M. Zemanas: laikas žaisti čekų nacionalinei komandai

Čekai savo naujuoju prezidentu šeštadienį, per pirmuosius tiesioginius valstybės vadovo rinkimus, išsirinko proeuropietišką kairiųjų kandidatą, buvusį premjerą Milošą Zemaną, kuris savo varžovą, aristokratą ir konservatorių, įveikė prieš taupymo priemones nukreipta programa.

68 metų stambaus sudėjimo, žilaplaukis M.Zemanas antrajame rinkimų rate gavo 54,8 proc. balsų, o mėlyno kraujo užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas (Karelas Švarcenbergas) - 45,19 proc. balsų, rodo galutiniai rezultatai.

Tiesmukai kalbančio M.Zemano, kuris premjero poste dirbo nuo 1998 iki 2002 metų, pergale baigiasi dešimtmetį trukęs 71 metų prezidento Vaclavo Klauso - griežto euroskeptiko ir politiškai skaldančio valstybės vadovo - valdymas.

„Dabar laikas žaisti čekų nacionalinei komandai“, - savo pergalės kalboje viename Prahos viešbutyje sakė M.Zemanas. Džiūgaujantys jo šalininkai skandavo „Tegyvuoja Zemanas“.

„Kaip prezidentas, išrinktas tiesioginiu piliečių balsavimu, labai pasistengsiu būti visų piliečių balsas“, - pridūrė jis.

Rezultatai rodo, kad jis pavergė 10,5 mln. gyventojų turinčią ir su recesija besigrumiančią savo centrinės Europos valstybę, ir K.Schwarzenbergui pralaimėjo tik labiau pasiturinčiuose urbanistiniuose rajonuose ir izoliuotuose rajonuose šalies šiaurėje ir pietuose. Rinkėjų aktyvumas buvo 60 proc. - panašus kaip per 2010 metų visuotinius rinkimus.

K.Schwarzenbergas, kuris yra kunigaikštis, greit pripažino pralaimėjimą. „Viliuosi, kad jam pavyks būti visų Čekijos žmonių prezidentu“, - sakė jis apie M.Zemaną.

M.Zemanas save vadina eurofederalistu, o jo ankstesnė kairiųjų vyriausybė padėjo susiderėti dėl Čekijos įstojimo į Europos Sąjungą (ES) 2004 metais.

„Galime užtikrintai manyti, kad Milošas Zemanas užims palankesnę ES atžvilgiu poziciją, - sakė Tomašas Lebeda, Karolio universiteto Prahoje politikos analitikas. - Jis nėra griežtosios linijos eurooptimistas, bet užims racionalesnę poziciją nei Vaclavas Klausas, jis yra proeuropietiškas prezidentas“.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) pasveikino M.Zemaną ir savo pareiškime nurodė, kad jis vadovavimą perima „labai svarbiu momentu“ Bendrijai, kai ji priima sprendimus, „kurie paveiks jos būsimą pavidalą ir jos pozicijas pasaulyje“, ir kai jai vis dar tenka susidurti su „rimtais ekonominiais iššūkiais“.

Čekijos prezidento rinkimuose svarbiausi buvo su ES, korupcija, recesijos ištikta ekonomika ir skausmingomis taupymo priemonėmis susiję klausimai.

Ekonomistas M.Zemanas didžiausią dėmesį skyrė „rinkėjams iš mažesnes pajamas gaunančių grupių, vyresnio amžiaus ir mažiau išsilavinusiems“ rinkėjams, sakė politikos analitikas Josefas Mlejnekas (Josefas Mleinekas).

M.Zemano šalininkai atkreipia dėmesį į jo tradiciškai kairiosios pakraipos prieigą prie socialinių išlaidų. Tuo tarpu kritikai jį dėl to kaltina populizmu.

„Jis pažadėjo pasakyti vyriausybei, kokį apgailėtiną gyvenimą gyvena žmonės Čekijoje, ir aš tikiu, kad ponas Milošas Zemanas ištesės savo pažadą“, - Prahoje per M.Zemano pergalės mitingą AFP sakė rinkėjas Miroslavas Drobny (Miroslavas Drobnis).

M.Zemanas, kuris garsėja tuo, kad kalba be užuolankų, kritikavo K.Schwarzenbergą dėl priklausymo premjero Petro Nečaso vyriausybei, atsakingai už skaudų taupymo vajų recesijos metu.

M.Zemanas buvo įtariamas korupcija dėl savo ryšių su buvusiu komunistų funkcionieriumi Miroslavu Sloufu, kuris siejamas ir su mafija.

Pasak analitikų, M.Zemano pergalė tikriausiai reikš sunkius laikus P.Nečaso svyruojančiai centro dešiniųjų vyriausybei, kurios išlikimas priklauso nuo labai nedidelės persvaros parlamente, kurią kol kas užtikrindavo nepriklausomi deputatai.

Kiti nerimauja, kad aštrus M.Zemano liežuvis kels susierzinimą užsienyje.

„Jis visuomet buvo šiurkštus, jis taip elgiasi ir visuomet toks bus. Jis mus tik diskredituos. Kai per kokį užsienio vizitą jis praveria burną, kaip jam yra įprasta, iškyla bėdų“, - šeštadienį Prahos centre skundėsi rinkėjas Karelas Matejka (Karelas Mateika).

K.Schwarzenbergas - turtingas, gerų ryšių turintis buvęs prezidento ir Čekijos Aksominės revoliucijos simbolio Vaclavo Havelo padėjėjas - vykdė į jaunimą orientuotą „Facebook“ kampaniją, kurios metu buvo vaizduojamas kaip „Sex Pistols“ stiliaus pankrokeris.

Čekijos prezidentus iki šiol rinkdavo parlamentas, bet 2012 metų vasarį parlamentarai patvirtino prezidento rinkimą visuotiniu balsavimu, kad padidintų šios institucijos legitimumą. Iki to buvo reiškiama kritika, kad deputatų pasirinkimą renkant prezidentą diktuoja užkulisinės politinės derybos.

Čekijos prezidento įgaliojimai apima centrinio banko vadovų, armijos generolų ir teisėjų skyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių