Maltoje prasideda referendumas dėl skyrybų įteisinimo

Maltos gyventojai šeštadienį pradėjo balsuoti referendume dėl skyrybų įteisinimo.

Ši Viduržemio jūros sala, turinti 400 tūkst. gyventojų, yra vienintelė Europos šalis, kurioje skyrybos negalimos.

Valdančiosios centro dešiniosios Nacionalistų partijos narys Jeffrey Pullicino Orlando (Džefris Puličinas Orlandas) pernai liepą apstulbino savo kolegas, pateikęs parlamentui svarstyti įstatymų projektą dėl konservatyvaus skyrybų modelio įteisinimo.

Šis pasiūlymas pagrįstas Airijos pavyzdžiu - šioje šalyje gali išsiskirti tik ketverius metus atskirai gyvenusios poros.

Maltos premjeras Lawrence'as Gonzi (Lorensas Goncis), kuris yra griežtai nusistatęs prieš skyrybas, tačiau neturi daug veiksmų laisvės, nes jo vyriausybė turi tik vienos vietos daugumą parlamente, galiausiai nusprendė, kad reikėtų atsiklausti gyventojų nuomonės referendume, nes prieš praeitus rinkimus skyrybos įteisinimo klausimas nebuvo keliamas.

Opozicijos lyderis Josephas Muscatas (Džozefas Muskatas) sako tvirtai palaikantis skyrybų galimybę, net jeigu jis yra "vienintelis taip manantis". Tačiau dalis jo partijos narių galvoja kitaip.

"Referendumas dėl skyrybų yra balsavimas už šiuolaikiškumą ir galimybė tiems, kurių santuokos žlugo, pradėti gyvenimą iš naujo", - J.Muscatas sakė ketvirtadienį, paskutinę agitacijos dieną.

Šis balsavimas taip pat Katalikų Bažnyčios įtakos išbandymu šalyje, kurioje 72 proc. žmonių sako kiekvieną sekmadienį dalyvaujantys mišiose. Beveik visos poros Maltoje tuokiasi bažnyčioje.

Nors pastaruoju metu pagausėjo nepavykusių santuokų, kartu gyvenančių nesusituokusių porų ir ne santuokoje gimusių vaikų, Maltoje sutuoktiniai gali įteisinti tik separaciją, be teisės dar kartą susituokti.

Labai retais atvejais santuokas paskelbia negaliojančiomis Bažnyčios tribunolas, tačiau šis procesas trunka kelerius metus. Tokiu atveju paskelbiama, kad santuoka "niekada neegzistavo" - paprastai dėl kokių nors kliūčių, apie kurias vienas partneris iš anksto nežinojo.

Maltoje pripažįstamos tik užsienyje įvykusios skyrybos.

Apklausos rodo, kad referendumo rezultatą sunku prognozuoti: apie 40 proc. balso teisę turinčių žmonių dar nėra apsisprendę.

Partijos vengė agituoti už arba prieš skyrybas, žinodamos, kad jų šalininkai šį klausimą vertina prieštaringai. Jos prašo savo šalininkų balsuoti pagal sąžinę. Referendumo rezultatai turėtų paaiškėti sekmadienio popietę.


Šiame straipsnyje: Malta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių