Mirė J. Glempas, buvęs Lenkijos Katalikų Bažnyčios vadovas

Kardinolas Jozefas Glempas, kuris nuo 1981 iki 2009 metų vadovavo Lenkijos Katalikų Bažnyčiai, trečiadienį po ilgos kovos su plaučių vėžiu mirė, pranešė atstovas. Kardinolui buvo 83 metai.

„Jis buvo centro žmogus, tikras autoritetas“, - visuomeninei televizijai TVP sakė vyskupijos atstovas.

J.Glempas Lenkijos katalikams vadovavo nuo 1981 iki 2004 metų, tuo periodu, kai Bažnyčia vaidino svarbų vaidmenį kovoje su komunizmu ir šaliai grįžtant prie vakarietiško stiliaus demokratijos.

Be to, jis 28 metus iki 2009-ųjų buvo Lenkijos primas.

J.Glempas, kuris mirė ligoninėje Varšuvoje, gimė kuklioje ir labai religingoje šeimoje šalies centriniame regione esančiame Inovroclave.

Antrojo pasaulinio karo metais jis dirbo viename ūkyje, o 1950-aisiais pradėjo savo studijas. Vyskupu jis buvo įšventintas 1979 metais.

J.Glempas 12 metų buvo Lenkijos iškilaus primo, kardinolo Stefano Wyszynskio sekretorius. Popiežius Jonas Paulius II į S.Wyszynskio postą jį paskyrė 1981 metų liepą.

Tačiau neturėdamas tokios charizmos jis sunkiai ieškojo savo vietos šių dviejų Bažnyčios milžinų šešėlyje.

Keli mėnesiai po jo paskyrimo, 1981 metų gruodžio 13 dieną, komunistų valdžia su generolu Wojciechu Jaruzelskiu (Voicechu Jaruzelskiu) priešakyje įvedė karo padėtį pirmajai Varšuvos pakto šalyse nepriklausomai profesinei sąjungai „Solidarumas“ užgniaužti.

Ir J.Glempas pasakė įsimintiną kreipimąsi į savo tėvynainius: „Prašau jūsų, net jei turėsiu tai daryti basomis ir atsiklaupęs: nepradėkite žudyti vieni kitų“.

„Tie, kurie mane girdėjo, nebuvo patenkinti ir tikėjosi, kad aš paraginsiu priešintis, - vėliau sakė jis. - Norėjau nuraminti situaciją“.

„Solidarumo“ aktyvistai išjuokė jo taikinamąjį nuostatą ir pavadino jį „draugu Glempu“, tarsi jam komanduotų sovietai.

„Glempas vadovavo Bažnyčiai tokiu periodu, kuris buvo itin sunkus Lenkijai“, - sakė katalikiškos naujienų agentūros KAI vyriausiasis redaktorius Marcinas Przeciszewskis.

Vėliau, 1989 metais, J.Glempas tarpininkavo tarp komunistų valdžios ir „Solidarumo“, kai Rytų Europoje ėmė byrėti komunizmas.

Demokratine tapusioje Lenkijoje J.Glempas stiprino Katalikų Bažnyčios pozicijas – jis pasiekė, kad mokyklose būtų įvestas religinis švietimas, legalizuotos santuokos bažnyčioje ir uždrausti abortai.

Drauge su Jonu Pauliumi II jis pakeitė ilgai gyvavusią Katalikų Bažnyčios nuostatą nepasitikėti žydais, o jubiliejiniais 2000 Šventaisiais metais apgailestavo, kad į antisemitinius incidentus žiūrima pro pirštus ir kad kai kuriems lenkų kunigams trūksta pagarbos kitoms religijoms.

2001-aisiais jis apgailestavo dėl lenkų dalyvavimo 1941 metų žudynėse Jedvabnėje šalies šiaurės rytuose, kai daržinėje gyvi buvo sudeginti mažiausiai 340 žydų.

Tačiau jis nesugebėjo užkirsti kelio skilimui Lenkijos Bažnyčioje dėl žiniasklaidos imperijos „Radio Maryja“, kurios laidose dažnos ultrakatalikiškos ir antisemitinės gaidelės.

Nors kaltino „Radio Maryja“ skaldant Bažnyčią, jam taip ir nepavyko jo priversti jį nusileisti.

Dėl nuogąstavimų, kad gali nukentėti Lenkijos katalikiškasis tikėjimas, J.Glempo vadovaujama Bažnyčia iš pradžių nepritarė Lenkijos narystei Europos Sąjungoje, bet galiausiai vykdė proeuropietišką kampaniją ir patarinėjo vyriausybei jos derybose su Briuseliu.

J.Glempas primo titulo atsisakė per savo 80-ąjį gimtadienį 2009 metų gruodį. Lenkijos primas dabar yra Jozefas Kowalczykas, buvęs popiežiaus Jono Pauliaus II nuncijus (ambasadorius) Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma portretas
nieko atsiras kitas kas rinks pinigus uz vestuves ir krykstinas su laiduotuvem .o dar priglaus prie plaukotos krutines visus vaikucius ir nepaliks nepastebeta senuciu turto :DDDDD
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių