Lenkijos premjeras pagyrė vadovų kreipimąsi į B.Obamą

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pagyrė atvirą laišką, kuriuo buvę Vidurio ir Rytų Europos prezidentai kreipėsi į JAV prezidentą Baracką Obamą ragindami Ameriką labiau prisidėti prie saugumo užtikrinimo Europoje.

Laišką pasirašė daugiau kaip 20 vadovų. Tarp pasirašiusiųjų dokumentą yra buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, buvęs Slovakijos prezidentas Michalas Kovačas, buvęs Estijos premjeras Martas Laaras, buvusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga ir buvę Lenkijos vadovai - Lechas Walesa bei Aleksandras Kwasniewskis.

"Dėl to, kad šis laiškas yra tarptautinio pobūdžio, jo negalima laikyti egoistišku vieno politiko ar vienos šalies lošimu, - sakė Lenkijos premjeras. - Vadinasi, jis (laiškas) yra strateginio, regioninio, sakyčiau, universalaus pobūdžio atspindys".

"Štai kodėl, aš labai džiaugiuosi ir norėčiau, kad būtų daugiau tokių iniciatyvų, tuo labiau, kad šiam požiūriui visiškai pritaria mano vyriausybė", - kalbėjo D.Tuskas. -

"Mes norėtume kuo intensyviau bendradarbiauti gynybos strategijos srityje su visomis mūsų sąjungininkėmis, tarp jų ir Jungtinėmis Valstijomis", pabrėžė jis.

Anot D.Tusko, Jungtinės Valstijos, spręsdamos dėl JAV gynybos skyde elementų dislokavimo Lenkijoje ir Čekijoje reikalingumo, "tartųsi su šalimis, kurios yra suinteresuotos tokiu bendradarbiavimu".

"Norėčiau būti 100 proc. užtikrintas, kad JAV gynybos strategijos sprendimai pasaulio ir regiono mastu būtų suderinti su sąjungininkėmis ir tenkintų musų bendrus elementarius interesus", - sakė Lenkijos premjeras.

"Štai kodėl šis laiškas jau atliko pozityvų vaidmenį", - pabrėžė jis.

Ketvirtadienį Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis savo laišku pritarė minėtam, Europos politikų kreipimuisi į B.Obamą.

"Raketinės gynybos bazės įrengimas Centrinėje Europoje yra gyvybiškai svarbus Jungtinių Valstijų kaip pasaulinės galios ir sąjungininkės patikimumui", - pabrėžė L.Kačynskis.

"Aš, Lenkijos prezidentas, pritariu nuogąstavimams, pareikštiems grupės iškilių mūsų Europos dalies politikų laiške JAV prezidentui Barackui Obamai, ir noriu pritarti raginimui, kad Amerika savo politikoje neužmirštų patikrintų sąjungininkių Centrinėje ir Rytų Europoje, nes tai atvestų prie pastarųjų 20 metų pasiekimų iššvaistymo", - rašė L.Kaczynskis savo laiške.

Grupė buvusių Rytų Europos šalių prezidentų, premjerų, ministrų ir intelektualų kreipėsi į JAV prezidentą B.Obamą laišku, kuriame įspėjo, jog iki šiol artimu Amerikos sąjungininku laikytas regionas dabar patiria didelį išbandymą dėl Rusijos "revizionistinio" elgesio ir regiono reikšmės sumažėjimo Vašingtono užsienio politikoje.

Visuomenės veikėjai siekė atkreipti B.Obamos dėmesį į "didėjantį regione nervingumą" ir į pernai vykusio Rusijos ir Gruzijos karo padarinius, taip pat į abejones, ar nori ir gali NATO, kilus krizei, apginti Centrinės ir Rytų Europos šalis.

JAV neturi teisės pamiršti Vidurio Europos, turi vykdyti ryžtingą ir vertybėmis pagrįstą politiką Rusijos atžvilgiu, o priešraketinio skydo klausimas yra Vašingtono patikimumo išbandymas, B.Obamai rašė politikai.


Šiame straipsnyje: Donaldas Tuskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių