Lenkijos prezidentas atsisako pasirašyti ES sutartį

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis interviu, paskelbtame antradienį, pareiškė, kad nepasirašys Europos Sąjungos (ES) Lisabonos sutarties ir kad tai beprasmiška po to, kai birželį vykusiame referendumą ją atmetė Airijos rinkėjai.

„Šiuo metu šios sutarties klausimas yra beprasmis", - sakė L.Kaczynskis, kurio žodžius cituoja dienraštis „Dziennik".

Lenkijos parlamentas balandį balsavo už Lisabonos sutarties, kuri, be kita ko, turėtų racionalizuoti sąjungos sprendimų priėmimo procesą, ratifikavimą, tačiau šiam sprendimui dar reikia prezidento parašo.

Po to kai Airijos rinkėjai per birželio 12 dienos referendumą nepritarė Lisabonos sutarčiai, iškilo pavojus ES reformų planui, nes sutartį turi ratifikuoti visos 27 bloko narės.

L.Kaczynskio atsisakymas ratifikuoti sutartį yra rimtas smūgis Prancūzijos prezidentui, kuris sau iškėlė uždavinį rasti būdą įveikti airių nepritarimą ir pareiškė, kad ES šalys turi tęsti Lisabonos sutarties ratifikavimą.

Prancūzija šiandien pusmečiui perima pirmininkavimą Europos Sąjungai.

„Sunku pasakyti, kaip visa tai baigsis. Bet, kita vertus, sakyti, kad be šios sutarties nebus sąjungos, yra nerimta", - tvirtino L.Kaczynskis.

Jis pažymėjo, kad tą patį argumentą pateikdavo ES konstitucijos siūlytojai, kai ją 2005 metais atmetė prancūzų ir olandų rinkėjai.

„Vis dėlto Sąjunga funkcionavo, funkcionuoja ir funkcionuos", - sakė Lenkijos prezidentas.

L.Kaczynskis perspėjo ES lyderius nebandyti izoliuoti ar spausti Airijos.

Per birželį Briuselyje įvykusį viršūnių susitikimą ES lyderiai demonstravo ryžtą tęsti ratifikavimo procesą, bet sutiko su airių prašymu iki kito viršūnių susitikimo spalio mėnesį atidėti sprendimą dėl Lisabonos sutarties likimo.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių