Lenkijoje mirė vyskupas, slapta statęs bažnyčias

Tarnystę baigęs Lenkijos arkivyskupas Ignacy Tokarczukas, kuris statė slapta bažnyčias, nepaklusdamas komunistiniam režimui ir daugelio yra laikomas liaudies didvyriu, mirė būdamas 94 metų, pranešė naujienų agentūra PAP.I.Tokarczukas, vienas iš spalvingiausių dvasininkų antikomunistų, slapta pastatė šimtus bažnyčių oficialiai ateistinės vyriausybės panosėje praeito amžiaus 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose.

„Kol Ignacy Tokarczuk buvo Peremislio vyskupas, šioje vyskupijoje buvo pastatyta daugiau nei 400 bažnyčių ir koplyčių, nors nebuvo gauti statybos leidimai iš komunistinės valdžios“, - sakoma Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininko arkivyskupo Jozefo Michaliko pranešime, paskelbtame Peremyslio arkivyskupijos tinklalapyje.

„Jis bus prisimenamas dėl savo kompromisų nepripažįstančios pozicijos, ginant Katalikų Bažnyčios instituciją, nors buvo dažnai persekiojamas Lenkijos Liaudies Respublikos saugumo tarnybų“, - pridūrė arkivyskupas.

Paprastai kuris nors tikintysis iš itin katalikiško Peremyslio regiono pietryčių Lenkijoje gaudavo valdžios leidimą pasistatyti ūkinį pastatą, kuris viduje būdavo slapta pertvarkomas į maldos namus.

Kai parapijos savanoriai statytojai baigdavo darbus, jie naktį iškeldavo ant pastato smailiastogį bokštelį - tokiu būdu atsirasdavo nauja bažnyčia.

Saugumo tarnybų pajėgos dažnai būdavo siunčiamos naikinti aptiktų bažnyčių, tačiau susidūrusi su keblia perspektyva naikinti vietos savanorių pastatytą pastatą, valdžia neretai nusileisdavo.

Nors buvo nuolat stebimas, persekiojamas ir negaudavo vizų išvykti į Romą, I.Tokarczukas aktyviai palaikė disidentų antikomunistų organizacijas 8-ajame dešimtmetyje ir 1980 metais susikūrusį „Solidarumo“ judėjimą.

„Solidarumas“, kuris buvo pirmoji nepriklausoma profsąjunga sovietiniame bloke, ilgainiui virto 10 mln. demokratijos šalininkų vienijančiu judėjimu, kurį komunistai mėgino užgniaužti.

I.Tokarczukas mirė penktadienį Peremyslyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
labai abejotini jo zygiai, nes baznycia tai vatikano mafijos dalis, kurios pagalba pumpuojami pinigai siai kataliku organizacijai

baikit jus bajerius skleisti

baikit jus bajerius skleisti portretas
kaip galima paslapcia statyti... baznycias?! Kaip jus tai nuslepsit, ar jus visai durniu jieshkot, kad jums klas patikes?

gebelsas

gebelsas portretas
ech.... ubagai tie liankai.... palyginus su LIETUVOS didziuoju politiniu kaliniu nr.1.... va kad liankijoj toks but buves....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių