Lenkija garantuoja savo raketų skydo finansavimą

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) penktadienį pasirašė įstatymo pataisą, kuri garantuos Lenkijos gynybos nuo raketų programos finansavimą nuo sekančių metų iki 2023-ųjų.

Ši programa bus sudėtinė platesnės NATO programos dalis, taip pat „svarbus signalas visiems, kad Lenkija turi savas gynybos priemones“, taip sakė B.Komorowskis, nurodoma prezidentūros tinklalapyje.

B.Komorowskis pasirašė pataisą įstatyme dėl ginkluotųjų pajėgų karinės bazės prie Šipliškių kaimo, Lenkijos šiaurės rytuose, Suvalkuose, kur yra galingas NATO radaras, finansavimo.

Praėjusį mėnesį Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) sakė, kad Lenkija skirs 33,6 mlrd. eurų savo karinėms pajėgoms atnaujinti ir „atgrasinimo pajėgoms sukurti“.

„Mes sukursime savąją oro gynybos sistemą, su amerikiečių skydu, kurio elementai bus mūsų teritorijoje iki 2018 metų kaip dalis NATO sistemos“, - sakė R.Sikorskis Seimo nariams.

Tačiau JAV gynybos sekretoriaus Chucko Hagelio (Čako Heigelio) pranešimas kovo 15 dieną, kad, atsakydamas į branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos grėsmę, Vašingtonas ketina dislokuoti 14-a papildomų raketų gaudyklių Aliaskoje. Todėl atidedamas paskutinės ketvirtosios priešraketinės gynybos sistemos fazės Europoje, pagal kurią buvo numatyta per artimiausią dešimtmetį dislokuoti pažangias gaudykles SM-3 Rumunijoje ir Lenkijoje, įgyvendinimas.

Šiam projektui kategoriškai priešinosi Rusija, kuri tvirtino, kad ši sistema ilgainiui bus taip sustiprinta, jog ims kelti pavojų Rusijos branduoliniam arsenalui.

Lenkija, kuri nuo 1999 metų yra NATO ir nuo 2004 metų ES narė bei turi 38 mln. gyventojų, pastaruosius du dešimtmečius stengėsi atnaujinti savo seną sovietinių laikų karinę techniką.

Ji yra vienintelė ES narė, išsaugojusi ekonomikos augimą, ir, nepaisant pasaulio ekonomikos ir euro zonos krizės, gynybai išleidžianti 1,95 proc. savo BVP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių