Merginų pankroko grupė išjuokė V.Putiną

Aštuonios spalvingas slidininkų kaukes ir trumputes sukneles vilkinčios pankės šaltą žiemos dieną užlipo ant scenos Maskvos Raudonojoje aikštėje ir pradėjo improvizuotą pasirodymą.

„Maištas Rusijoje!“ - sušuko jos ir užtraukė dainą, išjuokiančią premjerą Vladimirą Putiną bei raginančią šalies gyventojus išeiti protestuoti į gatves.

Merginų pankroko grupė „Pussy Riot“ sukėlė didelį internautų susidomėjimą po sausio 20 dieną Raudonojoje aikštėje surengto improvizuoto šou ir kitų panašių pasirodymų, per kuriuos jos narės protestavo prieš V.Putino pastangas grįžti į prezidento postą.

Naujausias spalvingas radikalių pažiūrų feminisčių pasirodymas priešais Vasilijaus Palaimintojo cerkvę truko tik kelias minutes, tačiau merginos spėjo uždegti spalvotų dūmų užtaisus, pamojuoti vėliava ir pabrazginti neįjungta elektrine gitara. Policija palaukė, kol jos dukart sudainuos V.Putiną išjuokiančią dainą, o tada sulaikė.

Rusijoje nemažai žmonių piktinasi V.Putino pastangomis grįžti į Kremlių po dviejų kadencijų šalies vadovo poste 2000-2008 metais, tačiau premjeras planuoja susikeisti postais su dabartiniu prezidentu Dmitrijumi Medvedevu per kovo 4 dieną vyksiančius rinkimus.

Nors V.Putinui tenka spręsti didžiausią legitimumo krizę nuo savo atėjimo į valdžią, jo patarėjai sako, kad jis tebėra populiariausias politikas šalyje.

„Pussy Riot“ pasirodymą Raudonojoje aikštėje apniukusią žiemos dieną daug žmonių spėjo nufilmuoti mobiliaisiais telefonais ir greitai paskelbti internete. Šiuos vaizdus į savo tinklalapius įkėlė ir valstybinės žiniasklaidos kanalai ir tinklaraštininkai, tarp jų protestų lyderis Aleksejus Navalnas.

„Mes prie Putiną, prieš režimą, - viena iš grupės vokalisčių, pravarde Garadža, sakė naujienų agentūrai AFP.  - Norėjome parodyti, jog tai gali įvykti Rusijoje; kad esama merginų, kurios yra aktyvios ir gali padaryti tokių dalykų.“

Keturioms „Pussy Riot“ narėms buvo pareikšti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir nurodyta stoti prieš teismą, sakė Garadža, tačiau nei viena neatvyko į posėdį.

Šį pasirodymą stebėję praeiviai šypsojosi ir filmavo mobiliaisiais telefonais, tačiau jo politinė prasmė galimai pasimetė rėksmingame dainos tekste..

„Jūs sušalsit ir susirgsit! Apsirenkit!“ - šūktelėjo viena moteris.

„Pussy Riot“ pradėjo viešai koncertuoti šią žiemą, likus nedaug laiko iki gruodį vykusių parlamento rinkimų, dėl kurių į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų.

Buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose retai pasitaiko atvejų, kad moterų organizacijos rizikuotų stoti prieš policiją ir dalyvautų politiniuose gatvės protestuose. Išimtis - Ukrainos feminisčių judėjimas „Femen“, kurios narės dažnai nusimeta drabužius, protestuodamos prieš sekso turizmą ir prostituciją.

„Pussy Riot“ save priskiria prie radikalių aktyvistų , kurie protestuodami sujungia politiką ir meną. Vienas iš geriausiai žinomų judėjimų - „Vojna“ (Karas) - Sankt Peterburge yra nupiešęs milžinišką penį ant pakeliamojo tilto priešais saugumo tarnybos FSB būstinę.

„Pussy Riot“ pasirodymai yra savotiška atsvara seksizmu dvelkiančioms Kremliaus politiką palaikančio jaunimo akcijoms. Per vieną iš jų bikinius vilkinčios merginos plovė senus automobilius „Lada“, o kita merginų grupė nusifotografavo vilkėdamos vien apatinius drabužius kalendoriui, skirtame V.Putino gimtadieniui.

Ši pankroko grupė yra surengusi improvizuotų pasirodymų nustebusiems žiūrovams metropoliteno stotyje, ant troleibuso ir ant pastato stogo priešais policijos skyrių, kuriame buvo laikomi suimti protestų lyderiai ir tinklaraštininkas A.Navalnas.

„Pussy Riot“ narės kelis kartus buvo sulaikytos, tačiau panašu, kad tai jų neįbaugino - merginos tvirtina, kad blogiausiu atveju joms tektų praleisti naktį kalėjime.

Nei vienai iš aktyvisčių už dalyvavimą protestuose neteko atlikti 15 parų administracinio arešto, kuris buvo skirtas A.Navalnui, sakė grupės narė Tiurja.

„Tai seksizmas, tačiau aišku, kad jis veikia mūsų naudai“, - pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: Vladimiras PutinasPussy Riot

NAUJAUSI KOMENTARAI

CCCP

CCCP portretas
Vofka - politinis lavonas, tik neaišku kada.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių