A. Merkel: A. Hitlerio atėjimas į valdžią yra „nuolatinis perspėjimas“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareiškė, kad Adolfo Hitlerio atėjimas į valdžią prieš 80 metų turėtų priminti vokiečiams, kad demokratija ir laisvė neturi būti vertinami kaip savaime suprantami dalykai.

Tai A.Merkel pasakė kalbėdama per parodos „Berlynas 1933-ieji. Pakeliui į diktatūrą“ atidarymą, praėjus 80-mečiui nuo 1933 metų  sausio 30 dienos, kai A.Hitleris tapo šalies kancleriu. Šios metinės Vokietijoje sulaukė didelio visuomenės dėmesio.

„Žmogaus teisės savaime nepasireiškia. Laisvė pati neišsisaugo ir demokratija savaime neatsiranda“, - sakė A.Merkel.

„Mums, vokiečiams, tai turi būti nuolatinis perspėjimas“, - pridūrė ji, kalbėdama apie A.Hitlerio atėjimą į valdžią.

Paroda atidaryta istorinėje vietoje, kurioje anksčiau buvo nacių slaptosios policijos (gestapo) būstinė.

Dabar čia po atviru dangumi įsikūręs memorialas - dokumentacijos centras „Teroro topografija“, kuriame eksponuojami pirmųjų A.Hitlerio valdžios mėnesių nuotraukos, laikraščiai ir plakatai.

A.Merkel pažymėjo, kad diktatoriui užteko šešių mėnesių „sunaikinti visą (vokiečių bendruomenės) įvairovę“, tačiau taip pat pabrėžė, kad didelė šios visuomenės dalis palaikė „ar bent jau sutiko“ su A.Hitlerio režimu.

Parodos lankytojai nespalvotoje nuotraukoje gali pamatyti 1933 metų sausio 30 dieną pro kanclerio būstinės langą miniai saliutuojantį fiurerį, kuriam tuometinis prezidentas Paulis von Hindenburgas (Paulis fon Hindenburgas) pavedė suformuoti naują vyriausybę.

„Atėjo mūsų valanda! Mes esame Vilhelmo gatvėje (Wilhelmstrasse, kur tuo metu stovėjo Kanclerio rūmai). Hitleris yra Reicho kancleris. Visai kaip pasakoje“, - dienoraštyje 1933 metų sausio 31 dieną rašė Josephas Goebbelsas (Jozefas  Gėbelsas), kuris turėjo tapti nacių propagandos vadovas.

Toliau eksponuojami plakatai, kuriuose matomas jau kitą mėnesį užsiliepsnojęs Reichstago pastatas. Dar vėliau, nuo balandžio 1 dienos, imtasi priemonių prieš žydus: pradėtos boikotuoti jų parduotuvės, atsisakyta  žydų teikiamų medikų ir teisininkų paslaugų.

„Vokiečiai, ginkitės! Nepirkite iš žydų“, - skelbė vienas plakatų.

Pasak „Teroro topografijos“ centro direktoriaus Andreas Nachama (Andrėjo Načamos), nenusisekusio dailininko iš Austrijos atėjimas į valdžią Vokietijoje buvo tarsi „įpjova“ istorijoje, nors niekas nesitikėjo, kad jis užsibus taip ilgai.

Tačiau parlamentinei Veimaro Respublikos sistemai nepavykus užsitikrinti stabilios daugumos paramos, A.Hitleris savo populistiniais pažadais sugebėjo sutelkti milijonus bedarbių žmonių, kurie buvo visko netekę per šalį ištikusią ekonominę krizę.

Pasak A.Nachamos, parodoje matyti, kaip kas dieną anuomet nyko demokratinės institucijos, nacių režimo galios stiprėjo, vėliau prasidėjo Antrasis pasaulinis karas ir žuvo 40-60 mln. žmonių, iš jų  6 mln. žydų.

Aštuoniasdešimtosios A.Hitlerio atėjimo į valdžią metinės sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio Vokietijoje, o įsivaizduojamą fiurerio sugrįžimą į šiuos laikus vaizduojantis romanas „Er Ist Wieder Da“ (Jis sugrįžo), yra vienas perkamiausių šalyje.

Metinių proga Berlyne numatoma surengti dar dvi ekspozicijas: Vokiečių istorijos muziejuje Berlyno ir nacių tema, bei apžvalgos turą po simbolines Trečiojo reicho vietas.

Kiek anksčiau kas savaitę internete skelbiamame garso įraše A.Merkel sako, kad Vokietija yra „amžinai atsakinga už nacionalsocializmo nusikaltimus, už Antrojo pasaulinio karo aukas ir, svarbiausia, už Holokaustą“.

„Mes pripažįstame savo istoriją, nieko neslepiame, nieko neslopiname. Turime tai pripažinti, kad užtikrintumėme, jog būsime geri ir pasitikėjimo verti  partneriai ateityje, kokie, laimei, jau esame šiandien“, - pridūrė A.Merkel.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių