Lenkijoje suimtas išpuolį parlamente planavęs įvykdyti vyras

Lenkijos pareigūnai antradienį pranešė suėmę vyrą, kuris esą planavo įvykdyti teroro išpuolį parlamento pastate Varšuvoje tuo metu, kai jame turėjo būti šalies prezidentas, premjeras, ministrai ir įstatymų leidėjai.

Prokurorai antradienį nurodė, jog šis įtariamasis, kuris buvo suimtas Krokuvoje lapkričio 9 dieną, planavo detonuoti prie Seimo rūmų užminuotą automobilį su keturiomis tonomis sprogmenų.

Kaip pranešama, šis 45 metų lenkas yra mokslininkas, galėjęs naudotis chemijos laboratorijomis ir neteisėtai laikęs sprogstamąsias medžiagas, šaudmenis ir ginklus.

Pas įtariamąjį buvo rastas vaizdo įrašas, kuriame, pasak prokurorų, buvo nufilmuotas bandomasis sprogdinimas, palikęs didelę duobę žemėje.

Pareigūnai sakė, kad įtariamasis, kurio vardas neskelbiamas, veikė motyvuotas nacionalistinių, ksenofobinių ir antisemitinių idėjų, tačiau oficialiai nepriklausė jokiam politiniam judėjimui.

Prokuroras Piotras Krasonas ir kiti pareigūnai pateikė detalių apie šią bylą per spaudos konferenciją Varšuvoje.

„Įtariamasis nepriklauso jokiai politinei grupei ar partijai. Jis teikia veikęs dėl nacionalistinių, antisemitinių ir ksenofobinių paskatų“, - P.Krasonas sakė per spaudos konferenciją. - Jis vykdė žvalgybą aplink Seimą. Šis pastatas turėjo tapti jo atakos taikiniu. Jis kaupė sprogmenis ir medžiagas detonavimui."

Pasak pareigūnų, suimtasis prisipažino dėl dalies jam iškeltų įtarimų. Jeigu jo kaltė būtų pripažinta, jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo.

Dar du kiti su juo dirbę asmenys buvo suimti dėl neteisėto ginklų laikymo.

Lenkijos televizija, cituodama šiam tyrimui artimus šaltinius, pranešė, kad įtariamasis planavo nukopijuoti metodus, naudotus Norvegijos ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko), kuris nužudė 77 žmonės per praeitais metais įvykdytą sprogdinimą ir šaudynes.

Lenkijoje pastaraisiais dešimtmečiais nebuvo įvykdyta ginkluotų teroro išpuolių. Tačiau šios šalies visuomenė smarkiai susipriešinusi: liberaliųjų vertybių šalininkai nesutaria su tai, kurie įsitikinę, jog valstybė apleido savo katalikiškas šaknis ir pernelyg pasiduoda užsienio įtakai.


Šiame straipsnyje: LenkijaParlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
kad lietuvoj toks atsirastu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių