Maskva naują merą turi pasirinkti per 9 dienas

Rusijos prezidentas patvirtino kandidatų užimti Maskvos mero postą sąrašą. Jame – vos keturi asmenys.

Realiausiu kandidatu laikomas vicepremjeras ir V. Putino vyriausybės kanceliarijos vadovas Sergėjus Sobianinas.

Ilgametį sostinės merą Jurijų Lužkovą atleidęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas turi devynias dienas pasirinkti naująj

į merą. Jis rinksis iš kandidatų sąrašo, kurį pateikė valdančioji partija „Vieningoji Rusija“.

Tokia procedūra įsigaliojo kai Vladimiras Putinas savo prezidentavimo metais atsikratė visuotinių regionų gubernatorių ir Maskvos mero rinkimų.

„Tikiu, kad kiekvienas iš šių kandidatų tikrai sugebėtų vadovauti tokiam dideliam miestui kaip mūsų sostinė Maskva. Žinoma, tai didelė atsakomybė“, – sakė Rusijos prezidentas.

Daugiau kaip 10 milijonų gyventojų turinčioje Maskvoje praėjusiais metais sukurta net ketvirtadalis visos Rusijos ekonomikos.

Kandidatai į merus – keturi. S. Sobianiną Rusijos žiniasklaida ir analitikai laiko realiausiu kandidatu pakeisti J. Lužkovą. Dabar S. Sobianinas – V. Putino pavaduotojas ir vyriausybės kanceliarijos vadovas, buvo šalia V. Putino ir jam esant prezidento poste ėjo administracijos vadovo pareigas.

Tarp kandidatų vadovauti Maskvai – ir Igoris Levitinas, transporto ministras, portfelį gavęs taip pat prezidentaujant V. Putinui.

Kiti du kandidatai – pirmoji mero pavaduotoja Liudmila Švetsova ir buvęs J. Lužkovo pavaduotojas, dabar Nižni Novgorodo meras Valerijus Šantsevas.

Politikos analitikų nuomone, bet kuris iš keturių kandidatų į Maskvos merus turėtų sustiprinti V. Putino kontrolę sostinėje. Ir J. Lužkovas, kurio kadencija turėjo baigtis ateinantį birželį, buvo išmestas anksčiau tam, kad naujasis meras spėtų apšilti ir garantuoti kiek įmanoma daugiau balsų „Vieningajai Rusijai“ 2011 m. parlamento ir 2012 m. prezidento rinkimuose.


Šiame straipsnyje: Jurijus LužkovasMaskvos meras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių