Lotynų Amerika iš naujojo popiežiaus tikisi regioninių permainų

Tradiciniai žodžiai, kuriais buvo paskelbta, kad išrinktas naujas popiežius, dabar turi ypatingą reikšmę Lotynų Amerikai, kuri jautėsi Vatikano apleista ir iš kurios pagaliau iškilo pirmasis Naujojo pasaulio popiežius.

„Habemus Papam“ („Turime popiežių“). Tai sukels pasididžiavimo ir laimės jausmą, ir padarys labai teigiamą poveikį", - sakė Tomas Quigley (Tomas Kviglis), buvęs JAV katalikų vyskupų konferencijos politikos patarėjas Lotynų Amerikos ir Karibų klausimais.

Buvusio argentiniečių kardinolo Jorge Bergoglio (Chorchės Bergoljo) išrinkimas popiežiumi jau dabar teikia energijos vis dar katalikiškiausiam pasaulio žemynui, kuriame Katalikų Bažnyčia pastaruoju metu sparčiai netenka savo tikinčiųjų.

„Tai didžiulė dovana visai Lotynų Amerikai. Laukėme 20 amžių. Laukti buvo verta“, - Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje Puerto Riko sostinės San Chuano kolonijiniame rajone sakė pranciškonų vienuolis Jose Antonio Cruzas (Chosė Antonijus Krusas).

„Visi nuo Kanados iki Patagonijos jausis palaiminti“, - pridūrė jis.

Daugelis viliasi, kad popiežius Pranciškus atneš įprastą bendravimo šilumą ir tuo pačiu spaus Bažnyčią spręsti atotrūkį tarp turtingųjų ir vargšų šiame regione. Jis taip pat yra laikomas žmogumi, galinčiu nutiesti tiltą tarp Lotynų Amerikos kairiųjų ir dešiniųjų, nes yra konservatorius, kovojantis su skurdu ir nebijantis kalbėti prieš hierarchiją.

Tačiau visų pirma Pranciškaus popiežiavimas laikomas vėluojančiu pripažinimu regionui, kuriame gyvena 40 proc. iš 1,2 mlrd. pasaulio katalikų ir kuris jautėsi tolimas buvusiam popiežiui Benediktui XVI.

„Tai milijonų ispaniškai kalbančių tikinčiųjų, kurie priklauso šiai Bažnyčiai, pripažinimas“, - sakė Salvadoro prezidentas Mauricio Funesas (Maurisijus Funesas).

Beveik visa, kas susiję su popiežiumi Pranciškumi, rodo permainas po Benedikto XVI, santūraus akademiko, kuris daugiausiai dėmesio skyrė Europos gelbėjimui ir buvo kritikuojamas dėl to, kad tik po septynerių metų apsilankė Lotynų Amerikoje. Tai įvyko pernai, kai jis buvo atvykęs į Meksiką ir Kubą.

Naujasis popiežius išsirinko vardą, kuris anksčiau niekada nebuvo pavartotas ir kuris tikriausiai turi priminti nusižeminusį vienuolį iš Asyžiaus, visą gyvenimą padėjusį vargšams.

Popiežius yra iš jėzuitų ordino, iš kurio popiežius dar niekada nebuvo iškilęs. Esminiu Bažnyčios uždaviniu jis laiko socialinį aprėptį, o ne doktrinos kovas.

„Man tai – Dievo ženklas, kuris kviečia mus atsidėti kontinentinei misijai, - sakė vyskupas Eugenio Lira (Euchenijus Lira), Meksikos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius. - Jis paliks savo Lotynų Amerikos individualybės pėdsaką ... Jis žino Lotynų Amerikos ir Karibų žmonių džiaugsmus, skausmus, problemas ir galimybes, ir tai sukurs labai artimus santykius“.

Lotynų Amerikoje, kurioje gyvena maždaug 600 mln. žmonių, esama valstybių, kuriose skurdas ir smurtas yra vieni didžiausių pasaulyje, kur organizuotas nusikalstamumas ir narkotikų kontrabanda pastaraisiais metais didino žmogžudysčių skaičių.

Tai vis dar yra regionas, kur nelygybė yra viena didžiausių pasaulyje, nurodo Pasaulio bankas, nors tas atotrūkis pastaraisiais metais ir mažėjo - vis daugiau žmonių atsiduriant vidurinėje klasėje.

Pranciškus nepabijojo apkaltinti Argentinos vyriausybės per dideliu liberalumu ar pavadinti kitų Bažnyčios narių veidmainiais, pamiršusiais, kad Jėzus Kristus prausė raupsuotuosius ir valgė su laisvo elgesio moterimis.

„Jo diskursas labai artimas socialinei Bažnyčios doktrinai, - sakė Meksikos Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto religijos ekspertas Elio Masferreris (Elijas Masfereris). - Tai apima kritiką, kad šiuo metu yra tokių dvasininkijos sluoksnių, kurie elgiasi kaip aristokratai, kaip Bažnyčios kunigaikščiai“.

Tačiau vienas pagrindinių jo laukiančių iššūkių yra sugrąžinti Bažnyčiai tuos tikinčiuosius, kuriuos patraukė protestantizmas ar tiesiog sekuliarizmas. Labai daug tokių žmonių yra iš skurdžiausių bendruomenių.

Galbūt niekur kitur Lotynų Amerikoje Katalikų Bažnyčia taip sparčiai netenka pozicijų kaip Brazilijoje.

Šioje šalyje katalikų vis dar yra daugiau nei bet kur kitur - per 2010 metų surašymą Brazilijoje save katalikais vadino 124 mln. žmonių, 65 proc. gyventojų. Tačiau vos prieš dešimtmetį šis skaičius buvo 74 proc., o 1970-aisiais - 92 procentai.

Skurdžiuose Brazilijos rajonuose sparčiai plėtėsi sekmininkų Bažnyčios, kurios siūlo neturtingiesiems realius patarimus dėl darbo ir švietimo. Tuo tarpu Katalikų Bažnyčia, kaip įsivaizduojama, iš esmės apleido skurdžius rajonus tokiuose miestuose kaip Rio de Žaneiras ir San Paulas.

Šių dviejų miestų lūšnynuose būtų sunku rasti katalikiškus maldos namus, tačiau ten yra daugybė sekmininkų bažnyčių, kuriose kasdien vyksta pamaldos.

Vis dėlto pastaraisiais metais net sekmininkai Brazilijoje praranda pagreitį.

„Didžiausias iššūkis Bažnyčiai Lotynų Amerikoje yra ne sekmininkų (Bažnyčių) plėtimasis, o reikšmingo katalikų ir kitų (tinkinčiųjų) skaičiaus praradimas agnosticizmui“, - sakė San Paulo katalikiškojo universiteto teologas Fernando Altemeyeris (Fernandu Altemejeris).

Pranciškaus valdoma Bažnyčia taip pat turės atsitiesti po finansinių ir lytinio išnaudojimo skandalų, kurie temdė aštuonerius Benedikto XVI popiežiavimo metus iki jo atsistatydinimo praėjusį mėnesį.

„Klausimas yra tas, ar naujasis popiežius pasieks skaidrumą dėl Bažnyčios valdymo, ar sugebės iš naujo įteisinti moralinius ir finansinius klausimus ... Manau, kad tai yra raktas, ne tik Lotynų Amerikai, bet ir bendresne prasme“, - sakė Franklinas Ramirezas (Franklinas Ramiresas) iš Lotynų Amerikos socialinių mokslų fakulteto Ekvadore.

Būdamas kardinolas Pranciškus niekada nedirbo jokiame aukščiausio rango poste Vatikano administracijoje - Romos kurijoje. Jo, kaip pašaliečio, statusas gali trukdyti bandymams reformuoti Vatikaną, kuriam smūgį sudavė nutekinti slapti dokumentai, atskleidžiantys finansinį dangstymą ir vidinius vaidus.

Popiežiaus biografas Sergio Rubinas (Serchijus Rubinas) sakė, kad J.Bergoglio griežtai reagavo į pedofilijos skandalą, kuris, be kitų Lotynų Amerikos šalių, smogė ir Argentinai. Jis tuomet sakęs, jog Bažnyčia turi užtikrinti, kad būsimi jos kunigai nebūtų taip lengvai pasiduodantys. Tik 40 proc. tų, kurie įstoja į seminariją, tampą kunigais.

„Jis įvedė labai griežtos kontrolės sistemą“, - sakė S.Rubinas.

Regionas, kuris trečiadienį šventė savo sūnaus išrinkimą, tiki, kad jis gali atlikti šią užduotį.

Jėzuitai turi dovaną skleisti Dievo žodį nesvetingiausiose vietose, sakė Maurizzio Pavia (Maurisijus Pavija), Argentinos turizmo pareigūnas, kuris propaguoja religinius ir kultūrinius renginius Puerto Rike.

„Manau, kad jis akcentuos pagalbą žmonėms atgauti pasitikėjimą ... Bažnyčia kaip institucija ir kaip evangelinės žinios skleidėja“, - sakė M.Pavia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
Lauk lauk suneli kol pastips kumele
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių