Londono kavinės ir restoranai skelbia karą šiaudeliams

Alkoholinis kokteilis – bent du šiaudeliai. „Coca-cola“ stiklinė – vienas šiaudelis. Pieniškas kokteilis, minkšti ledai, krušonas, šalta, o kartais ir karšta kava – visuose šiuose gėrimuose būtinai rasite po šiaudelį.

Galbūt į juos neatkreipiame dėmesio mėgaudamiesi ką tik įsigytu skanėstu, tačiau žmonės, atsakingi už atliekų rinkimą viešosiose vietose gėrimų šiaudelius greičiausiai sapnuoja košmaruose.

Todėl keliolika Londono kavinių, restoranų bei viešbučių nusprendė atsisakyti šio nebūtino atributo, paskelbdami „šiaudelių karą“ („straw war“ angl.), praneša leidinys „The Guardian“. Įvairios maitinimo įstaigos kviečia jų pavyzdžiu pasekti ir greito maisto restoranus.

Vis dėlto net ir „šiaudelių kare“ dalyvaujančiose kavinėse ar restoranuose neturėsite sriūbčioti kokteilio tiesiai iš didžiulės stiklinės. Padavėjai klientams paprašius atneša šiaudelių, tačiau nustojo juos dalinti kiekvienam.

Šiaudelių dėžutė? Paimsiu bent tris !

Kuo šiaudeliai tokie žalingi? Teoriškai, jie gali būti perdirbti. Tačiau greito maisto ar apskritai restoranai, retai atskiria plastiką nuo kitų šiukšlių ar rūpinasi jų rūšiavimu. Taigi, daugumos šiaudelių „gyvenimas“ baigiasi šiukšlyne.

Dar vienas gluminantis aspektas - vartotojų elgesys. Kai kuriuose greito maisto restoranuose šiaudelių galima pasiimti iš specialios dėžutės ir dauguma lankytojų jų griebia daugiau nei reikia.

Judėjimo prieš šiaudelius iniciatorius bei restorano „Randall & Aubin“ savininkas Jamie Poultonas teigė, jog toks „karas“ turėtų suvienyti barais, restoranais bei naktiniais klubais garsėjančio Soho rajono bendruomenę.

„Šiaudeliai yra vienkartinio naudojimo daiktas. Jei pavyktų priversti šio rajono gyventojus dėl jų susimąstyti, imtumėmės tolesnės veiklos, kad rajone būtų sumažintas įvairių atliekų bei šiukšlių kiekis. Mūsų projektas – ambicingas, tačiau iš jo pelnytųsi ne tik gamta, tačiau ir vietiniai verslai bei jų klientai“, - dėstė J. Poultonas.

Šiaudelių paplūdimiai

Tiesa nėra jokių aiškių skaičių, kokį procentą tarp visų plastiko atliekų užima gėrimų šiaudeliai. „The Guardian“ žurnalistai spėja, kad jų kiekis turėtų būti nežymus.Vis dėlto šiaudeliai gali patekti į nuotekų sistemas, tokiu būdu pasiekti jūras ir pakenkti jų gyvūnijai.

Jūrų apsaugos draugijos pareigūnė, atsakinga už aliekų tvarkymą, Emma Snowden sveikino tokią iniciatyvą.

„Paplūdimiuose ir vandenyje pastebime tiek vienkartinio naudojimo plastiko! Kai kalbame apie gėrimų šiaudelius, tai dauguma jų gali būti virsti šiukšlėmis net nepanaudoti. Man jie - tarsi neprotingo resursų eikvojimo simbolis“, - kalbėjo E. Snowden.

Plastikas keliauja į jūrą

Pareigūnė patvirtino, jog kartu su gatvių nuotekomis ar nedideliais upeliais daug šiaudelių patenka į paplūdimius ir jūras.

„Apskritai 60 proc. visų jūrose randamų šiukšlių sudaro plastikas. Tai daugiausia įvairūs maišeliai. Gėrimų šiaudeliai sudaro nedidelę randamo plastiko dalį, tačiau jei kiekvienas atsakingai tvarkys savo šiukšles – poveikis bus didžiulis“, - tvirtino Jūrų apsaugos draugijos atstovė.

Didžiosios Britanijos plastiko federacijos atstovas teigė, jog gėrimų šiaudeliai yra perdirbami arba iš jų gali būti gaunama energija. Ši asociacija taip pat ėmėsi veiksmų, kad paplūdimiuose būtų įrengta daugiau atliekoms skirtų šiukšliadėžių ir jie taptų švaresni.


Šiame straipsnyje: šiaudelisšiaudeliaikavinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių