Mirė Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Nayefas

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Nayefas bin Abdul Azizas, kuris buvo karaliaus Abdullah pusbrolis ir ilgiausiai pareigas ėjęs šalies vidaus reikalų ministras, mirė šeštadienį, pranešė valstybinė televizija.

79 metų princas Nayefas, neseniai išvykęs gydytis į užsienį, „mirė nebūdamas karalystėje“, paskelbė televizija „al Ekhbariyah“, cituodama karališkųjų rūmų pranešimą.

Princas bus palaidotas sekmadienį po vakaro pamaldų šventajame musulmonų mieste Mekoje, kai jo palaikai bus pargabenti į tėvynę.

Įtakingas princas Nayefas, vadovavęs griežtai kovai su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ po Saudo Arabijoje 2003-2006 metais įvykdytų išpuolių, tapo sosto įpėdiniu pernai spalį, kai mirė jo brolis princas Sultanas.

Nayefas buvo vidurinysis princas vadinamajame Al Sudairi septintuke, kurį sudaro įtakingi ankstesnio karaliaus Abdul Azizo ir jo mylimos žmonos princesės Hassos al Sudairi (Hasos Sudairi) sūnūs.

Oficialiai nebuvo nustatyta, kas perimtų sosto įpėdinio titulą mirus princui Nayefui, tačiau stipriu kandidatu laikomas jo brolis princas Salmanas, perėmęs gynybos ministro portfelį, kai mirė princas Sultanas.

Princas Nayefas šiemet kelis kartus buvo išvykęs gydytis į kitas šalis, tarp jų Alžyrą, Jungtines Valstijas ir Šveicariją, kurioje jis pastebėtas prieš kelias dienas.

Jo sveikatos sutrikimai niekada nebuvo viešai įvardyti.

Prieš mažiau nei dvi savaites vienas Saudo Arabijos dienraštis citavo jo brolį princą Ahmedą bin Abdulazizą, kuris sakė, jog sosto įpėdinio „sveikata gera“ ir kad jis „greitai“ grįš į karalystę.

Gegužės 26 dieną valstybinė naujienų agentūra SPA paskelbė, kad princas Nayefas išvyko į užsienį atlikti medicinos tyrimų - antrąkart per trumpesnį nei trijų mėnesių laikotarpį. Tačiau nebuvo nurodyta, į kurią šalį jis išvyko.

Kovą karališkieji rūmai buvo pranešę, kad princas išvyko atostogauti į Alžyrą po to, kai JAV mieste Klivlende atlikti jo sveikatos tyrimų rezultatai pasirodė esantys „drąsinantys“.

Princas Nayefas iš Alžyro į Saudo Arabiją grįžo balandžio 10 dieną.

Jis vadovavo Saudo Arabijos kovai su „al Qaeda“ po 2001 metų rugsėjo 11-ąją šios grupuotės surengtų atakų prieš Jungtines Valstijas.

Princas Nayefas buvo laikomas konservatyvesnių pažiūrų veikėju negu karalius Abdullah ir uoliu savo dinastijos gynėju, netoleravusiu jokios opozicijos.

Karalius Abdullah ir sostą galintys paveldėti jo pusbroliai taip pat yra senyvo amžiaus ir silpnėjančios sveikatos, todėl didėja susirūpinimas dėl šios naftos eksporto milžinės ateities neramumų krečiamame arabų pasaulyje.


Šiame straipsnyje: saudo arabijaprincas Nayefas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių