A. Lukašenka pasigailėjo kalinčio opozicijos nario S. Kovalenkos

Baltarusijos opozicijos veikėjas Sergejus Kovalenka, kurį žmogaus teisių gynėjai laiko politiniu kaliniu, paleistas iš Mogiliovo kolonijos, anot artimųjų, trečiadienį vakare; jis yra vienas iš 16 nuteistų opozicijos Baltarusijoje narių.

Prižiūrimas specialiųjų tarnybų, jis su žmona Jelena atvyko į Vitebską pas savo tėvus.

Giminės ir žmogaus teisių gynėjai yra įsitikinę, kad malonės prašymą S.Kovalenka parašė spaudžiamas birželio pabaigoje. Pasak žmonos Jelenos, jis parašęs tik tokius žodžius: „Prašau dovanoti man (bausmę)“.

Pernai, 2011-ųjų gruodį patekęs į kalėjimą, kuriame jam buvo skirta atlikti bausmę „už vengimą atlikti bausmę“, S.Kovalenka paskelbė bado streiką, kuris tęsėsi apie du mėnesius.

Kaip primenama BBC tinklalapyje, išsekusio S.Kovalenkos nuotraukos iš teismo salės, kur jis nusivilko marškinius, paplito po visą pasaulį.

„Baltarusis miršta už vėliavą“, - rašė tada Lenkijos laikraščiai.

S.Kovalenka iš tikrųjų buvo nuteistas už vėliavą - 2010-aisiais per Kalėdas Vitebsko centre užsikorė į šventinės eglės viršūnę ir pritvirtino ten trispalvę: baltą - raudoną - baltą vėliavą.

Gegužę teismas tai įvertino kaip chuliganizmą ir skyrė laisvės apribojimo gyvenamojoje vietoje bausmę. Už grotų S.Kovalenka pateko gruodį, nes milicininkai pateikė kelis raportus, jog jis pažeidžia priežiūros režimą.

Kai Baltarusija tapo nepriklausoma, balta - raudona - balta trispalvė buvo pripažinta valstybės vėliava, tačiau po metų į valdžią atėjęs A.Lukašenka pakeitė valstybės simbolį ir sugrąžino nežymiai pakeistą sovietinę Baltarusijos vėliavą (pašalintas pjautuvas ir kūjis su penkiakampe žvaigždute).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių