario ir aukso ištekliai.

Mongolijos užsienio prekyboje, kuri anksčiau vykdavo beveik vien tik su Sovietų Sąjunga, dabar dominuoja Kinija.

Tūkstančiai V.Lenino statulų buvo pastatytos buvusioje Sovietų Sąjungoje ir kitose komunistinėse valstybėse po jo mirties 1924 metais, tačiau beveik visos jos buvo nugriautos, sovietiniam blokui subyrėjus 1991 metais.

Lenino statula Ulan Batore išsilaikė ilgiau, nes šis komunistų lyderis dalies mongolų gerbiamas už tai, kad palaikė šalies kovą už nepriklausomybę nuo Kinijos 1921 metais.


Šiame straipsnyje: LeninasstatulaSovietų sąjunga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių